Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Uhrin irronneilla hampailla ei ole pahantekijälle mitään merkitystä

  •  Pahantekijä kuvittelee olevansa sivistynyt, menestynyt, symmetrinen, terve ihminen, jolla on valoisa tulevaisuus.
    Pahantekijä kuvittelee olevansa sivistynyt, menestynyt, symmetrinen, terve ihminen, jolla on valoisa tulevaisuus.
  • Pahantekijä muotoilee kaiken kauniin ja oikeudenmukaisen itsensä näköiseksi.
    Pahantekijä muotoilee kaiken kauniin ja oikeudenmukaisen itsensä näköiseksi.

Tärkeintä pahantekijälle on juuri yleisö, joka hyväksyy väkivallan ja palkitsee sen ihailulla ja hyvä huudoilla. Uhri on yhdentekevä, hänhän on vain joku tuntematon. Yhteiskunta kun koostuu toisilleen tuntemattomista ihmisistä, jotka odottavat toisiltaan vastavuoroisuutta. Se on samaa kuin luottamus, jos se rapautuu väkivallan tähden, ei vastavuoroisuutta enää ole saatavilla. Väkivallan käyttäjä on kateellinen kaikesta oikeasta ja kauniista. Hän haluaa tuhota kaiken ihanuuden nyrkeillään ja potkuillaan. Pahantekijä muotoilee kaiken kauniin ja oikeudenmukaisen itsensä näköiseksi: rumaksi, surkeaksi, turhaksi, käyttökelvottomaksi. Lopulta, rikoksen tehtyään, hän kuvittelee olevansa kaunis ja pätevä, ihailtu henkilö. 

Pahantekijä ei pysty ilmaisemaan syyllisyyttä teostaan. Hän ei pysty kertomaan mitään järjellistä tarinaa tapahtuneesta. Tuntemattoman ihmisen yksi lause saattaa aiheuttaa silmittömän väkivallan. Pahantekijä tietää tekojensa seuraukset uhrille, mutta ei piittaa niistä vähimmässäkään määrässä. Väkivaltainen ihminen on universuminsa ainoa merkittävä ihminen, hänen ympärillä vain hyörivät muut ihmiset, joita hän saa murskata tarpeidensa ja halujensa mukaan. Kun uhrin hyvin muodostuneet silmät ovat iskujen voimasta muuttuneet veriseksi kehräksi tulilankaa, silloin aggressiivinen yksilö on osoittanut rohkeutensa joillekin ihmisille, joilta hän toivoo saavansa huomiota ja kunnioitusta

Kameran käydessä hän käyttäytyy viileän asiallisesti. Uhriksi valikoituu joku pienikokoinen, jota on turvallista hakata.  Eräs vastaantulija, tuntematon, jolla on vääränlainen nappi takissaan. Se laukaisee pahantekijän aivoelimessä kipeän muiston jostakin, jossa hän epäonnistui kauan sitten. Hänen huonommuudentunteensa kumpuaa joistakin tarpeista, joita hän ei saanut tyydytettyä lapsuudessaan kovassa viimassa ja pakkasessa. Siinä ohessa katosi impulssikontrolli sekä kyky pidättää mitään muutakaan sisällään olevaa. Kaikkivoipaisuudessaan pahantekijä kuvittelee olevansa sivistynyt, menestynyt, symmetrinen, terve ihminen, jolla on valoisa tulevaisuus. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Eikä suomessa poliisin tehtävä ole enää kansalaisten suojelu, vaan tilanteiden jälkiselvittely. Ei paljoa lohduta kun kallo halki tms.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Yhteiskunnallinen vastavuoroisuus tarkoittaa mielestäni sitä, että jos kansalainen toimii yleisesti hyväksytyllä tavalla, hänellä täytyy olla oikeus olettaa, että muut toimivat samalla tavalla. Muutenhan yhteiskunta on pelkkä pyydys,johon takertuneita ihmisiä saa kohdella miten vaan sattuu parhaiten sopimaan. Mielestäni yleinen suuntaus suomalaisessa yhteiskunnassa on tällä hetkellä se, että kansalaisten keskinäinen vastavuoroisuus on vakavasti heikkenemässä. Se vähentää kansalaisten yleistä keskinäistä luottamusta oikeudenmukaisuuden toteutumiseen yhteiskunnan kaikilla sektoreilla.

Juha Hämäläinen

Poliisista ei ole turvaa väkivaltaa vastaan. Kuten sanoit, poliisi hoitelee vain rutiinilla jälkimaininkeja. Uhri jää nuolemaan haavansa itse. Koko oikeuslaitos keskittyy rikollisen hyysäämiseen. Näin Suomessa. Nähty moneen kertaan. Uhri on täysin sivuosassa ja ei koskaan saa mitään asiallista korvausta kivuistaan ja vammoistaan.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Ikävä kyllä näitä blogistin kuvailemia henkilöitä on omalle kohdalle nuoruudessani osunut kolme kertaa, kaikilla kerroilla ihmisjoukon keskellä, en vieläkään tiedä mikä heitä sitten ärsytti käyttäytymään niin, poliisia ei tarvittu koska jokainen kerta päättyi päällekävijän pikajuoksuun pois paikalta kun ei sitten pärjännytkään ja itselle ei käynyt mitään.

Suomen oikeusjärjestelmässä uhri on todella heikossa asemassa, varsinkin kun on kyseessä sana sanaa vastaan tilanne ja jos päällekävijä osaa olla vakuuttava puheissaan.

Auttaisiko esim. kameravalvonnan lisääminen ongelma-alueilla ennaltaehkäisevästi ja samalla vähentää sana sanaa vastaan tapauksia julkisilla paikoilla, kenenkään kotiin ei tietty voida kameravalvontaa viedä ellei asukas sitä itse hoida omasta taskustaan.
Toki useimmilla on jo kamera taskussaan ja tilanteen salliessa esim. kuvata sivullisena tapahtuman ja luovuttaa materiaalin viranomaisille.

Toimituksen poiminnat