Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Ensin tuli hyökkäämättömyyssopimus

  • Sotaa eivät käyneet siviilit, kuitenkin heitä litistyi Euroopassa maahan 45 miljoonaa muutamassa vuodessa.
    Sotaa eivät käyneet siviilit, kuitenkin heitä litistyi Euroopassa maahan 45 miljoonaa muutamassa vuodessa.
  • Kansallinen suurvalta on pelkkä tunteita vailla oleva ylipersoona.
    Kansallinen suurvalta on pelkkä tunteita vailla oleva ylipersoona.
  • Euroopan unioni on ehkä viimeinen yritys estää uusi suursota luonnonvaroista kansallisvaltioiden välillä.
    Euroopan unioni on ehkä viimeinen yritys estää uusi suursota luonnonvaroista kansallisvaltioiden välillä.

Kaikille mahdeille vakuutettiin puolueettomuutta ja rauhantahtoisuutta. Rauhanvälitys torjuttiin tarpeettomana, alueellisia vaatimuksia esitettiin. Laajentuminen suoritettiin toisten valtakuntien vahingoksi. He olivat lujia ja päättäväisiä, sillä oli annettava ulkopoliittinen isku oikeaan aikaan. Preussi halusi aluksi aseellisen selkkauksen Itävallan kanssa. Charles Louis Napoléon Bonaparte, ensin ikuinen presidentti ja sitten keisari oli kova ja päättäväinen ihminen. Hän halusi Ranskan olevan ainoa Euroopan suvereeni mahti. Preussi laajeni aluevaltauksin Otto von Bismarckin johdolla suureksi voimaksi. Sitten se halusi sotaa Ranskan kanssa tullakseen ehyeksi. Sedanin taistelun jälkeen Saksa oli yhtenäinen eurooppalainen suurvalta.

Alkeellisten, mekaanisten tehtaiden ilmaantuminen aikaan ja paikkaan sai mahtavat yksittäiset valtiot tähyämään luonnonvaroja Reinin joenvarren maisemista. Kymmenet miljoonat Euroopassa asuvat ihmiset tulisivat kuolemaan tärkeiden luonnonrikkauksien omistamisesta syttyvistä sodista. Ne ovat pysyvä vaara sodasta kaikkina aikoina. Johtavan poliitikon paras viisaus on kohtuus voiton hetkellä. Se ei koskaan toteudu, sillä ihmisen hulluus estää sen. Suuren yksittäisen valtion ainoa poliittinen suunta on omien etujen itsekäs ajaminen väkivaltaisilla keinoilla. Mahdollisuus toteutetaan, jos siihen on tilaisuus häikäilemättömällä tavalla. Kansallinen suurvalta on pelkkä tunteita vailla oleva ylipersoona.

Euroopan kansallisvaltioiden kansalaisten katkeruus purkautui ensimmäisen maailmansodan aikana miljoonien ihmisten  juoksuhaudoissa, jossa he kaikki tuhoutuivat kauhistuttavissa olosuhteissa. Joukkotuhoaseet olivat tulleet tosiasiaksi ihmisten välisten ristiriitojen ratkaisijoina. Aikaisemmalla vuosisadalla Otto von Bismarck oli sanonut, että ajan suuria kysymyksiä ei ratkaista puheilla eikä enemmistöpäätöksillä, vaan raudalla ja verellä. Väkivalta avaa uusia näköaloja rajan tuolle puolelle. Täytyi liittoutua, samantekevää kenen kanssa. Tarvittiin voiman tunto ja kansallinen liike. Valehtelulla ja petoksella saatiin paljon uusia alueita suoraan hallintaan. Tien päässä seisoi varta vasten  aiheutettu suursota. 

Ensin tuli hyökkäämättömyyssopimus, sitten hyökkäys toisen kansallisvaltion kimppuun sen kansallisvarojen anastamiseksi. Sotaa eivät käyneet siviilit, kuitenkin heitä litistyi Euroopassa maahan 45 miljoonaa muutamassa vuodessa. Preussista alkanut kehitys oli yhtenäistänyt Euroopan johtavaksi teollisuusmaaksi Saksan. Se heitti helposti koko muun Euroopan äärimmäisen väkivaltaisen kehän sisäpuolelle. Tarvittiin koko muun maailman älylliset, moraaliset ja materiaaliset voimat Euroopan kokoisen rotanloukun avaamiseen. Sen sisäpuolelta löydettiin miljoonia teollisesti murhattuja ihmisiä. Se kaikki tapahtui aivan vähän aikaa sitten kuin varkain. Euroopan unioni on ehkä viimeinen yritys estää uusi suursota luonnonvaroista kansallisvaltioiden välillä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat