Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Paratiisi tehdään tyhjäksi ja mustaksi

  • On pystyttävä ajatuksen vilpittömyyteen sekä opittava katsomaan rajattomaan avaruuteen ilman pelon tunteita.
    On pystyttävä ajatuksen vilpittömyyteen sekä opittava katsomaan rajattomaan avaruuteen ilman pelon tunteita.
  • Se tarkoittaa pysyvää ihmisten välistä valtataistelua aidatun alueen hallinnasta.
    Se tarkoittaa pysyvää ihmisten välistä valtataistelua aidatun alueen hallinnasta.
  •  On todellakin syytä toivoa Euroopan syvempää yhdentymistä ainakin kulttuurin ja politiikan osalta.
    On todellakin syytä toivoa Euroopan syvempää yhdentymistä ainakin kulttuurin ja politiikan osalta.

Talouden osalta sopii tavoitella vahvasti säädeltyä markkinataloutta. Tämä toive näyttää olevan utopiaa, sillä kapitalismi tarvitsee elääkseen ja voidakseen hyvin koko ajan uusia markkina-alueita. Se ei ole mahdollista rajallisessa fyysisessä tilassa. Siksi suursota on kamppailussa viimeisistä luonnonvaroista mahdollinen suurvaltojen välillä, sillä ilman yhdentymistä yksittäiset valtiot ajavat vain omaa etuaan väkivallan keinoin.

Valta joutuu tukeutumaan vailla pääomaa oleviin nokkeliin ihmisiin, sillä ilman heitä se joutuisi suosimaan armeijaa ja poliisia. Aivan kuin mukamas olisi olemassa jokin aidattu alue, jonka portin yläpuolella on oikeaoppisia luonnonlakeja kuten armo, pelastus, harhaoppi, kapitalismi. Se tarkoittaa pysyvää ihmisten välistä valtataistelua aidatun alueen hallinnasta. Valtioilla on vähemmän valtaa kuin maailmanlaajuisia markkinoita hallussaan pitävillä suurkapitalisteilla, siksi kansallinen valtio on sen rinnalla pelkkä territorio.

Sitten ihmisiä hirtetään, vaikka heidät juuri äsken luvattiin päästää vankikopeistaan. Siellä ruhjotaan ruumiita ja tehdään paaleja niiden suolista, sillä iskusanat ja ennakkoluulot ovat takertuneet sairaalloisiin poliittisiin auktoriteetteihin, joiden ruumiissa viha ja kauna saavat epäsymmetriset rujot ääriviivansa. Kapitalismi etenee juuri siten, että raha ja muu pääoma kasautuu pienelle piirille.

Globalisaatio on kapitalistisen talousjärjestelmän luomus, siten protektionismi vain johtaa autoritaaristen politiikkojen käden kautta kauppasotaan, joka on historiassa usein lisännyt varsinaisen sodan vaaraa keskeisten sivilisaatioiden välillä. Alkeishiukkasten hallitsemassa maailmassa kaikki katoaa, eikä yksikään olemassa oleva pelastu olemassaolon rakenteiden väkivaltaiselta hajoamiselta. Siksi kapitalismia ei kaada mikään inhimillinen voima, vaan se tulee kaatumaan juuri olemassa olevan maiseman asettamiin rajoihin. Se romahtaa itsestään uusien markkina-alueiden puutteeseen, kun paratiisi on mustattu ja tehty tyhjäksi.

On kyettävä ymmärtämään kaikenlaiset sodat järjettömiksi. On pystyttävä ajatuksen vilpittömyyteen sekä opittava katsomaan rajattomaan avaruuteen ilman pelon tunteita. Yksittäiset valtiot eivät pysty ratkaisemaan globaaleja ongelmia, siksi on perin juurin surullista, että maailmaa johtavat autoritaariset miehet. On todellakin syytä toivoa Euroopan syvempää yhdentymistä ainakin kulttuurin ja politiikan osalta.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat