Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Politiikka on edelleen raakaa väkivaltaa

  • Platon halusi muuttumattomuutta ikuisilla ideoilla, joiden kopioita kaikki muut oliot ovat.
    Platon halusi muuttumattomuutta ikuisilla ideoilla, joiden kopioita kaikki muut oliot ovat.
  • Ydinsodan uhka mykistää lapsen.
    Ydinsodan uhka mykistää lapsen.
  •  Maan ympärillä on lähes olemattoman hologrammin oloinen elonkehä.
    Maan ympärillä on lähes olemattoman hologrammin oloinen elonkehä.

Poliitikkoja on voitava valvoa institutionaalisesti siten, että heidät voidaan syrjäyttää vallasta määräajoin rauhanomaisin keinoin. Vapaus on tyhjässä avaruudessa pelkkää vapautta, mutta maan päällä joidenkin vapaus saattaa johtaa jonkun muun tahon vapauden menetykseen. Demokratiassa instituutioiden tehtävä on estää diktatuurin pystyttäminen johtajuusperiaatteen alle. Nykykapitalismissa vapaus tarkoittaa etupäässä suurten yhtiöiden vapautta toimia haluamallaan tavalla, eikä niinkään ihmisten vapautta olla luovia ja onnellisia. Ihmiskunnan sivistystaso ei ole edelleenkään kovin korkea, vaikka tekninen osaaminen on edistynyt ripeästi. Politiikka on edelleen raakaa väkivaltaa. 

Uusi sukupolvi ei tunnu olevan huolestunut mistään ihmiskuntaa uhkaavista vaaroista, vaikka ne uhat koskevat konkreettisesti juuri heitä. Maan ympärillä on lähes olemattoman hologrammin oloinen elonkehä. Ihmisen jalkojen alapuolella on tuliperäistä sulaa kivimassaa ja päiden yläpuolella ääretön ja ihmisen kaltaiselle olennolle vihamielinen, kylmä ja pimeä ikuinen avaruus. Ihmisen toiminnasta johtuen maapallon elonkehä on saastunut ja romahtamaisillaan. Biodiversiteetin  määrä ja suunta on laskeva, se on täynnä sukupuuttoa. Sen kaiken keskellä ihmisen pystyttämät korkeakulttuuriset sivilisaatiot uhkaavat pommittaa toisensa atomiaseilla sukupuuttoon mitättömiin syihin vedoten.

Mikään poliittinen tai uskonnollinen merkki ei viittaa siihen, että ydinaseista tai muista ihmismassojen tuhoamiseen pystyvistä aparaateista oltaisiin luopumassa niiden turmiollisuuden tähden. Päinvastoin ihmiskunta tekee kaikkensa saadakseen haltuunsa vieläkin tuhoisampia aseita. Niitä kehitellään kaikin keinoin entistä tarkemmiksi ja vaikeimmin torjuttaviksi. Lisäksi näillä aseilla rehvastellaan suurten sivilisaatioiden ja valtiollisten voimakeskusten rajoilla aivan kuin ne olisivat vain vähäpätöisiä paukkurautoja. 1980-luvulla ihmiset Euroopassa ja muualla olivat hyvin huolestuneita ydinsodan vaarasta. Silloin laajat kansanjoukot osoittivat mieltä kaduilla turvallisemman maailman puolesta. 

Tosiasia on, että muutama poliitikko voi aloittaa ydinsodan haluamallaan hetkellä. Platon halusi muuttumattomuutta ikuisilla ideoilla, joiden kopioita kaikki muut oliot ovat. Politiikka merkitsi hänelle muutosta, jota hän piti rappion merkkinä. Hänellä oli siihen pätevät henkilökohtaiset syynsä. Toisaalta K. R. Popper puhuu avoimesta yhteiskunnasta ja sen vihollisista. Sillä hän viittaa mm. Platoniin. Menneisyys osoittaa selvästi, että suuret ihmismassat voivat kannattaa mitä tahansa hulluutta, silloin yleensä alkaa väkivalta. Nykyaikaisten aseiden käytölle altistettu siviiliväestö on täysin suojaton. Ylin valta on parlamentilla, mutta se ei estä sitä kysymästä välillä neuvoa yhteisöltä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat