Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Vanhojen ihmisten vierellä täytyy olla lähiomainen

  • Omien vanhempien hylkääminen emotionaalisesti, kaikesta vastuusta vetäytyen, on heitä kohtaan silkkaa henkistä väkivaltaa.
    Omien vanhempien hylkääminen emotionaalisesti, kaikesta vastuusta vetäytyen, on heitä kohtaan silkkaa henkistä väkivaltaa.
  • Hän sanoi vain elämässään olevan käynnissä loppuhumina, jolla ei ole niin suurta merkitystä.
    Hän sanoi vain elämässään olevan käynnissä loppuhumina, jolla ei ole niin suurta merkitystä.

Mitä yksinäisyys ihmisille ylipäätään tarkoittaa, se kaikki kalpenee vanhuuden yksinäisyyden rinnalla. Liikkumattomuus, ystävällisen, läsnä olevan seuran puute, kaikenlainen kyvyttömyys, voimattomuus, raihnaisuus, toivoton kamppailu elossa olemisen paineen puristuksessa, sairaudet ja kyvyttömyys päättää omista asioista, ovat vanhan ihmisen viimeisen elämäntaipaleen pysyväluonteisia, viheliäisiä vitsauksia. Kysyin tänä vuonna 91 vuotta täyttävältä isältäni hänen käsitystään oman elämänsä tämänhetkisestä tilasta, hän sanoi vain elämässään olevan käynnissä loppuhumina, jolla ei ole niin suurta merkitystä.

Vanhojen ihmisten vierellä täytyy olla lähiomainen

Kirjoituksessa otetaan enemmän kantaa vanhojen ihmisten hylkäämiseen heidän tultua avuttomiksi, kuin siihen, mikä taho heille velvoitetaan antamaan varsinainen hoito. Vanha ihminen voidaan totaalisesti hylätä verisukulaisten toimesta julkisen perusterveydenhuollon laitokseen, kotiin tai muuhun paikkaan, vaikka hän olonsa siellä olisikin fyysisesti hyvää tai kohtuullista. Vain lähiomaiset ovat varsinaisia omaisia, muut tahot ovat ventovieraita, omaa työtään tekeviä ihmisiä. Omien vanhempien hylkääminen emotionaalisesti, kaikesta vastuusta vetäytyen, on heitä kohtaan silkkaa henkistä väkivaltaa.

Keiden kanssa vanha ihminen voi muistella elämänsä erilaisia hetkiä, kuin niiden lähiomaisten vierellä, joiden kanssa ne kaikki hetket on vietetty? Jos ajatus lähiomaisten kaikesta vastuusta vanhaksi tulleita vanhempiaan kohtaan hylätään, koko yhteiskunta on täynnä hylättyjä ihmisiä. Periaatteessa yhteiskunnan on tarjottava paikka vanhoille ihmisille kaupunkien vanhainkodeissa ja hoivaa tarjoavissa julkisissa yksiköissä. Varakkaat voivat ostaa kaikenlaisia palveluita aidosti markkinoilta. Sen kaiken tavoitteena täytyy olla vanhan ihmisen hyvä olo ja toimintakyky. Se ei kuitenkaan saa tarkoittaa, että lähisukulaisten ei tarvitse olla läsnä ja vastuussa vanhan ihmisen viimeisistä elinvuosista.

Kyllä se on pahuutta, jos ei ihminen yhtään mukamas pysty tai halua myötäelämään vanhan ihmisen kokemia viimeisiä, usein tuskaisia, pelokkaita ja yksinäisiä hetkiä. Se on samaa, kuin heittäisi avuttoman ihmisen jäiseen avantoon. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Useimmissa tapauksissa elämä lähiomaisten ja tuttujnen kanssa on tosiaan inhmillisempi ja parempi ratkaisu kuin viran puolesta tarjottu ulkopuolisten hoiva.

Toimituksen poiminnat