Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Näkymätön käsi ei siis toimi nykyisissä oloissa

  • Se on mahtavien voimien tapa tehdä kansakunnan työvoimasta tahtomansa taideteos.
    Se on mahtavien voimien tapa tehdä kansakunnan työvoimasta tahtomansa taideteos.
  •  Palkansaajasta on tullut tuote, jolla on valtiovallan hintakoodi niskassa.
    Palkansaajasta on tullut tuote, jolla on valtiovallan hintakoodi niskassa.

Purjeveneiden rivistöt kasvavat rikkaiden asuttamilla vehmaisilla alueilla kirkkaiden vetten äärellä. Leipäjonon avustuksista köyhille voi tulla sosiaalitoimiston korvike. Se vähentää joidenkin ihmisten oikeuksia olla riippumaton ja toisen ihmisen mielivallasta vapaa ihminen. Lainsäädännön antamilla mahdollisuuksilla ay-liitojen toimintamahdollisuuksia saatetaan rajoittaa. Työehtosopimusten yleissitovuuden periaate työmarkkinoilla voidaan kyseenalaistaa. Kysymys on toisten työtä korvauksesta tekevien ihmisten korporatiivisesta pakottamisesta huonoihin sopimuksiin valtiovallan toimesta.

Se on mahtavien voimien tapa tehdä kansakunnan työvoimasta tahtomansa taideteos. Erilaisten voimien pitää tarkalleen ymmärtää mistä tässä on perimmältään kysymys: läntisestä maailmasta halutaan hävittää julkinen yhteisvastuullinen hyvinvointi ja paljon muuta. Jos ihmiset eivät tätä ymmärrä, se kaikki on tuota pikaa menetetty pysyvästi sadoiksi vuosiksi eteenpäin. Ensin annetaan rautainen häkki: sen sisälle asetetaan koko yhteiskunnan työllään elättävien kansalaisten edustajat neuvottelemaan jo edeltä käsin annetun pakottavan päämäärän toteutuksesta.

Se kaikki on näin helppoa. Tulevat hallitukset voivat toimia vuoron perään työvoiman palkkojen ja etujen totuuden julistajana. Ministerit ovat paikallaan pienen satunnaisen paikallisen myrskyn töytäisemänä. Kuka tahansa voi olla huomenna ministeri. Se kuuluisa näkymätön käsi ei siis ole toimiva nykyisissä oloissa. Palkansaajasta on tullut tuote, jolla on valtiovallan hintakoodi niskassa. Kaikkien päättäjien ruumiinkielen täytyisi uskottavuuden nimissä olla täysin neutraalia. Messiaaniset poliitikot pyrkivät pakottamaan kaikki ihmiset hyväksymään vapaaehtoisesti ja innostuneesti politiikkansa päämäärän. Se on kaiken tarkoitus. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Jospa joskus saadaan eduskuntaan kansanedustajia joilla olisi kansan etu etusijalla...

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Pirulliset poliitikot voivat olla irrationaalisen ihmismassan silmissä karismaattisia, vaikka puhdas pahuus olisi heidän toiminnassaan koko ajan paljaana esillä. Kansa voi olla suhteellisen vapaa silloin kun se mielistelee ja seuraa poliitikoita sekä tukee kulloistakin valtiovaltaa kaikin käytettävissään olevin keinoin. Järjettömälle pakolle löytyy niissä olosuhteissa tietenkin järkiperäinen oikeutus. Yhteiskuntasopimus on inmillisen olemisen uuden järjestelyn viimeistelyä pakolla. Varallisuuserot luovat vaarallista empatian puutetta toisenlaisia ihmisiä kohtaan. Ihminen ei tunnista enää toista ihmistä tasavertaiseksi lajitoverikseen, jos tämän sosioekonominen asema on tyystin huonompi. Siksi toisen ihmisen oikeudet saatetaan kiistää.

Jos yhteiskuntaluokilla ei ole keskenään sosiaalisten velvoitteiden sitovaa verkostoa, ne eivät voi tuntea toisiaan kohtaan luottamusta. Silloin ahnas rosvokapitalismi valtaa alaa lievästi säädellyltä markkinataloudelta. Siis ihmisiä tehdään typeriksi ja tietämättömiksi, jotta miellyttävää elämää viettävät älykkäät voivat heitä hallita. Aate ei ole valtaa, vaan vallan päälle on enintään vähän ripoteltu aatteen piskuisia pisaroita. Itse valta on ryhmittyneen ihmisjoukon kokonaisuudesta kohoavaa uutta ylempää toiminnan tasoa. Sen kapein terävyysalue sijaitsee yksittäisessä sattumassa, jonka ympärille on kietoutunut joku äänekäs ihmishahmo. Siksi mitä tahansa politiikkaa voidaan tehdä yhteiseksi hyväksi.

Korkeassa poliittisessa asemassa pysyminen vaatii tahtoa ja voimaa. Paluu menneeseen merkitsee kukistumista poliittisesti surkastuneena kääpiönä varjon vyöhykkeelle ilman merkittäviä yhteiskunnallisia etuoikeuksia. Järjelliset ja tarkat toteamukset eivät kiihota äänestäjien ailahtelevaa mieltä. Siksi poliittinen nousu toisinaan tapahtuu surkeilla puheilla sekä arvottomilla lupauksilla. Julkisen talouden leikkauspolitiikka on pelkkää ideologiaa, jolla raivataan tilaa yksityiselle pääomalle ja sen markkinaehtoiselle käyttämiselle. Vallankäyttäjä käyttää sellaisessa tapauksessa korkeinta mahdollista voimaa muuttaakseen toisten ihmisten käyttäytymistä haluamaansa suuntaan.

Toimituksen poiminnat