Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Valoheitin seuraa hänen kivuliasta kulkuaan loppuun asti

  • Viimein ihminen seisoo alastomana pitkässä jonossa ilman tulta ja suojaa.
    Viimein ihminen seisoo alastomana pitkässä jonossa ilman tulta ja suojaa.
  • Vauraat inhoavat kadulla rahaa polvillaan anelevia nälkäisiä ja vailla asuntoa olevia ryysyköyhiä.
    Vauraat inhoavat kadulla rahaa polvillaan anelevia nälkäisiä ja vailla asuntoa olevia ryysyköyhiä.

Piispa Irenaeus oli voimissaan eläessään kauan sitten. Hänen päähänsä oli syntynyt ajatus, että ihminen voi tulla todella rikkaaksi vain viekkaudella ja petoksella. Sillä tavalla hankitusta rahasta ei kuitenkaan tarvitse kenenkään pahastua, sillä rikkaus itsessään ei ole pahaa, jos sitä käyttää hyviin tarkoituksiin - kuten almujen antoon. Tämä ajatus on toteutunut huonosti vuonna 2017, sillä vauraat inhoavat kadulla rahaa polvillaan anelevia nälkäisiä ja vailla asuntoa olevia ryysyköyhiä. Muuan tyyppi jopa ehdotti kerjäläisten rekisteröimistä, jotta heihin voitaisiin kohdistaa julkisen vallan erilaisia toimia. Piispa Irenaeus tapettiin kolmannen vuosisadan alkaessa.

Noina aikoina eli myös Clemens Roomalainen. Ehkä juuri hän sanoi, ettei rahaa pidä koota vain tavoitellakseen suurempaa omaisuutta, vaan rikkaiden on oltava riippumattomia rahasta ja elää hyvin vaatimattomalla tavalla. Mikään ei viittaa siihen, että rikkaat ihmiset haluavat vaatimatonta elämää. Kristinuskon varhaisina vuosina kirkkojohtaja, Tertullianus, halusi ihmisten kiinnittävän huomiota siihen, ettei rikkaus muodosta ihmiselle vakavaa uhkaa, vaan ainoastaan rahan omistamisen seuraukset. Mutta meidän päivinä pyritään rikkaaksi juuri rikkauden seuraamusten tähden, sillä tavaraa ja palveluita halutaan kulutettavaksi suuressa mittakaavassa.

Lähitulevaisuudessa tuloerojen kasvaminen heikentää yhteiskunnan keskiluokkaa vakavalla tavalla. Aggressiivisuus johtuu turvan hakemisesta vihaamalla muita ihmisiä, jotka koetaan oman aseman uhkaajiksi. Ryhmä mahdollistaa olemisen yhteiskunnallisena yliminänä, joka rankaisee kuviteltuja syyllisiä. Syyllisiä ovat kaikki köyhät, joita täytyy ankarasti rangaista siksi, että ovat antaneet itsestään tehdä köyhiä. Eksistentiaalisten kauhujen vallassa oleva ihminen marssii kohti tuntematonta tuli kädessään, mutta hyvinvoinnin aika on ohitse. Viimein ihminen seisoo alastomana pitkässä jonossa ilman tulta ja suojaa. Valoheitin seuraa hänen kivuliasta kulkuaan loppuun asti.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän PeterLindberg kuva
Peter Lindberg

Oikein. On juuri näin kuin kirjoitit.

Toimituksen poiminnat