Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Etsi siis sielunvihollista tavaroiden vuolaasti liikkuvasta virrasta

  • Poliittinen valta saa oikeutuksensa koko ihmiskunnalta eikä joltakin yksittäiseltä ryhmältä.
    Poliittinen valta saa oikeutuksensa koko ihmiskunnalta eikä joltakin yksittäiseltä ryhmältä.
  • Tärkeämpää olisi tietää keitä me olemme.
    Tärkeämpää olisi tietää keitä me olemme.
  •  Aika paljastaa kapitalismin raakalaismaisen olemuksen, kun talouden kasvu loppuu.
    Aika paljastaa kapitalismin raakalaismaisen olemuksen, kun talouden kasvu loppuu.

Raha ei ole fysikaalinen tosiasia, sillä se on psykologinen, aineeton idea, joka muovaa materiaalista todellisuutta. Raha on mielikuvituksen väline toisiaan tuntemattomien ihmisten välisessä uskomusjärjestelmässä. Kauppiaalle se on puhdasta tietoa ihmisten tarpeista, himoista ja haluista. Tavaran ostaminen ei muuta ihmisen biokemiallista järjestelmää. Siten ihmisen kuvitelmien ei pidä täyttyä, sillä ne eivät täyty koskaan, vaan ne ainoastaan kasvavat ja monipuolistuvat. Myöhemmin tulee hulluus ja veltto ilme useimpien ihmisten kasvoille. Ihminen ei voi tehdä itseään olemattomaksi, sillä hän tekee tarpeidensa ohjaamana valintoja joka hetki.

Kapitalistien valta kasvaa koko ajan. Ne voivat tehdä mitä tahansa yritystensä kasvun varmistamiseksi. Tulevaisuudessa niillä voi olla käytössään yksityisiä armeijoita tahtonsa läpi viemiseen. Alueelliset valtiot eivät voi suurkapitalistien toimille yhtään mitään. Aika paljastaa kapitalismin raakalaismaisen olemuksen, kun talouden kasvu loppuu. Täysin vapaat markkinavoimat johtavat ihmisten orjuuteen. Levottomuus, surkeus ja saasteet tulevat vallitseviksi olosuhteiksi kaikkialla. Maapallo on pelkkä osakeyhtiö, jossa siihen kuulumattomat ihmiset tuhotaan. Työläisten kädet katkaistaan rangaistukseksi velttoudesta, sillä kapitalistit ei valitse missään olosuhteissa toimintatapaa, joka alentaisi heidän voittojaan.

Pääoman kasvu vaatii lukemattomien miljoonien tuntemattomien ihmisten hengen, he huutavat kalmistoissa kärsimyksiään ikuisesti. Raha on abstrakti välikäsi, joten se ei piittaa ihmisten kohtaloista, kuolemasta, elämästä, moraalista eikä rakkaudesta. Pelkästään kysynnällä ja tarjonnalla on merkitystä. Suurkauppiaat tietävät kaiken yksilöiden tarpeista, sillä hehän ovat ne luoneet. Kun kaikki tarpeet tiedetään, voidaan ihmisen käyttäytymistä määrätä etukäteen. Siten heidän määräämänsä ihminen on kaikkein tehokkain kuluttaja. Suurporvarit väittävät löytäneensä ihmisen muuttumattoman sielun. Olisi järkevämpää tyytyä paljon vähempään.

Poliittinen valta saa oikeutuksensa koko ihmiskunnalta eikä joltakin yksittäiseltä ryhmältä. Sen politiikka voi perustua vain kaikkien ihmisten olemassaoloon planeetalla, joka on ihmiskunnan kotiseutu. Jokaisen ihmisen oleminen on lopullisen poliittisen vallan lähde. Tästä ohjauksesta seuraa ihmisten tekoja, jotka muuttavat kaikkea sitä mitä ihmisen käsi julkisesti koskettaa. Mitä hyötyä on jatkuvasta talouskasvusta? Tärkeämpää olisi tietää keitä me olemme. Etsi siis sielunvihollista tavaroiden vuolaasti liikkuvasta virrasta. Marie Antoinette joutui vallankumouksen asettamaan oikeuteen lokakuussa 1793. "Vetoan kaikkiin äiteihin, joita täällä saattaa olla."


 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat