Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Tyranni haluaa kaiken tapahtuvan yhä nopeammin ja tehokkaammin

  • Kaikki alkuperäinen liike  tapahtuu pienimmän mahdollisen haitan kautta.
    Kaikki alkuperäinen liike tapahtuu pienimmän mahdollisen haitan kautta.
  • Elävät olennot ovat juoneet samaa vettä satoja miljoonia vuosia.
    Elävät olennot ovat juoneet samaa vettä satoja miljoonia vuosia.
  • Kaheli ihmisapina teki sen kaiken ennen raukeamistaan tyhjäksi haluistaan ja himoistaan.
    Kaheli ihmisapina teki sen kaiken ennen raukeamistaan tyhjäksi haluistaan ja himoistaan.

Kapitalismin inhimillinen loisto on oleva lyhytaikainen, ja sitä seuraava alennustila ei koskaan voi korvata menneiden aikojen muisto alkuperäisestä luonnontilasta. Raakalaiset kuvittelevat, että heidän politiikkansa pysyvä voima on jatkuva talouskasvu, joka saavutetaan kaiken elämän tuhrivalla kilpailukyvyn kiihkeällä parantamisella. He ovat syyllisiä siihen, että maapallon elämää ylläpitävät suurenmoiset ekosysteemit saattavat lyyhistyä kykenemättömiksi kannattelemaan ihmiselämää kylmässä avaruudessa. Luonnon olemus ja tila ovat kuolemanrangaistuksen uhalla koskemattomia. Kaheli polttaa öljyä ja hiiltä voidakseen kuluttaa enemmän tylsämielisiä tavaroita ja tuotteita.

Kaikki alkuperäinen liike tapahtuu pienimmän mahdollisen haitan kautta. Mitä enemmän ihmiskunta poikkeaa tästä liikkeestä, sitä suuremmaksi kasvaa luonnoton repeämä ihmisen sisällä valmistetun maiseman ja luonnollisen olemisen välillä. Vihamielisellä teknologialla varustettu kauppiaskulttuuri pitää saastetta käsissään voittona olemisesta alkuperäisessä liikkeessä. Siksi elonkehän on oltava tyhjä liian hitaasta elämästä keinotekoisten olioiden ilmaantuessa maapallolle. Sitä kaikkea valvoo pian ihmistä korkeamman tietoisuuden itselleen kehittävät tietokoneet. Se on kapitalismin selvin päämäärä, paikan ja ajan supistaminen pienimpään pisteeseen suurimman voiton puristamiseksi esiin aineellisesta taustasta. 

Keinotekoiset kauppiaskulttuurin tekeleet eivät tarvitse raikasta tuulta, sopivaa määrää auringonvaloa ja varjoa, eikä kaiken elämän virvoittavaa valtamerta läsnäolonsa vierautta todistamaan. Kaheli ihmisapina teki sen kaiken ennen raukeamistaan tyhjäksi haluistaan ja himoistaan. Naurettavaa, ikään kuin suurkapitalisteilla ja heidän ystävillään, erilaisten tekosiveellisten toimikuntien jäsenillä olisi mukamas päämaalinaan halu varmistaa ihmiskunnan onnellisuus ja hyvä elämä. Pienestä mahdollisuudesta esiin tunkeutunut kapitalismi hahmottuu avaruuden taustaa vasten yhä selvemmin. Sen mustuneiden kasvojen takana majaansa pitää suurimman voiton korkeimman olennon palvelija. 

Vaikkapa maaöljyä voidaan polttaa vielä vuosisatoja huvin tuottamiseksi ihmiskunnan kalpeille ihmisille. Siitä vapautuva hiilidioksidi tappaa kaikki ihmiset tavalla tai toisella. Mitä enemmän konkreettista saastaa on kaikkialla, sitä suurempi on kapitalistinen talouskasvu. Koko ajan lisää, nopeammin, tehokkaammin, seuraamuksista välittämättä, se on kaikkein suurimman kahelin viimeinen sana. Lainavalon turvin näkyvällä pienellä planeetalla olisi mahdollisuus kasvattaa inhimillinen järki mahtavaksi, luoda rajattomasti taidetta, harrastaa hyvyyttä, kulttuuria ja hämmästellä kauneutta. Mutta miljardit elottomasta aineesta tehdyt tavarat vain virtaavat mykkinä kahelin kädestä toiseen uutuuden ihastusta aiheuttaen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Sillä tyrannilla on nimi - asiakas/kuluttaja/sinä.

Ja kaiken lisäksi sinä haluat sen vielä halvemmallakin...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minusta kuluttaja ei eroa millään tavalla niistä asioista, joita ha joihin hän kuluttaa. Ei hän ole tyranni, hän on esine. Väline. Myös syyllisyydelle.

Jos kuluttaja olisi aidosti vastuussa, markkinointi olisi turhaa. Mutta se ei ole. Ihmiset saadaan laittamaan rahansa Freudin opein siihen, mihin halutaan.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen
Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #5

Kyllä ja en.

https://www.youtube.com/watch?v=eJ3RzGoQC4s

Jos ei jaksa katsoa ko. pläjäystä niin pointti on tässä. Kuluttajaidentiteetti luotiin täysin harkiten ja tarkoituksellisesti. Ennen asioita markkinoitiin rationaalisilla perusteilla (Kestävät, laadukkaat, tarpeelliset), nykyään markkinoidaan irrationaalisilla perusteilla (vapaus, kauneus, seksikkyys). Halu ja tarve sekoitettiin lopullisesti keskenään. Nykyään istummekin sitten keskellä romukasaa, josta emme ensisijaisesti tarvitse mitään. Kutsumme sitä edistykseksi, mutta se on oikeastaan symboli sille, minkälaisia johdateltavia apinoita pohjimmiltaan olemme.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #5

Hän on tuskallisen oikeassa markkinointipointista. Jos kuluttajat olisivat ohjaksissa riippumattomasti, ei markkinointia tarvittaisi mihinkään. Nyt se on esimerkiksi Yhdysvalloissa suurin yksittäinen talouden sektori.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Antti Ukkonen,

se näyttää selvältä, että asia on juuri niin kuin arvelet asian olevan. "Ihmiset saadaan laittamaan rahansa Freudin opein siihen, mihin halutaan." Se on pätee niin politiikassa, uskonnossa kuin tavarassa, tuotteessa ja missä ilmentymässä hyvänsä. Tähän sisältyy myös se pieni toivo, jolla ihmiskunnan itsetuho voitaisiin ainankin siirtää tuonnemmaksi. Nimittäin tarpeettoman tavaratarjonnan lopettaminen suurille ihmismassoille. Vieroitusoireet kestäisivät enintään yhden tai kaksi sukupolvea, mutta myöhemmin syntyvät ihmiset olisivat tavarahulluudesta vapaita.

Eriasteinen seikka sitten on se kiperä toteamus, että siihen ei taida olla aikaa eikä erityisesti mitään inhimillistä halua. Kapitalismia ei kaada mikään inhimillinen voima, vaan se tulee kaatumaan juuri fyysisen maiseman asettamiin rajoihin. Se luhistuu itsestään kun kaikki on tuhottu, ryöstetty, turmeltu. Kapitalismi ei ole poliittinen kysymys, sillä se on ajanut politiikasta ohi jo kauan sitten. Toisessa vaihtoehdossa, ihmisen tuhouduttua kapitalismin talouskoneen kidassa, kone jatkaa toimintaansa ilman ihmistä entistä nopeammassa kierrossa. Silloin tilan ja ajan ovat vallanneet toiset oliot, superälykkäät tietokoneet, jotka eivät tarvitse maapallon elonkehän ekosysteemejä pysyäkseen olemassaolossa pinnalla.

Ihminen voisi jatkaa maapallolla laiduntamistaan kaikessa rauhassa ikuisia aikoja, jos se pidättyisi kiihkeää kasvua tavoitellessaan psyykeen turvallisilla alueilla. Rajatonta kasvua olisi siis haettava muualta kuin taloudesta. Hyviä kasvualoja olisivat järki, taide, hyvyys, kohtuus, kauneus ja erityisesti puutarhanhoito, joka olisi ymmärrettävä ulottaa koskevaksi koko planeettaa.

http://suomenkuvalehti.fi/rajalla/2016/03/14/mista...

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Kommunistiset kokeilut ovat sortuneet, koska pyrkivät diktatuurin julmin keinoin hallitsemaan jokaisen ihmisen jopa yksityiselämää ja ajattelua, puhuivat työtätekevistä massoista ja myös tappoivat massoittain omia kansalaisiaan.

Kapitalismi luottaa ihmisten haluun olla muka yksilöllinen, omistaa kaikenlaista kivaa, huvitella ja keskittyä monenlaiseen ajanvietteeseen. Onhan se mukavampaa kuin harmaa ja sortava komentotalous. Keskiluokkaisen enemmistön mielestä ilmeisesti vielä menee hyvin, vaikka väen määrä luokassa vähenee ja aineellinen elintaso kenties laskee.

Uskon evolutionaariseen kehitykseen ja aion tulla sadan vuoden päästä ihmettelemään, kuinka hyväksi elämä pallollamme on kehittynyt luontevasti ja elämää kunnioittaen. Pidän futuurin perfektistä.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Kommunistiset kokeilut ovat samaa kuin kapitalismi, sillä kommunismi on yksi kapitalismin useista totalitaristisista versioista. On hyvä muistaa, että kolmas sääty nousi valtaan luomansa työväestön avulla. Kommunismi yritti tuottaa kaikkea tavaraa ja muuta paremmin kuin kapitalismi. Se kommunismi kaatui kapitalismin yhtenä muunnoksena kilpailun puutteeseen. En usko, että ideologinen politiikka on ratkaisu mihinkään nykymaailmaa vaivaavaan kohtalokkaaseen kysymykseen, sillä talous tuottaa politiikan sisällön. Siten ainoaksi vaihtoehdoksi ihmiskunnalle jää selviytyäkseen sitä uhkaavasta sukupuutosta asettaa sellainen talousjärjestelmä, joka vastaa maapallon kantokykyä ja sen mukaisia inhimillisiä toiveita saada elää ja olla järkiolentona maan pinnalla muiden olentojen seassa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Venezuela !

Tyranni haluaa kaiken tapahtuvan yhä nopeammin ja tehokkaammin. Nicolas Maduro.

Toimituksen poiminnat