Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Syntiinlankeemus oli poliittinen teko

  • Ihmisyhteisöjen todellisuus muodostuu inhimillisen toiminnan seurauksena.
    Ihmisyhteisöjen todellisuus muodostuu inhimillisen toiminnan seurauksena.
  • Yhteistä, pysyvää omaisuutta on vaalittava ja kunnioitettava elämää suojelevana lähteenä.
    Yhteistä, pysyvää omaisuutta on vaalittava ja kunnioitettava elämää suojelevana lähteenä.
  •  Inhimillisen järjen olemassaolo on tosiasia, vaikka se toiminta onkin ollut pitkään häiriintynyt.
    Inhimillisen järjen olemassaolo on tosiasia, vaikka se toiminta onkin ollut pitkään häiriintynyt.

Politiikka on sokeaa, päämäärätöntä väkivaltaa, siksi se on järjellisen, päämäärähakuisen toiminnan ulkopuolella. Poliitikko tekee jotakin, sen seurauksena syntyy jokin hämärä tilanne, jolle jälkikäteen annetaan joku järjellinen merkitys. Sattuma on tapahtuma, jota kukaan ei tarkoittanut tapahtuvaksi, vaikka se tapahtuukin säännönmukaisesti. Kunnianhimoinen poliitikko toimii sattumanvaraisesti, järjettömästi, tunteidensa, halujensa ja kannattajiensa oikkujen riepottelemana. Inhimillisen järjen hiljainen tuhoutuminen kuolleen aineen painamassa yhteisössä johtaa järjettömään suursotaan. Syntiinlankeemus oli poliittinen teko, jonka seurauksena ilmaantui tilastaan irti lohjennut ihminen.

Järjellinen, päämäärähakuinen toiminta edellyttää suunnittelua, jossa sattuman osoittama väkivaltainen sektori kavennetaan mahdollisimman pieneksi. Yhteistä, pysyvää omaisuutta on vaalittava ja kunnioitettava elämää suojelevana lähteenä. Ensimmäinen, kultainen ihminen oli viisas, voimakas ja sosiaalinen. Kun ihmiset tekevät velvollisuudesta hyvää, ei jumala enää sekaannu ihmiskunnan asioihin. Universaalisen järjen myötätunto kohdistuu koko ihmiskuntaan, siksi sen päämääriin ei kuulu valtion pakottava valta ihmisiin. Kaikkialla vallitsee lämmin ystävyys ja luottamus ihmisten ja yhteisöjen välillä. Maailman kansalaiselle annetaan voimat, jotka toimivat vain yhteensopivina toisten ihmisten kanssa.

Järkevä ihminen kävelee tarkoituksettomassa vesisateessa päämäärähakuisesti. Hän valmistaa sateensuojan, raivaa pellon, rakentaa kodin sekä perustaa perheen. Järkevä ihminen on silloin muuttanut omalla järjellään tarkoituksettoman vesisateen tarkoitukselliseksi tapahtumaksi. Siten hän on noussut mykän avaruuden tapahtumien yläpuolelle, sanalla sanoen hän on vapaa. Ihmisen vapauden ainoa ehto on se, että hän myöntää itselleen ja toisille ihmisille olevansa järkiolento. Moraalinen kaikkeus voidaan rakentaa vain järkiolentojen toimesta. Maailmanhallitus, joka ilmentää inhimillisen järjen yleistä tahtoa, pelastaa ihmiskunnan syntiinlankeemuksen seurauksilta.

Ihmisyhteisöjen todellisuus muodostuu inhimillisen toiminnan seurauksena. Ihmiskunta ei vielä pysty tekemään yhtenäistä historiaa, sillä ihmiset tökkivät toisiaan palavilla puutikuilla silmiin satunnaisia yksityisiä etujaan hamutessaan. Ideaalinen sivilisaatio on aina ollut olemassa ihmiskunnan kollektiivisessa tietoisuudessa. Syntiinlankeemuksen yhteydessä syntynyt ilkeä, sattumanvaraisia poliittisia tavoitteita ajava poliittinen ihminen, on tuhoamassa elämän edellytyksenä olevan, maankamaralle asettuneen paratiisin. Yksilön pelastuminen ei ole mahdollista, jos yhtenäinen ihmiskunta tuhoutuu. Inhimillisen järjen olemassaolo on tosiasia, vaikka sen toiminta onkin ollut pitkään häiriintynyt.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat