Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Se on hänelle aivan liian pitkä aika odottaa

  • Yksi ihmisen asettama ylimääräinen mätänevä ruumis saattaa rikkoa syy ja seurausketjujen verkostot.
    Yksi ihmisen asettama ylimääräinen mätänevä ruumis saattaa rikkoa syy ja seurausketjujen verkostot.
  • Ihminen on saanut tähän asti ilmaiseksi kaiken louhimansa puhtaan maan, veden, hapen sekä miellyttävän liikkumatilan.
    Ihminen on saanut tähän asti ilmaiseksi kaiken louhimansa puhtaan maan, veden, hapen sekä miellyttävän liikkumatilan.
  • Kauheuden kidasta käsin emme lopulta pysty enää palauttamaan ihmistä viheriöivälle niitylle solisevan puron läheisyyteen.
    Kauheuden kidasta käsin emme lopulta pysty enää palauttamaan ihmistä viheriöivälle niitylle solisevan puron läheisyyteen.

Vähän aikaa sitten miljoonat orjat pyörittivät suurta pyörää. Ihmislihan omistaminen takasi vaurauden ja loiston. Sittemmin fossiiliset polttoaineet palavat ahtaissa kammioissa jättiläismäistä veiviä kammeten. Erämaan hiljaisuuden voi rikkoa kuka tahansa idiootti, mutta mikä taho palauttaa kaiken sen mystisen kauneuden takaisin erämaan hiljaisuuteen, joka siihen selittämättömänä ilmentymänä kuuluu. Ihmisten vastavuoroisuus, yhteistyö sekä keskinäisen riippuvuuden myöntäminen on se poliittinen pohja, jonka päälle voidaan rakentaa kestävän kehityksen yhteiskunta. Mutta ihminen on haljennut irti universumin luonnosta, sillä yksilön ego on rakentanut romuista koostuvan rajan ympärilleen.

Se erottaa hänet rikkumattomasta hiljaisuudesta ja kauneudesta. Saastaisen kaupungin savusumun lävitse kukaan ei näe eikä haista mitään. Repivää melua syntyy kaikkialla, sillä ihminen on pakotettu tuottamaan koko ajan lisää voidakseen ostaa yhä enemmän. Vaikka juoksemme kuinka nopeasti tahansa, vajoamme juoksuhiekan kaltaisen talouskoneen syöveriin yhä kiihtyvämmällä nopeudella. Kauheuden kidasta käsin emme lopulta pysty enää palauttamaan ihmistä viheriöivälle niitylle solisevan puron läheisyyteen. Ihmisen palauttaminen erämaan hiljaiseen kauneuteen pitäisi olla poliittinen vaatimus, jonka täytäntöönpano olisi suoritettava ensitilassa.

Ihminen on saanut tähän asti ilmaiseksi kaiken louhimansa puhtaan maan, veden, hapen sekä miellyttävän liikkumatilan. Hiljaisuus on antanut hänelle suurenmoisia esteettisiä nautintoja ja elämyksiä. Nyt se kaikki on loppu: Ihmistä ja ihmiskuntaa on säädeltävä. Muutoin luonnonvarat kuivuvat elottomaksi, lasittuneeksi hiekaksi. Erämaan kauneuden ja hiljaisuuden palauttaminen edellyttää, että yhdistyneellä sivilisaatiolla on hallinnollista ja lainsäädännöllistä valtaa. Ainoat järjestyksen valvojat voivat olla vain yhdistyneen ihmiskunnan kevyesti varustettuja poliiseja. Sota ei ole ihmiskunnan etujen mukaista, sillä se on aina yhden osapuolen etujen ajamista väkivaltaisin keinoin.

Yksi ihmisen asettama ylimääräinen mätänevä ruumis saattaa rikkoa syy ja seurausketjujen verkostot. Jäljelle jää vain suljetun tilan pimeyttä ja avaruuden tyhjyyttä. Silloin ekosysteemejä ei ole enää evoluution luomassa tunnetussa kosmoksessa. Viisas roomalainen tajusi vähän ennen viimeistä henkäystään, että Rooman kaltaista uutta korkeakulttuuria ei synny tuhanteen vuoteen. Se on hänelle aivan liian pitkä aika odottaa. Myös meidän tuntemamme kulttuuri on tuhoutumassa saasteisiin ja välinpitämättömyyteen meidän omana aikanamme. Toivottavasti viimeistä henkäystä savusumussa ei kenenkään tarvitse kokea yksin kaatuvien lasipalatsien keskellä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

"Ainoat järjestyksen valvojat voivat olla vain yhdistyneen ihmiskunnan kevyesti varustettuja poliiseja"

Ryhmäytyvän ihmisluonteen tietäen näitä "puolueettomia" poliiseja pitää olla todella paljon....ei ole riittävä pelote ...eli tapetaan ja soditaan elintilasta kuten ennenkin ellei jopa pahemmin.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

"Ryhmäytyvän ihmisluonteen tietäen näitä "puolueettomia" poliiseja pitää olla todella paljon....ei ole riittävä pelote ...eli tapetaan ja soditaan elintilasta kuten ennenkin ellei jopa pahemmin."

Näin on kuten sanot, mutta puheena on vain utopia, joka ei tule toteutumaan ihmisluonnon aggressiivisuuden takia. Ilmastonmuutos voidaan ehkä torjua, jos miljoonat ihmiset ajautuvat mukaan kansanliikkeeseen, joka on täysin ehdoton toimissaan ja päämäärässään. Orjuuskin lakkautettiin osaltaan juuri yleisen mielipiteen ja kansanliikkeen avulla. Orjia omistaville tahoille maksettiin korvauksia menetetystä "omaisuudesta".

Orjat korvattiin fossiilisilla polttoaineilla, joden käytöstä on todettu aiheutuvan merkkittävää uhkaa koko ihmiskunnalle. Siten voisi ajatella ratkaisun piilevän siinä, että fossiiliset polttoaineet jätetään väistämättömän edessä käyttämättä pakkokeinoin. Jotain on kaikissa tapauksissa tehtävä ja nopeasti. Uskoisin, että asia jää kansalaisten tehtäväksi, sillä poliitikot, uskonnollisen maailman edustajat, talouden suurkapitalistit, armeijat ja yhteiskunnalliset muut eliitit eivät näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa tee mitään tulossa olevan ekosysteemien romahdusten estämiseksi.
https://www.youtube.com/watch?v=FxsurPDpZL8&featur...

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Fossiilisissa polttoaineissa ei oikeastaan ole muuta vikaa kuin saasteet ja niiden heikko riittävyys. Hiilidioksidi ei ole ongelma vihreällä planeetalla, missä ilmasto muuttuu suurinpiirtein kuten ennenkin. Jääkausi se vasta helvetti olisi.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Ajatella voi miten hyvänsä, mutta varmaa on, että kukaan ei tule meitä ihmisiä auttamaan, kun esimerkiksi merenpinnan nousu alkaa uhkaamaan suuria kaupunkeja. Kaiken ihmiskäsien työn voi tietysti aina kiistää, se ei sinänsä ole ihmisen käyttäytymisessä mitenkään normaalista poikkeavaa käytöstä.

Toimituksen poiminnat