Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Kun köyhän työtätekevän palkka on laskettu väärin

  • Työtätekevällä on ahdas vuokra-asunto ja epätyypilliset työvuorot.
    Työtätekevällä on ahdas vuokra-asunto ja epätyypilliset työvuorot.
  • Sairaat ja ne, joilla on nälän kuivattama kieli yritetään piilottaa yhteiskunnan kosteisiin ja näkymättömiin kellareihin.
    Sairaat ja ne, joilla on nälän kuivattama kieli yritetään piilottaa yhteiskunnan kosteisiin ja näkymättömiin kellareihin.
  • Työtätekevä saattaa joutua kerjäämään rahaa kadulla.
    Työtätekevä saattaa joutua kerjäämään rahaa kadulla.

Luotettavien yhteisöjen kadottua näköpiiristä työtätekevä muuttuu olosuhteiden pakosta yksistään riippuvaiseksi vajaista mahdollisuuksista olla olemassa. Hän joutuu eristetyksi muista työtätekevistä, heidän mielipiteistään, käsityksistään ja olemisestaan. Siten yksittäisen työtätekevän näkemykset tärkeistä yhteisöllisistä asioista muuttuvat hänen mielessään ehdottoman varmaksi yksityisasiaksi, joka saattaa saada uskonnollisia piirteitä pelastuksen ja toivon mahdollisuudesta, jota työsuhteen riiston kasvaessa ei todellisuudessa ole olemassa. Ihminen ei synny vanhemmistaan vaan yhteisöstään. Siksi hän aikuiseksi tultuaan kävelee edelläkäyvän takana etsien kiihkeästi kaikki asiat ratkaisevaa johtajaa.

Uuden teknologian seurauksena ihmisten väliset sosiaaliset siteet ovat heikontuneet. Kun maisema on kaikilta suunnilta katsottuna samanlainen, on ryhmäajattelu vaarassa muuntua koko yhteisölle vaaralliseksi. Mitä enemmän samanlaista vaahtoa on ihmismeren pinnalla, sen saalistavammaksi käy kapitalistien liiketoimet. Jos kaikkialla näkyvä rikas pettää jokaisessa vuorovaikutustilanteessa työtätekevää, kadottavat työtätekevät kaiken luottamuksensa rikkaisiin ihmisiin ja heidän jokaiseen yhteisöönsä. Lopulta ketään luotettavaa ihmistä ei ole enää missään, kenenkään puoleen ei voi kääntyä, sillä kaikki ovat kadonneet. Kun köyhän työtätekevän palkka on laskettu väärin ei ole tahoa, jonne asian voisi toimittaa oikaisua varten.

Työtätekevien ahtaat asunnot, pitkät ja hankalat epätyypilliset työvuorot, matala palkka, pysyvä ahdistus työpaikan säilymisestä elämää suojelevilla työehdoilla varustettuna, sekä siihen liittyvä ikuinen epävarmuus elämän yleisestä jatkuvuudesta on peitetty yhteisön taloudellisesti voimakkaimman ryhmän toimesta voimakkaiden loistelamppujen kirkkaan valosaasteen alle. Yhteisön verot on aina maksanut kahlehdittu, valloitetuilta alueilta kaapattu uusi ihminen. Sairaat ja ne, joilla on nälän kuivattama kieli, piilotetaan yhteiskunnan kosteisiin ja näkymättömiin kellareihin. Mitä enemmän köyhiä on, sitä julmemmin heitä kohtelee se taho, joka on syylliseksi itsensä tehnyt heidän surkeuteensa. 

Kauhistuttava kitupiikki omistaa kaiken maan ja paratiisin välillä, mutta hän ei pysty nauttimaan laadukkaasta ja oikeudenmukaisesta elämästä, sillä hyvään elämään mukautuminen saattaisi kuluttaa hänen vaalimaansa pääomaa. Pääomaa saa vain katsoa ylhäällä pilvenreunalla tai alhaalla maakuopassa istuen, mutta siihen koskeminen on kuolemanrangaistuksen uhalla kielletty myös jumalilta. Surkeiksi tehdyt ihmiset haluavat kostaa kohtaamansa vääryyden jollekin toiselle vielä surkeammalle. Jos kerjäläinen kadulla joutuu vihan ja halveksunnan kohteeksi on varmaa, että kukaan ei kysy oliko tapaukseen kerjäläinen syyllinen. Työtätekevä köyhä saattaa vähän myöhemmin itse olla kadulla kerjäämässä, sillä kitupiikki ei tunnista ihmistä. 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat