Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Pienellä planeetalla tila ja mahdollisuudet ovat rajalliset

  • Mikäli kapitalistista tuotantokoneistoa ei pystytä ihmisen toimesta pysäyttämään, kaiken loppu on hyvin lähellä.
    Mikäli kapitalistista tuotantokoneistoa ei pystytä ihmisen toimesta pysäyttämään, kaiken loppu on hyvin lähellä.
  • Ilmastonmuutos ja muu ympäristön tuhoutuminen on hillittömän tuotannon aiheuttama.
    Ilmastonmuutos ja muu ympäristön tuhoutuminen on hillittömän tuotannon aiheuttama.
  • Minne ihminen menee ekosysteemien romahdettua?
    Minne ihminen menee ekosysteemien romahdettua?

Ilmastonmuutos ja muu ympäristön tuhoutuminen on hillittömän tuotannon aiheuttama. Katastrofin seurauksillakin voidaan tehdä sellaista taloudellista toimintaa, joka nopeasti pahentaa tilannetta. Kapitalismi ei voi toimia ilman talouskasvua, se ei voi loputtomiin jatkua rajallisessa fysikaalisessa tilassa. Maapallon resurssit ovat jo nyt reippaasti ylitetty. Tarvitaan siis uusi maapallo entisen lisäksi. Itse asiassa tarvitaan monta maapalloa lisää jatkuvan talouskasvun ylläpitämiseksi. Kapitalismin kasvavat ongelmat, ilmastonmuutoksen ja romahtavien ekosysteemien seuraukset sekä ihmisen lyhytnäköinen toiminta, tolkuton väkivaltaisuus ja kykenemättömyys tehdä järkevää, suunnitelmallista yhteistoimintaa toisten ihmisten kanssa planeettamme kantokyvyn edellyttämissä puitteissa. Siinä ovat tuntemamme sivilisaation uhkakuvat kaikessa kauheudessaan.

Mikäli kapitalistista tuotantokoneistoa ei pystytä ihmisen toimesta pysäyttämään, kaiken loppu on hyvin lähellä. Missä poliittisessa aparaatissa on päätetty, että kaiken pitää olla koko ajan nopeampaa ja tehokkaampaa? Pienellä planeetalla tila ja mahdollisuudet ovat rajalliset, siksi kapitalistinen talouskasvu ei voi jatkua loputtomiin. Mitä pohjoinen pallonpuolisko tekee, kun ilmastomuutosta pakenee vaikkapa vain 100 miljoonaa ihmistä? Minne ihminen menee ekosysteemien romahdettua? Syvä ja kylmä avaruus on vihamielinen ympäristö ihmiselle. Sen pimeys ja äärettömyys järkyttää ihmistä, mutta kukaan ei kuule ihmiskunnan kauhun huutoja. Ihminen, miksi et kuunnellut järjen, kohtuullisuuden sekä kauneuden ja totuuden vienoa ääntä?

Pohjoisen kerskakulutukseen kuuluu eteläisen puolen syvenevät joukkohaudat. Narsististen rakenteiden vahvistaminen varmistaa myös pohjoisen täydellisen katastrofin. Tuhansien tiedemiesten varoitukset joukkotuhosta hukkuu tavaroiden mafian ja kaikenlaisen magian hirmumyrskyn alle. Puolihullut huutavat lisää joukkotuhoaseita. Aivan kuin ihminen olisi aina toisen ihmisen olemassaolon ainoa uhka, joka torjutaan luomalla ihmismassoille helvetilliset olosuhteet maan päällä. Mutta niitä helvetin tulia saa maistaa väistämättä jokainen ihminen, sillä ihminen ei voi paeta itse luomaansa joukkotuhoa lähes tyhjään kaikkeuteen. Ihmisen narsismi on hänen pysyvä varjonsa, teeskentelyn teräksinen kiiltävä naamio, jonka uumenista pilkistää punainen pellen nenä. Tosin kaikki ihmisen toimet ovat pian yhdentekeviä, sillä peruuttamattomat prosessit ovat saattaneet jo käynnistyä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Turhaa ruikutusta.

Kyllä Tuonelan lautturi aloittaa jossain vaiheessa ylisoudun.

Toni Rintala

Onhan eteläiselläkin pallonpuoliskolla paljon tyhjää tilaa ihmisille. Angolaan ja Namibiaan mahtuu vielä monta kymmentä miljoonaa ilman, että on tungosta. Siellä on vähemmän ihmisiä suhteessa tilaan kuin Suomessa.
Ja Mongoliassa on myös paljon tilaa, jos pohjoisen puolelta pitää tilaa löytää..

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ei se tilasta ole kiinni. Koko maapallon väestö sopisi seisomaan Rovaniemelle, eikä olisi edes ahdasta. Ongelmia alkaa sybtyä vasta sitten, kun ihmiset tarvitsevat ruokaa ja vaatetta ynnä yhtä ja toista muutakin. Eikä tässä ole myöskään merkitystä talousjärjestelmällä lukuunottamatta sitä, että talousjärjestelmä vaikuttaa siihen, kuinka tehokkaasti resursseja käytetään. Sosialistinen järjestelmä oli tässä tavattoman huono. Se sai aikaan valtaisia ympäristötuhoja vähäisellä tuotannolla, mikä oli hyvin helppo todeta kun kävi katsomassa sosialistisen talouden jättämiä jälkiä Virossa, Karjalassa, Petsamossa ja ylipäätään missä tahansa. Eikä asiaa kauheasti muuta paremmaksi edes tämä markkinatalous, vaikkei se resursseja samalla tavalla haaskaakaan. Ongelman ydin on se, että ihmisiä on liikaa.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ilmastopakolaisuus "Ilmaston lämpenemisen odotetaan merkittävästi lisäävän ilmastopakolaisuutta tulevaisuudessa. Professori Norman Myers Oxfordin yliopistosta on arvioinut, että ympäristöpakolaisia voi olla 200 miljoonaa vuoteen 2050 mennessä."

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ihmisten siirtely ei vähennä ilmasto-ongelmia, pikemminkin se on omiaan niitä lisäämään. Siperia lienee ainoa jokseenkin asutuskelopoinen jokseenkin tyhjä alue maapallolla. Siksipä olisi korkea aika puuttua ongelman syihin sen sijaan että taivastellaan seurauksia.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Maapallo on todella ahdingossa, kirjoittaja on siinä asiassa täysin oikeassa. Olen aina äänestänyt Kokoomusta, mutta näen kuitenkin että turhien tavaroiden kerskakulutukselle on tultava loppu.

Nyt jos koskaan tarvitaan maailmanlaajuista yhteistyötä, myös meillä Suomessa pitää tehdä yhteistyötä yli puoluerajojen. Ihminen tarvitsee luontoa, luonto ei niinkään ihmistä

1. Lihansyönnin vähentäminen. Liharuoista broileri vähiten haitallinen. Liha alv nosto, kasvisproteiinien alv alas.

2. Koneet ja vempeleet kestävimmiksi ja korjaus kunniaan

2. Metsien istutus Etelä-Eurooppaan, Lähi-itään ja Afrikkaan - Tällä on kiire. Aloitetaan vaikkapa Etelä-Euroopasta.

3. Suomessa järvet ovat rehevöityneet (myrkyllistä viherlevää siellä sun täällä) - tilanteen parantamiseksi pitää löytyä keinot

4. ENERGIA - Kerrankin hyvä uutinen - Aalto-yliopistossa ovat onnistuneet säilömään energiaa sokerialkoholiiin. Ehkä voimme tulevaisuudessa ostaa Afrikasta säilöttyä aurinkoenergiaa?

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Ilmastonmuutos koskee jokaista ihmistä maapallolla, sen ei pitäisi olla poliittisen väittelyn kohde, sillä asiasta on vakuuttava tieteellinen näyttö. Siksi nimenomaan siellä, missä on eniten valtaa päättää asioista, pitäisi nopeasti ryhtyä vakaviin ja kauaskantoisiin toimiin planeetan monipuolisen elämän säilyttämiseksi sellaisena, kuin me sen vielä nyt näemme ja koemme.

"Koko maailman ikirouta-alueiden maaperään on varastoitunut eloperäisenä aineksena 1300 miljardia tonnia hiiltä, tuplasti sen verran kuin on ilmakehässä." http://www.muutoslehti.fi/artikkelit/mammuttiaro-s...

https://journal.fi/tt/article/view/60786/22591

Toimituksen poiminnat