Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Kansallisvaltioiden veriset ruhjeet

  • Suurikokoinen kansallisvaltio himoitsee naapurivaltioita, jotka se haluaa ryöstää ja liittää itseensä.
    Suurikokoinen kansallisvaltio himoitsee naapurivaltioita, jotka se haluaa ryöstää ja liittää itseensä.
  • Sotilaiden siittiötuotantoa poliittisilla patogeeneillä lisäämällä syntyy vain kärsimyksiä kaikille Euroopan kansalaisille.
    Sotilaiden siittiötuotantoa poliittisilla patogeeneillä lisäämällä syntyy vain kärsimyksiä kaikille Euroopan kansalaisille.
  •  Demiurgi muotoili hyvää aineellista järjestystä tyhjälle planeetalle miljardeja vuosia sitten.
    Demiurgi muotoili hyvää aineellista järjestystä tyhjälle planeetalle miljardeja vuosia sitten.

Nationalistinen, yltiöpäinen kansallinen politiikka, louhii, murskaa, survoo ja jauhaa yksittäisten kansalaisten muodostaman ihmismassan johtajansa näköiseksi tarkkarajaisesti hallinnoiduksi sotilaspatsaaksi. Suurikokoinen kansallisvaltio himoitsee naapurivaltioita, jotka se haluaa ryöstää ja liittää itseensä. Hämärän ja sekavan johtajan mystiikka ei voi tuottaa järjellistä politiikkaa ihmisyhteisöjen käyttövoimaksi. Mitä enemmän väkivaltainen ja suvaitsematon poliittinen puhe injisoi pahan molekyylejä ihmismassan elävään kudokseen, sitä enemmän edessämme on sorakasoiksi muuttuneita kaupunkeja sekä vaikeasti epämuodostuneita, limaisia ja verisiä ihmisyhteisöjä.

Euroopan asukkaiden kauhun herättävät lähimenneisyyden kansallisvaltioiden politiikan kuvakollaasit iljettävistä verilöylyistä, joiden päämääränä on ollut pystyttää tuhotuista ihmisistä muureja kaikkialle älyllisen, rauhallisen ja rakentavan inhimillisen toiminnan alueelle. Kansallinen nationalismi ei ole samaa kuin kansan yleinen hyvä. Sotilaiden siittiötuotantoa poliittisilla patogeeneillä lisäämällä syntyy vain kärsimyksiä kaikille Euroopan kansalaisille. Mutta erityisiä kauhuja koituu niille ihmisille, joiden olemassaoloa ei muutenkaan arvosteta tai tunnusteta. Siinä tilanteessa pienet valtiot murskataan ensimmäisten iskulauseiden jälkeen.

Rinta rinnan suuta auki äänekkäästi pitäen ihminen menettää yksilöllisyytensä. Kohta puolin hän sujauttaa yllensä mustan hatun ja univormun, joka tekee hänet suuren joukon tuntemattomaksi jäseneksi. Pahan toteutuminen on järjen päätelmien tahallista rikkomista. Se kaikki korvataan poliittisella tahtomisella, joka ilmentää käsitystä hyvästä ja pahasta. Vähitellen kauneus menettää ymmärrettävyytensä, sillä se mitä pöhkö haluaa, on varmuudella poliittisesti oikein juuri siksi, että pöhkö sitä haluaa. Sitä halua suuret ihmismassat pitävät totena, sillä sen täytyy olla totta. He haluavat uskoa ensi sijaisesti ja ymmärtää vasta sitten, kun se ei enää ole mahdollista. Jäljelle jää vain kaiken tapahtuneen kieltäminen.

Ihmiskunnan on viimeinen aika luoda kestävä eettinen horisontti kaikille maapallon ihmisille, jossa perusoikeudet, kuten ihmisoikeudet, kaiken kattava uskonvapaus sekä kohtuullinen hyvinvointi laajalla yksilönoikeuksilla toteutuu. Silloin ihmiskunta on oppinut piirtämään vapaalla kädellä kauniin virheettömän ympyrän. Demiurgi muotoili hyvää aineellista järjestystä tyhjälle planeetalle miljardeja vuosia sitten. Se kaikki saattaa rikkoontua suurten idioottien välillä käytävässä äärettömän kuumassa ydinsodassa. Sellaisella sodalla ei ole mitään tarkoitusta, se vain tapahtuu. Sodan, sen kirkkaimman hulluuden aiheuttaman väkivallan vaaran torjuminen, on järkiperäisen poliittisen toiminnan ensimmäinen ja tärkein tehtävä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Toista se oli Neuvostoliitossa.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Neuvostoliitto ei mitenkään liity tähän kirjoitukseen. Mutta yhtä kaikki, kun nyt otit puheeksi,niin miten se kaikki väkivalta siellä oli erilaista?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Neuvostoliitto ei ollut kansallisvaltio, eli ajattelin että kaipaat jotain parempaa, mutta voit kai itsekin määritellä mitä kansallisvaltioiden tilalle? Internatsionalismi vai?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Perhe, suku, kylä ja kansallisvaltio. Näin ne kautta maailman kehittyvät. Muut ovat muita, vähän outoja.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Toisen maailmansodan jälkeen kansallisvaltioiden merkitys on ollut vähenemään päin ja tulee yhä vähenemään. Globalisaatio tulee yhä voimistumaan, haluamme tai emme ja maapallon rajalliset luonnonvarat pakottavat ihmiskunnan toimimaan yli valtakunnan rajojen.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Voi vain toivoa hyvälaatuiseen globalisaatioon, jota Euroopan unioni kaikesta puutteistaan huolimatta edustaa. Kulttuurin, politiikan ja talouden yhdentyminen voi koitua koko ihmiskunnan pelastukseksi niitä uhkia vastaan, joita maapallon kaikki ihmiset joutuvat kohtaamaan lähitulevaisuudessa. Yksittäiset kansallisvaltiot ovat kuin suurikokoisia ihmisiä, väkivaltaisia ja arvaamattomia, vaikka toisinaan rauhallisia olisivatkin. Siksi ne ovat niin vaarallisia yleiselle rauhalliselle kansakuntien kehitykselle ja olemiselle. On syytä uskoa vahvasti, että Euroopassa järkiperäinen poliittinen käsitys hyvästä lopulta voittaa. Silloin vapaa ja varakas eurooppalainen yhteisö voi kekseliäästi ratkaista eteen tulevat, yli kansallisvaltioiden rajat ylittävät suuret ongelmat.

Muussa tapauksessa on olemassa suuri vaara, että militantit kansalliset voimat palauttavat maailman verilöylyjen kammottavaan maailmaan, jossa katoavista luonnonvaroista ja muista, rajoihin ja muureihin liittyvistä kysymyksistä, käydään sotaa kaikenlaisilla joukkotuhoaseilla sekä ydinaseilla. Valtaan saattaa nousta suurimmissa kansallisvaltioissa häilyviä poliittisia johtajia, joiden tarkoitusperät ja toiminta eivät liity sivistyneeseen ihmistenvälisiin keskusteluihin tai muuhun oikeutetun poliittisen toiminnan piiriin. Maailmanhistoria on täynnä kaheleita ihmismassojen johtajia, joista ihmiskunnan, jäädäkseen ylipäätään eloon, olisi jo syytä päästä pysyvästi eroon. Tämän edellytyksenä on, että ihmiskunta lopultakin pystyy kasvamaan aikuiseksi.

Jaakko Häkkinen

Eli rauha tulee, kun EU liittyy Venäjään liittyy Kiinaan liittyy Yhdysvaltoihin jne.?

Jaakko Häkkinen

Mitäs nationalismin tilalle? Internationalismin harmaa, tasapäinen mössö? Globaali monokulttuuri.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Mitään kansallisvaltioita ei ole enää olemassa, jos asiaa tarkastellaan markkinatalouden näkökulmasta. Globaali kapitalismi tarkoittaa koko maailman kattavaa markkinataloutta, joka on kaikkialla läsnä samanaikaisesti lähes samanlaisella tuotteella varustettuna. Ilmakehä, maailman kaikki meret, kuiva maaperä, ovat kaikki samoilla ehdoilla ainoan, hallitsevan talousjärjestelmän käytettävissä. Siinä systeemissä yksittäinen kansallinen valtio on pelkkä territorio, jolta edellytetään vain tiettyä käytöstä. Muutoin kansantalous voidaan paloitella kuin ruho, joka on rivosti asetettu lihakoukkuun käsittelyä varten.

Viimeisessä kädessä on parempi kulttuurisesti ja poliittisesti yhtenäinen alue kuin yksittäiset, toisistaan irrallaan olevat kansallisvaltiot, jotka eivät kuitenkaan pysty globaalille markkinataloudelle yhtään mitään. Euroopan unioni suojelee koko Euroopan taloutta kaikella käytettävissä olevalla voimallaan. Se ei ole ihan vähän, sillä 500 miljoonan kuluttajan sisämarkkinat antavat pienille viennistä eläville valtioille merkittävästi vaurautta ja toimeentuloa. Viittaamallasi globaalilla monokulttuurilla ilmeisesti juuri tarkoitat maailman laajuista kapitalismia, joka todellakin tuottaa tavaroita, hyrriä ja helistimiä koko maailman ihmisille, ne kaikkihan ovat juuri sitä yhtä ja samaa tasapäistä mössöä.

Jotta maailmalla ja ihmisellä olisi edes vähän toivoa säilyä lähitulevaisuuden katastrofeista hengissä, on ainakin pystyttävä välttämään suurten sivilisaatioiden väliset kauppasodat, jotka historiassa ovat edesauttaneet varsinaisten sotien syttymisen.

Toimituksen poiminnat