Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Kaikki yhteiskuntaa hyödyttävä työ on tunnustettava

  • Uusi tekniikka mahdollistaa työn tekemisen samanaikaisesti missä tahansa avaruudellisessa pisteessä.
    Uusi tekniikka mahdollistaa työn tekemisen samanaikaisesti missä tahansa avaruudellisessa pisteessä.
  • Kaikki yhteiskuntaa hyödyttävä työ on tunnustettava.
    Kaikki yhteiskuntaa hyödyttävä työ on tunnustettava.
  • Yhteiskunnan vauraus perustuu myös näkymättömään työhön.
    Yhteiskunnan vauraus perustuu myös näkymättömään työhön.

Fyysinen työtila on katoamassa, sillä tulevaisuuden työ tehdään tyhjyydessä. Uusi tekniikka mahdollistaa työn tekemisen samanaikaisesti missä tahansa avaruudellisessa pisteessä. Mitään pyörivien hammasrattaiden päällä lepäävää työn erilaisiin toisiaan seuraaviin vaiheisiin jakavaa mattoa ei enää ole olemassa. Työ voidaan tehdä tyhjässä, tuntemattomassa paikassa halutussa järjestyksessä. Valmiit tuotteet ja palvelut ilmestyvät fyysiseen ilmiömaailmaan jostakin kuluttajalle tuntemattomasta paikasta. Aika ja paikka on pirstottu, eikä kukaan tiedä tekevien käsien sijaintia ja ehtoja, jossa jokin työ tehdään. Varsinaista työaikaa ei ole, sillä on vain lyhenevä aika, jonka osalta maksetaan palkkaa.

Tavallinen ahkera ja hyvä kaveri tarvitsee asunnon, työtä, koulutusta, hyvää ruokaa ja terveydenhuollon, hyvien kavereiden yhteisön voidakseen elää arvokasta, ihmiselle hyvää elämää. Kunniallisia tulonlähteitä on vähän: palkkatyö, perintö, yksityisluonteinen yrittäminen, määrätty eläke määrätyin edellytyksin ja jotakin muuta sellaista. Tulevaisuudessa nämä tulonlähteet eivät ole läheskään kaikkien ulottuvilla. Seurauksena on häpeällinen tuhoutuminen väärässä vaiheessa elämää, eli kuoleminen riittävien tulojen puuttumisen suoranaisena seurauksena. Varallisuudesta osattomat elävät vähemmän aikaa kuin täysillä kansalaisoikeuksilla varustetut kansalaiset. 

Kaikki yhteiskuntaa hyödyttävä työ on tunnustettava. Se on hyvitettävä yhteiskunnan toimesta tekijälle ansioina muodossa tai toisessa. Perustuloa, maksuttomia palveluja, yleistä tunnustusta. On annettava ihmiselle mahdollisuus rehelliseen olemiseen ilman varsinaista palkkatyötä, sillä palkkatyö ei sijaitse tulevaisuuden massojen toiminnan ydinalueella. Kaikki eivät tule koko elämänsä aikana suorittamaan päivääkään palkkatyötä, sillä sitä ei ole tarjolla tyhjässä työtilassa. Ihmisen uusiutuminen lisääntymällä on vähintään yhtä arvokasta, kuin jonkun toisen joukon suorittama tavaroiden ja tuotteiden monistaminen. Työ on määriteltävä uudestaan, tarvitaan tarkka analyysi työstä, vapaa-ajasta, yhteiskunnallisesta olemisesta.

Ihmisiä on puolustettava. Yhteiskunnan vauraus perustuu myös näkymättömään työhön, jota nyt pää kumarassa tekevä ihminen tekee yhteiskunnan elävän kudelman jokaisessa moneen suuntaa haarautuvassa onkalossa. Jokainen tekee jotakin hyödyllistä, kasvattaa koko yhteisön sosiaalista pääomaa sekä nauttii olemassaolon mahdollisuudesta. Tarvitsemme säällisen mahdollisuuden elää ja työskennellä elämämme ajan mielekkäällä tavalla. Ihmisen elämää ei saa muotoilla rikosoikeudella, vaan sellaisella perustuslailla, joka tunnustaa kaikkien ihmisten täyden arvon. Muussa tapauksessa joukko tulevia sukupolvia on suoraan tuomittu lyhyeen ja kärsimyksiä täynnä olevaan elämään.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän mikkommm kuva
Mikko Merikivi

Juuri näin. Nähdäkseni kaikkein painavin peruste perustulolle on juurikin se, että tulevaisuudessa se tulee olemaan lähes välttämätöntä, mikäli emme hylkää ajatusta ihmisarvosta. Vaikka perustulolle on esitetty myös monenlaista kritiikkiä, tämä syy erityisesti on pitänyt minut sen kannattajana. Perustulokokeilu näyttänee sitten vähän konkreettisemmin, kuka on ollut oikeassa missäkin asiassa ja pääsemme asiassa eteenpäin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ihan oikein!
Muistaakseni tuottavuus tuplaantui joka 12 vuosi. Ja tämä oli vuosituhannen alussa. (En ole ihan varma tuosta luvusta, mutta jotenkin noin se oli.)
Varmaa sitävastoin on, että tuplautuminen tapahtuu aina vain nopeammalla aikataululla.
Ei kaikille kertakaikkiaan voi riittää työtä.

Olen peruistulon kannattaja, mutta sekin riippuu mallista.
______________________________

Ajatusleikki: Mitä tapahtuisi jos ihmiset saisivat 'anoa' kansalaispalkkaa.
Eli kirjallinen selostus siitä mitä yhteiskunnallisesti hyödyttäväää työtä aikoo tehdä ja kuinka monta tuntia jne. - Ja sitten siitä saisi rahaa.
Esim.:
- Rakentaa lapsille erilaisia juttuja: linnake, peikkotaloja jne.
- Vetää nuorten tai aikuisten harrastustoimintaa.
- Lukea mummoille ja vaareille - jotakin, mitä sitten haluavat.
- Ulkoiluttaa edellisiä
- Auttaa lapsia läksyjen teossa (olla tukena).
yms. yms.

Henry

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Perustulo voi olla kikkailua. Jos järjestelyjä ei lähdetä rakentamaan otteella, joka pyrkii selkeään ja toimivaan systeemiin, niin kyllä noista kikkailuista jää jäljelle pelkkä pettymys ja kyynisyys.

Uutta pitää pystyä hakemaan sitoutuneesti. Siis sitä, mikä toimii. Tämä vaatii myös sitä, että kokonaisuus on selkeästi hankelissa, tai selkeä ote pyritään saamaan aikaan.

Perustulo kuulostaa hyvältä, mutta vaikea luottaa, jos kulttuuri on sellainen, ettei ajatusta ja puntarointia ole tapana käydä. Jokainen jupisee asioita, siten kuin läheltä näkee, eikä lähituntuma johda sen kokonaisvaltaisempaan hahmotukseen, mistä aiheutuu valtavaa sotkua kaikille.

Erikoistunut lokeroajattelu rulettaa. Ei ole pohjana kovin luottamusta herättävä.

Toimituksen poiminnat