Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Vanhoja ihmisiä täytyy arvostaa ja kunnioittaa

  • Moni vanha ihminen saa peloissaan odottaa yksin kuolemaansa.
    Moni vanha ihminen saa peloissaan odottaa yksin kuolemaansa.

Avuttomien ja liikuntarajoitteisten vanhempien hylkääminen pitäisi Suomessa olla vakava rikos, josta pitäisi voida tuomita sakkoja tai vankeutta sekä vahingonkorvauksia. Lisäksi perinnön lakiosan saamiselle täytyisi laittaa ehtoja siten, että puolustuskyvyttömän vanhuksen heitteille jättäneet eivät olisi oikeutettuja perintöön. On aivan karmaisevaa, että ihminen, joka on katoamassa kuoleman kautta täältä ikuisiksi ajoiksi, ei läheskään aina saa tarvitsemaansa henkistä ja muuta inhimillistä tukea. Moni vanha ihminen saa peloissaan odottaa yksin kuolemaansa. Ja vielä on muistettava, että yksikään nyt elossa oleva ihminen ei olisi edes olemassa ilman edeltäjiään. Vanhoja ihmisiä, erityisesti omia vanhempiaan, on käytävä säännöllisesti tapaamassa vastavuoroisuus periaatteella. Heitä pitää kuunnella, kannustaa, sekä pitää heille seuraa. 

Vanhalla ihmisellä täytyy olla kuoleman lähestyessä  vierellään toinen ihminen, jonka kanssa hän voi jakaa elämänsä viimeiset hetket. Ajatelkaa itseänne samassa tilanteessa joidenkin nopeasti kuluvien vuosien jälkeen. Saatatte olla leski, jolla on liikuntakykyä jäljellä vain muutaman metrin liikkumiseen. Olette kuukausia, vuosia aivan yksin pienessä asunnossanne. Ja vaikka teillä olisi verisukulaisia, he eivät teitä tapaa, kuuntele tai vietä kanssanne aikaa. Ehkä he tilaavat sinun laskuusi pitopalvelusta kakkukahvit aina viiden vuoden välein, asettavat teidät kuvattavaksi albumeitaan varten, ja häipyvät taas omille teilleen. Sitten sinä jäät taas täysin hiljaiseen yksinäisyyteen kuuntelemaan seinäkellon tikitystä. Ja katsoessasi ikkunasta ulos, näet vain vanhan variksen lentävän asuntosi yli ehkä viimeisen kerran.

Ihmisen olisi syytä olla ylpeä, jos hänellä on lähellään vanha ihminen, jota hänellä on mahdollisuus kunnioittaa läsnäolollaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Tota tota? Virossa muistaakseni on voimassa laki, missä lähisukulaiset velvoitetaan hoitamaan hoidon tarpeessa olevat. Kyseessä on siis joko hyväntekeväisyyteen tai heimoyhteisöön perustuva yhteiskunnallinen laki tai käytäntö.

Pohjoismaisissa käytännöissä tarvetta vaativan ihmisten hoito on perustunut julkisella puolella lakiin ja oikeuteen. Siitähän tällä hallituskaudella on Suomessa pyritty eroon.

Jos vanhusten ja vammaisten hoito jatkossa perustuu lähisukulaisten ensisijaiseen hoitoon ja henkiseen tukeen. ollaan palaamassa kyläyhteisöihin ja sukujen lähiasumiseen. Ota siinä sitten työtä vastaan toiselta paikkakunnalta, vaikka Brysselistä.

ps. Itse hoitelin ysikymppisen äitini asioita loppuun asti. Mutta julkinenkin silloin vielä toimi.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#1

>....Virossa muistaakseni on voimassa laki, missä lähisukulaiset velvoitetaan hoitamaan hoidon tarpeessa olevat......

ooo

Eikös se ollut Suomessakin 1970- luvulle asti suurin piirtein noin.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Kirjoituksessa otetaan enemmän kantaa vanhojen ihmisten hylkäämiseen heidän tultua avuttomiksi, kuin siihen, mikä taho heille velvoitetaan antamaan varsinainen hoito. Vanha ihminen voidaan totaalisesti hylätä verisukulaisten toimesta julkisen perusterveydenhuollon laitokseen, kotiin tai muuhun paikkaan, vaikka hän olonsa siellä olisikin fyysisesti hyvää tai kohtuullista. Vain lähiomaiset ovat varsinaisia omaisia, muut tahot ovat ventovieraita, omaa työtään tekeviä ihmisiä. Omien vanhempien hylkääminen emotionaalisesti, kaikesta vastuusta vetäytyen, on mielestäni heitä kohtaan silkkaa henkistä väkivaltaa.

Keiden kanssa vanha ihminen voi muistella elämänsä erilaisia hetkiä, kuin niiden lähiomaisten vierellä, joiden kanssa ne kaikki hetket on vietetty? Jos ajatus lähiomaisten kaikesta vastuusta vanhaksi tulleita vanhempiaan kohtaan hylätään, koko yhteiskunta on täynnä hylättyjä ihmisiä. Periaatteessa yhteiskunnan on tarjottava paikka vanhoille ihmisille kaupunkien vanhainkodeissa ja hoivaa tarjoavissa julkisissa yksiköissä. Varakkaat voivat ostaa kaikenlaisia palveluita aidosti markkinoilta. Sen kaiken tavoitteena täytyy olla vanhan ihmisen hyvä olo ja toimintakyky. Se ei kuitenkaan saa tarkoittaa, että lähisukulaisten ei tarvitse olla läsnä ja vastuussa vanhan ihmisen viimeisistä elinvuosista.

Kyllä se on pahuutta, jos ei ihminen yhtään mukamas pysty tai halua myötäelämään vanhan ihmisen kokemia viimeisiä, usein tuskaisia, pelokkaita ja yksinäisiä hetkiä. Se on samaa, kuin heittäisi avuttoman ihmisen jäiseen avantoon. Mielestäni siitä voisi olla kirjoituksessa mainittuja seuraamuksia.

Toimituksen poiminnat