Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Kutsu sopimukseen on käsky vallitsevassa tilanteessa

  •  Yhteiskuntasopimus on inmillisen olemisen uuden järjestelyn viimeistelyä pakolla.
    Yhteiskuntasopimus on inmillisen olemisen uuden järjestelyn viimeistelyä pakolla.
  • Kutsu sopimukseen on käsky vallitsevassa tilanteessa.
    Kutsu sopimukseen on käsky vallitsevassa tilanteessa.
  • On mahdotonta kieltäytyä työstä, joka johtaa aggressiiviseen hyvinvointiin.
    On mahdotonta kieltäytyä työstä, joka johtaa aggressiiviseen hyvinvointiin.

On helppo vihata kaikkea sitä mitä muutkin vihaavat. Yhteiskuntasopimus on inhimillisen olemisen uuden järjestelyn viimeistelyä pakolla. Senhetkisen ajan jälkeen nähdään mystinen miesjoukko mutustelemassa lihapiirakoita nakkikioskin edustalla. Välillä hahmottomat miehet tervehtivät toisiaan kohdistamalla onnistuneen kontrollin manipulaation merkiksi toistensa nyrkit vastakkain. Kansalainen on yhteiskuntansa olemuksen idean kopio. Harhojen lähteestä nousee tosioleva metafysiikka. Se on täynnä tavaroiden, tuotteiden, tyyppien, sopimusten ja hahmojen ikuisten ideoiden kopioita, mainoksia sekä petomaisia kasvoja. Väkivallasta ei leikata, vallitseva tilanne ei edellytä sitä.

Suurjohtaja voi olla "ei kukaan" tyyppi. Poliittisten harhautusten naamioiden takana ei ole luokkarajoja. "Ei kukaan" hallitsee ainetta ja siksi hän on hallitseva myös yhteiskunnallista henkistä voimaa sekä sen luomaa yleistä ilmapiiriä. "Ei kukaan" oikeuttaa kaikki toimensa vallitsevista olosuhteista käsin. Jos lopultakin kadulla hakataan myös ihmisiä, sekin voidaan oikeuttaa vallitsevilla olosuhteilla. Me tiedämme tarkasti, miten asiat ovat. Siten väärin puhuja on epäilyttävä, hänet opetetaan myöhemmin puhumaan kunnolla. Hinnaltaan halvimman ihmisen kilpailukyvylle ei ole voittajaa. Tämä sopimus johtaa valistuksen työleirille, jossa raskautetut ovat alistettuja aggressiiviselle hyvinvoinnille. Sehän on oikein vallitsevissa olosuhteissa.

Järjettömälle pakolle löytyy niissä olosuhteissa tietenkin järkiperäinen oikeutus. Äänimaailmassa seteleiden kahina on niiden hengitysääntä. Kommunistinen työn sankari on sama myytti kuin fasistinen vaalea arjalainen. Ne molemmat ovat vallitsevan tilanteen ideoita. Paatosta ihmisen onnesta ei kuule enää kukaan. Kutsu sopimukseen on käsky vallitsevassa tilanteessa. Siksi se tulee jatkossa yhä uudestaan vallitsemaan yhteiskunnan ilmapiiriä. Lapsen yliminä on sama kuin ulkoista voimaa edustavat vanhemmat. Työleirillä me muistelemme lämmöllä naureskelevaa yhteiskunnallista yliminäämme, joka on vallitsevista olosuhteista johtuen meidät sinne asettanut. On mahdotonta kieltäytyä työstä, joka johtaa aggressiiviseen hyvinvointiin.  

Sanotaan vaikkapa 2,5 miljardia. Sekin on vallitseva olotila. Eikä se hallitus kaadu yhtään mihinkään. Siivooja vain tekee kolme työpäivää enemmän sekä viettää lomansa tervejärkisen niukassa ympäristössä. Ei ole mistä neuvotella vallitsevassa tilanteessa. Tyhjyydessä ei voi porata reikää eikä louhia abstrakteja ideoita. Omatunto voi olla sama kuin ihanteellinen itse. Sen eroavuus todellisuuteen voi tehdä ihmisen hulluksi. Välinpitämättömyys asioiden suhteen, joihin voisimme vaikuttaa kuitenkaan tekemättä mitään, viittaa tiedostamattomaan haluun seurata ketä tahansa suurjohtajaa. Käsityö tuottaa kuninkaan ja koneistettu lihamylly kapitalistin. Teknologia tuottaa tyhjyyden vallitsevan tilanteen, jota vallitsee tyypillisesti "ei kukaan".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat