Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Maailmaan pitäisi julistaa heti hätätila

  • Tilanne näyttää nopeasti pahenevan, mutta siihen ei reagoida oikeastaan millään tavalla.
    Tilanne näyttää nopeasti pahenevan, mutta siihen ei reagoida oikeastaan millään tavalla.
  • Maailmaan pitäisi julistaa heti hätätila.
    Maailmaan pitäisi julistaa heti hätätila.
  • Sadat miljoonat ihmiset suuntaavat kulkunsa sen mukaan, missä katsovat voivansa pysyä hengissä.
    Sadat miljoonat ihmiset suuntaavat kulkunsa sen mukaan, missä katsovat voivansa pysyä hengissä.

Ilmastonmuutos voidaan ehkä torjua, jos miljoonat ihmiset ajautuvat mukaan kansanliikkeeseen, joka on täysin ehdoton toimissaan ja päämäärässään. Orjuuskin lakkautettiin osaltaan juuri yleisen mielipiteen ja kansanliikkeen avulla. Orjia omistaville tahoille maksettiin korvauksia menetetystä "omaisuudesta". Orjat korvattiin fossiilisilla polttoaineilla. Nyttemmin niiden käytöstä on todettu aiheutuvan merkittävää uhkaa koko ihmiskunnalle. Siten voisi ajatella ratkaisun piilevän siinä, että fossiiliset polttoaineet jätetään väistämättömän edessä käyttämättä pakkokeinoin. Jotain on kaikissa tapauksissa tehtävä ja nopeasti. Uskoisin, että asia jää kansalaisten tehtäväksi, sillä poliitikot, uskonnollisen maailman edustajat, talouden suurkapitalistit, armeijat ja yhteiskunnalliset muut eliitit, eivät näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa tee mitään tulossa olevan ekosysteemien romahdusten estämiseksi.

Väkisinkin mieleen tulee sellaisia päätelmiä, että ihmiset eivät osaa toimia oikein ja kunnolla muuta kuin valvottuina, ja viimeisessä kädessä pakotettuina. Maailman väkiluku ylittää varsin läheisessä tulevaisuudessa 10 000 000 000 yksilön rajan, ja he kaikki kuluttavat kaikkea mitä maapallolta löytyy. Sadat miljoonat ihmiset suuntaavat kulkunsa sen mukaan, missä katsovat voivansa pysyä hengissä. Ja suuntana on pohjoinen pallonpuolisko, joka tietysti sulkee  maa - ja merirajansa, vaikka se onkin täysin hyödytöntä vähänkään pitemmällä aikavälillä. Maailmanhallitus olisi valtava riemuvoitto koko sivilisaatiolle, mutta kaikesta päätellen niin ei tule tapahtumaan, joten jäljelle jää suurella todennäköisyydellä vain sekasorto ja hillitön väkivalta.

Eräiden arvioiden mukaan aikaa muuttaa suuntaa on parikymmentä vuotta, sen jälkeen ihmiskunta ei voi enää vaikuttaa niihin prosesseihin, joita ilmastonmuutos käynnistää. Maailmaan siis pitäisi julistaa heti hätätila, mutta valitettavasti suurvallat ovat kiinnostuneita juuri tällä hetkellä uusimaan vain ydinaseitaan toisiaan vastaan. Säätelemätön kapitalismi kuristaa elävän planeetan hengiltä, mutta kahden johtavan kapitalistin mielessä pyörii vain ydinaseet ja muut sellaiset vallan välikappaleet. Järkiperusteita vailla oleva tarunomainen myytti on pelkkä hekumallinen totuus, mutta se voi tappaa meidät kaikki.

Tilanne näyttää nopeasti pahenevan, mutta siihen ei reagoida oikeastaan millään tavalla. Syykin on selvä: elintasosta, talouskasvusta, eikä ylipäätään mistään haluta luopua. Suurin osa ihmisistä ei tiedä eikä oivalla, mitä tulee tapahtumaan kahden seuraavan sukupolven aikana tai aikaisemmin. Pakkokeinojen käytössä sotilaat yleensä asettuvat eliittien puolelle, joten ilmastonmuutoksen seuraukset kaatuvat maailman köyhien ihmisten kannettavaksi, jotka tulevat menettämään ihan kaiken, myös henkensä. Demokraattinen, miljoonien ihmisten kansanliike maailman pelastamiseksi on utopia, joka voisi luoda toivoa monelle ihmiselle. Näyttää kuitenkin siltä, että maailma ajetaan tahallaan nykysukupolven toimesta hallitsemattomaan tilaan, joten seuraavat sukupolvet tulevat tuomitsemaan meidät kaikki ahneutemme ja raakuutemme tähden. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Juha Manninen

Huh!
Ihminen ei lämmitä ilmastoa katastrofaalisesti. Kyseessä on huijaus.
Toivottavasti et sinäkin väitä, että pakolaiskriisi johtuu ilmastonmuutoksesta. Ei, se johtuu ihan eri syistä.
Maailmanhallitus on kehitteillä koko ajan, mutta se on totalitäärinen ja ihmisten vapauksia rajoittava.

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava

Eli 97% ilmaston lämpenemistä tutkivista ihmisistä on väärässä? Olisi ihan mielenkiintoista kuulla perustelut tälle.

Ja kyllä, tutkimuksissa on otettu luonnolliset vaihtelut, planetaariset liikkeet, maapallon kallistuskulma jne. huomioon.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kyllä se muutto tapahtuu kylmästä kuumaan.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Tieto ilmastonmuutoksen seurauksista koskee kaikkia, sanoivat, ajattelivat, ihmiset asiasta sitten mitä tahansa. Viimeisessä vaiheessa he maksavatkin itse teoistaan korkeimman mahdollisen hinnan. Tieto ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta ei ole enää minkäänlaisen kiistan kohteena, se on todennettua tosiasiaa. Ihmiselle on tyypillistä kieltää kaikki, etsiä syitä muualta. Mutta sillä ei ole mitään merkitystä, kun oma henkiriepu on pelissä

"Hallitustenvälisen ilmastonmuutos­paneelin IPCC:n arvion mukaan meren­pinnan nousun aiheuttamat tulvat uhkaavat noin 300 miljoonaa ihmistä. Kun väestö kasvaa, mutta elinolot heikkenevät ja turvattomuus lisääntyy, lähtevät massat liikkeelle."
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/art...

”Fossiilisen hiilen päästöt ja ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvu ei ole taittunut. Mikäli emme tee nopeita toimenpiteitä kaikilla toimialoilla, 1,5 asteen kriittinen raja ylitetään vuosisadan puoleen väliin mennessä, jolloin myös lämpenemisen aiheuttamat vaikutukset ovat vakavampia”, sanoo Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja ja Suomen IPCC-työryhmän puheenjohtaja Juhani Damski. http://www.ym.fi/fi-FI/Ajankohtaista/IPCC_Ilmasto_lampenee_halyttavalla_vauhd(48136)

Itse pidän kummallisena sitä, että parasta mahdollista tietoa mitä ihmiskunnan parhaat voimat pystyvät hankkimaan, ei noteerata minkään arvoiseksi. Syyt johtuvat siitä, mitä jo yllä asiasta olen kirjoittanut.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Orjuus lakkautettiin käytännössä siksi, että 0.1 hevosvoiman teholla työskentelevän ihmisen polttoainekulut nousivat selvästi suuremmiksi kuin koneiden ja he myös kuluttivat polttoainetta jopa silloin kun eivät tehneet työtä. Samasta syystä loppui myös eläinten kiusaaminen polkurattaissa, hevoskierroissa yms.

Orjuuden poistivat, tai oikeammin tekivät tarpeettomaksi, James Watt, Werner von Siemens, Nicolaus Otto, Gustav de Laval jne...

Hetkittäin tuon jälkeenkin on pakkotyötä käytetty lähinnä tilanteissa, joissa oikeista koneista tai polttoaineesta on ollut pulaa tai vain rangaistusmielessä.

Tuo pimeä aika voi tulla takaisin - se vaatii ainoastaan sen, että ruumiillinen työ voidaan teettää ihmisellä joko ilmaiseksi tai halvemmalla kuin muuten. Todennäköisesti toiminnasta ei kuitenkaan käytetä "orjuus" nimikettä, vaan keksitään joku positiivisempi termi kuvaamaan tilannetta jossa työnantaja ei maksa työntekijälle palkkaa ja jossa työn tekeminen ei ole vapaaehtoista.

Mitä taas maapallon ilmastonmuutokseen tulee, niin oletetaan, että siihen syynä ovat Suomen co2-päästöt, ainakin siltä osin kuin ne muodostuvat ihmisen toiminnasta. Nykyisillä markkinahinnoilla nuo päästöt voitaisiin kokonaisuudessaan poistaa/hyvittää/sitoa pelkällä liikennepolttoaineen arvonlisäveron tuotolla. Tai pelkällä autoveron tuotolla. Tai moneen kertaan pelkällä polttoaineveron tuotolla. Alkuvaiheessa kustannus voi olla pienempikin, kun keinopaletissa on runsaasti lähes ilmaisia keinoja. Näin ei tietenkään tehdä, koska silloin suunniteltu isompi business menisi sivu suun, mutta periaatteessa tuo onnistuisi helposti. Myöskään mitään sellaisia keinoja, jotka hidastavat talouskasvua, ei tulla hyväksymään ilmastonmuutoksen torjunnassa, olivatpa ne miten tehokkaita tahansa.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Maailmaa ei tässä ilmastonmuutoskysymyksessä voida jakaa viiden miljoonan ihmisen ryhmiin ja puhua siitä, mitä he tekevät tai ovat tekemättä. ( Mitä taas maapallon ilmastonmuutokseen tulee, niin oletetaan, että siihen syynä ovat Suomen co2-päästöt, ainakin siltä osin kuin ne muodostuvat ihmisen toiminnasta.) Vaan kysymyksessä on kaikkien maapallon ihmisten toimien tarkastelusta. Mainitsemillasi veroilla ei ole mitään tekemistä ilmastonmuutoksen kanssa, vaikka jossakin pikkuasioissa niilläkin voi olla jotakin paikallista merkitystä.

