Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Ihmisellä ei ole syytä vastustaa itseään koskevien ihmisoikeuksien toteutumista

  • Kärsimysten määrä on rajaton, siitä ei ole mitään tietoa.
    Kärsimysten määrä on rajaton, siitä ei ole mitään tietoa.
  • Miehelle naurettiin julkeasti, hänen arveltiin olevan mieltä ja järkeä vailla.
    Miehelle naurettiin julkeasti, hänen arveltiin olevan mieltä ja järkeä vailla.

Länsimaissa vapaat ammattiyhdistykset ovat toimineet vallankumouksen korvikkeina työväestön asioita ajaen. Koska sosialismia ei koskaan tullut, lakkasi työväestö olemasta. Tilalle ilmaantuivat palkansaajat hyvine työsopimuksineen. Voi niitä ihmisiä, joilla ei ole kunnollisia, turvallisuutta tuottavia työsopimuksia, he ovat suurissa vaikeuksissa. Kaikki viittaa siihen, että hyvien työsopimusten aikakausi massojen osalta on ohitse. Työ rikotaan yhä pienempiin suhteisiin, kunnes hyvien työsopimusten haltijat katoavat maisemasta, haihtuvat avaruuteen lämpöenergiaa vähän aikaa puhkuen. Sen myötä menettävät merkitystään myös ammattiyhdistykset. Lopulta jatkuva talouskasvu työntää koko sivilisaation tuhon tielle, joka on jo ollut pitkään käynnissä siellä, missä joukot eivät pysty puolustamaan henkeään eikä ihmisarvoaan. Ihmisellä ei ole syytä vastustaa itseään koskevien ihmisoikeuksien toteutumista.

Jäljettömässä maailmassa ei ole elämän merkkejä, ihmisen jälkiä. Tahraton maailma on kuollut elämälle. Jäljelle jää totalitaristinen kapitalismi, jossa vallitsee totaalinen kontrolli, tuotteiden mainokset ja ontto mielen typeryys. Kaksi ihmistä kulkee huojuen jonnekin, suunta on kaikissa tapauksissa samantekevää, mutta heidän on mentävä. Friedrich Wilhelm Nietzsche kirjoitti eräässä teoksessaan miehestä, joka etsi kirkkaassa päivänvalossa järkeä julkiselta torilta lyhty kädessä. Miehelle naurettiin julkeasti, hänen arveltiin olevan mieltä ja järkeä vailla. Ehkä mies näki naisen ja miehen sekavan, surkean tilan, kun he söivät vesisateessa kylmiä lihapullia sormin säilyketölkistä. Kontrollin lait, määräykset, käskyt ja suhteet alistavat kadut ja alikulkutunnelit tuomiovallan oikeassa olemisen pääasialliseksi kohteeksi. Sitten myöhemmin vankilat pakahtuvat täysin avuttomista ihmisistä. Kärsimysten määrä on rajaton, siitä ei ole mitään tietoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Totaliristinen kapitalismi? Eikös tässä ole ihan pieni ristiriita? Totalirismi on valtion vallan ja kontrollin ulottamista kaikkille elämän osa-alueille. Kapitalismi taas on lähempänä yövartijavaltioita. Vaikea nähdä kapitalismia totalitaristisena.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Talous on jo kauan ollut enemmän kuin politiikka, joka on monessakin mielessä menettämässä asemansa ihmisten mielissä. Totalitarismia on kaikenlainen ylivalta, jossa ihmisillä ja heidän mahdollisuudellaan elää ei ole merkitystä. Yksittäiset ihmiset lasisen, teräväreunaisen pääkonttorin juurella ilman pysyvää työsuhdetta tai toivoa siitä, ovat yksin jättiläismäisen olion edessä. Tämä olio, kapitalismi, on läsnä kaikkialla samanaikaisesti määräten yksin ihmisen elämästä ja kuolemasta. Tavara, tuote, sen kaiken saat sydänveren hyydyttävällä luotolla, maksat vain kaikesta niin kauan kuin pystyt, mutta putoavien ihmisten joukko kasvaa päivä päivältä, sillä markkinat ovat kiinnostuneet vain kuolemaa ja kuonaa tuottavasta, yhä kasvavasta ikuisesta voitosta, jolla ei ole muuta tarkoitusta kuin tuottaa voittoa lisää. Nälkäkatastrofit seuraa toisiaan toisaalla, mutta ainahan voimme laittaa punaisen nenän päähämme ja auttaa, tehdä kaikkemme kuolevien ihmismassojen hyväksi.

Luonnonvaroista, energianlähteistä tullaan vielä käymään sota, joka väistämättä tulee johtamaan ydinkatastrofeihin. Valvonta, se on totaalista. Ihmisten silmät kuvataan kaupanteon välineeksi, yksityisyyttä ei ole, sinusta tiedetään ihan kaikki. Syntymästä kuolemaan onnenpostisi on mainos, joka on ainoa luotettava tietolähteesi sokkeloisessa viidakossa, jossa kaikenlaiset pedot ja luikertelevat käärmeet pyydystävät kauppasopimuksia. Osta, osta, osta, ei väliä onko sinulla rahaa, sillä järjetön luotto on luotettavin ystäväsi. Maailma tuhoutuu, sillä mikään mahti maailmassa ei pysäytä kapitalismia, joka pystyy tuotteistamaan ja myymään minkä tahansa onnettomuuden, sodan tai tuhon. Kapitalismissa kaikki rakentuu loputtomalle ja kiihtyvälle esimielihyvälle, mikä ei anna mahdollisuutta jälkimielihyvälle, rakkaudelle ja välittämiselle.

Maapallo ei ole enää subjekti, se on suurkapitalistien objekti, joka viipaloidaan, niitetään, revitään sisuksia myöten auki, sen viimeiset luut ja jänteet jauhetaan pölyksi, joka myydään velaksi viimeiselle, sairaaloiselle valjulle ihmiselle, joka kamppailee henkitoreissaan marketissa saadakseen raitista ilmaa pöhöttyneisiiin keuhkoihinsa. Raitista ilmaa ei ole saatavilla ilmaiseksi, mutta mainos kertoo sen olevan juuri nyt tarjouksessa. Erityisesti keskiluokka on seuraava romahtava kerrostuma, sen kapitalismi paloittelee ja pistelee onkaloonsa ihan vaan huvikseen, sillä laaja keskiluokka on mennyttä maailmaa.

Toimituksen poiminnat