Yksinkertaisesti koko ihmiskunnan on muutettava olomuotonsa kurssia, sellaiseen suuntaan, joka mahdollistaa ihmisen ja muun elämän rikkaan moninaisuuden olemassaolon maapallolla pysyvästi planeetan kantokyvyn rajan alapuolella.

Tämä kaikki edellyttää kansainvälistä yhteistyötä, mahdollisuutta ymmärtää, että kaikki ihmiset asuvat pienellä, hyvin rajatulla elonkehällä, joka saattaa olla avaruuden ainoa alue, jossa tuntemamme elämä on mahdollinen. Ihmisen aikakausi planeetan luonnonvarojen haaskaajana on pysyvästi ohitse, toivottavasti vastuunsa tuntevat tahot ovat tarpeeksi älykkäitä, ymmärtääkseen tämän selvästi. Ihmisen pitäisi pystyä kohtelemaan maapallon monipuolista luontoa, elämää ja sen tuomia mahdollisuuksia kuin puutarhuri, joka niittää monipuolista elonkehän satoa vain kohtuullisesti, elää rauhassa ja kaikinpuolisessa sovussa itsensä ja muiden elämänmuotojen kanssa, kasvaen aikojen kuluessa täyteen mittaansa kaikesta elämisen riemusta nauttien.

Elämme juuri nyt vakavia aikoja, lajeja kuolee sukupuuttoon ihmisten toimien seurauksena yhä nopeammin ja nopeammin. Itsemme kaltaisilla nisäkkäillä menee kaikkein huonoimmin. Siitä voimme helposti päätellä, että itsemme vuoro kadota sukupuuton kuiluun saattaa olla lähellä, paljon lähempänä, kuin saatamme edes itsellemme myöntää. https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuudes_joukkosukupuutto

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Eniten tuhoa maailmalla on aiheuttanut ilmastovouhottajien takia aloitettu palmuöljyplantaasien perustaminen. Kaikki elollinen tapettiin niiden alta, myös ihmisiä ja miljoonat hehtaarit metsiä poltettiin. Tossa on yksi esimerkki mitä ilmastovouhotus on saanut aikaan.
Ja muuten mitään todisteita että joku muutos ilmastossa olisi ihmisen aiheuttama ei ole vieläkään lyöty pöytään.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Suuret ylikansalliset rahapiirit
suuria voittoja tavoitellessaan rahoittavat palmuöljyplantaaseja. Onneksi Norjan öljystä rikkaat rahamahdit vetäytyvät niiden rahoituksesta.Ilmastonmuutoksesta puhuvilla tahoilla ei ole tämän asian kanssa tietenkään mitään tekemistä. https://yle.fi/uutiset/3-8234241

Ja kiistää voi minkä tahansa asian, sillä ei ole tosin mitään merkitystä, sillä tosi koskee kaikkia ja kaikkea. https://www.skepticalscience.com/arg_ilmaston_lamp...

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Jos ilmasto on vaarassa,niin 10000 lentokonetta sitten alas vaan ilmaa pilaamasta,hiilivoimalat alasajoon ja lisää ydinvoimaa,sillä siitä selviää !

Eli koko nykyisenkaltainen turismi alasajoon,ainakin se osa mikä on lentoliikenteen osa !

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Lentoliikenteen määrää pitäisi lisätä rajusti liikenteen päästöjen poistamiseksi. Perustelut:

- Lentokoneen moottori tuottaa autonmoottorista poiketen ns parempaa hiilidioksidia. Sellaisen poistaminen ilmakehästä maksaa alimmillaan vain 9 c/co2-ekvivalenttitonni:

https://www.sitra.fi/artikkelit/lentoliikenteen-su...

Autosta puolestaan tulee ns ilkeitä hiilidioksidimolekyylejä, minkä vuoksi autoilija joutuu maksamaan noin tuhat euroa tonnista, eli karkeasti kymmenentuhatkertaisen määrän (kun huomioidaan polttoaineen vero ja muut verot päästötonnia kohden).

Jos siis autot varustettaisiin lentokoneiden moottoreilla, ongelma olisi käytännössä taputeltu. Kaupunkiautoihin joku kevyt Rotax ja matka-autoihin vaikka Pratt&Whitney V2500. Päästöjen täydellinen poistaminen olisi tuon jälkeen selvästi halvempaa kuin auton pysäköinti.

Toimituksen poiminnat