Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Sellaisessa yhteiskunnassa yksittäinen kansa on etninen vähemmistö

  • Nationalismi herää ensimmäisenä jonkun ihmisjoukon omaksumassa aatemaailmassa ja sivistyksessä.
    Nationalismi herää ensimmäisenä jonkun ihmisjoukon omaksumassa aatemaailmassa ja sivistyksessä.
  • Yhdellä kansakunnalla voi olla vain yksi valtio, joka on yksi ja sama suvereeninen järjestelmä.
    Yhdellä kansakunnalla voi olla vain yksi valtio, joka on yksi ja sama suvereeninen järjestelmä.
  • Silloin nationalismi ja kansallisvaltiot ovat poistuneet historian hämärään.
    Silloin nationalismi ja kansallisvaltiot ovat poistuneet historian hämärään.

Nationalismi herää ensimmäisenä jonkun ihmisjoukon omaksumassa aatemaailmassa ja sivistyksessä, sen kirjallisuudessa ja runoudessa, lauluissa, legendoissa ja myyteissä. Vähän myöhemmin muodostuu taistelunhaluinen etujoukko, jolla on poliittisia tavoitteita päämääränään saada ihmismassojen kannatus kansalliselle ohjelmalleen. Kiihkeimmin tätä ohjelmaa ajavat kutsuvat itseään nationalisteiksi. Viimeisenä kansallisuusaate herää toisten ihmisten töitä raatavassa yhteiskuntaluokassa.

Vajaaoikeuksinen alue, jonka sisällä asuu ja elää ihmisiä, joilla on yhteiset perinteet, tavoitteet ja pyrkimykset sekä edut, puhuvat pääsääntöisesti samaa kieltä ja haluavat kuulua sellaiseen yhteiseen kollektiiviin, jonka päällä lepää korkein hallitusvalta. Sen yhtenä pyrkimyksenä on säilyttää kollektiivin yhtenäisyys ihmisjoukon asuttamalla alueella. Kansakunta voi saavuttaa suvereenin kansakunnan aseman toiminnan kautta, jonka lopullisena poliittisena ilmentymänä on kollektiiviin kuuluvien ihmisten muodostama valtio. 

Se kaikki on seurausta historiallisen ajan seikoista sekä aineettomien ja aineellisten tapahtumien determistisestä kehityksestä. Kansakunta muodostuu vain ja ainoastaan kansalaisista, jotka toimivat kansakunnan muodostamassa valtiossa. Yhdellä kansakunnalla voi olla vain yksi valtio, joka on yksi ja sama suvereeninen järjestelmä. Mikään järjetön kansallinen tunne ei tee ihmisestä kansalaista eikä kansakuntaan kuuluvaksi. Yhteiset tavat, perinteet, moraali ja lait erottavat tietyn kansakunnan muista kaltaisistaan kansakunnista.

Koko maailman kattava kapitalistinen talousjärjestelmä pakottaa kansakunnat yhdistymään ja sulautumaan toisiinsa. Sillä kansakuntien kansantaloudet liukenevat hahmottomaan samanaikaisesti kaikkialla olevaan maailmantalouteen. Siten ne menettävät talouden osalta itsemääräämisoikeuden rajattomille markkinavoimille. Vähän myöhemmin kansakuntien fyysiset rajat katoavat ylikansallisen maailmanjärjestyksen maisemaan, jossa on voimassa universaalinen yleispätevä ja yhtenäinen lakijärjestelmä. Koko rikkaasta Euroopasta voi tulla siellä asuvien kansalaisten sosiaalisten suhteiden ja vuorovaikutuksien summana uusi yhteiskunta, joka toimii kansojen ja kansakuntien yhdistyneenä kennostona. Sellaisessa yhteiskunnassa yksittäinen kansa on etninen vähemmistö. Silloin nationalismi ja kansallisvaltiot ovat poistuneet historian hämärään.  

Kaikkien talousarvojen alkuperäinen lähde myös maailmantaloudessa on yksittäisten ihmisten tekemässä työssä. Euroopassa kansalaisena oleminen voi tulevaisuudessa tarkoittaa etuoikeutta olla vapaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Joidenkin valtioiden rajat on vedetty summamutikassa niin että on myös kansoja jotka ovat jääneet ilman omaa valtiota useamman kansallisvaltion sisälle, tälläisiä kansoja ovat mm Kurdit ja Saamelaiset. Lisäksi on höpöhöpöä että enemmistö Suomen Saamelaisista asuisi Helsingissä. Ja jos mennään sen mukaan mitä alunperin tarkoitettiin valtiolla antiikinaikaan niin Suomi koostuu 9 kaupunkivaltiosta ja niiden ympärille muodostuvasta maaseutualueesta. Mielestäni on oikein että Katalonian ja Skotlannin nationalistit pyrkivät ajamaan kansoilleen itsenäisyyttä joille alueet ovat enen kuuluneet mutta se on samalla vääri emämaita Espanjaa ja Britanniaa kohtaan joille alueet kuuluvat nykyään. Euroopassa on näidenlisäksi useita itsenäisyyttä tavoittelevia separatisteja joilla vahvoja pyrkimyksiä kuten Suomen Ahvenanmaalaiset. Euroopan valtioiden rajat eivät kuitenkaan ole pyhiä eivätkä kiveen hakattuja vaan ovat vaihdelleet useitakertojahistorian aikana ja tulevat vielä vaihtumaan tulevaisuudessakin kunnes tasapaino löytyy tai on löytymättä. On myös ihmisiä joita voisi kutsua antinationalisteiksi, näitä yhdistävä tekijä on että kaikki 200 vuoden aikana nationalismin turvin itsenäistyneet kansallisvaltiot palautetaan takaisin emämaihin, Suomelle se tarkoittaisi paluuta Venäjän läntiseksi osaksi (eikä Ruotsin itäiseksi osaksi kuten olen huomannut luultavan). Toinen huono suunta on uhdentyminen jossa kansojen identiteetit pyritään häivyttämään ja sulauttamaan massaksi tälläistä on esimerkiksi yhtenäisen Suomen tavoittelu mikä on ollut haitaksi Saamelaisia kohtaan. Onhan samaa menossa Suomessakin kun pohjoiseurooppaa yhdentyy väheksytään tai ainakin hävetään suomalaisuutta samaan aikaan ylistetään Suomessa kuinka mahtavia oli pohjolan viikingit ja kuinka mahtava oli "meidän" viikinkijumalat. Siitäkin huolimatta Suomalaisilla on oma muknaisjumala Ilman-Ukko joka tunnetaan myös taivaanseppä Ilmarisena sekä Taarapita tulikäärmeenä.

Lyesti kuitenkin virsi kaunnis, nationalismi on ryhän tunne itsestään omana kansana oli sitten ryhmän side todellisuudessä yhtenäinen (esim Saame) tai keinotekoinen (esim Suomi).

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tulipa vielä mieleen että teoriaa jonka esität mutkistaa ihmisen luontaiseen identiteetin- ja kuuluvuudentunteen tavoittelun lisäksi luontainen tarve säästää energiaa eli päästä energiatehokkaasti siellä mistä aita on matalin eli vaikka markkinatalous vähentäääkin ihmisten etäisyyttä ja kansllisuutta ihmiset tulevat yhä enemmän vähentämään energiaa kuluttavaa työtä tekemällä siitä aina vain entistä helpompaa lopputilanteessa ollaan taas tilassa jossa syntyy ihmisluokka joka ei tee työtälaisinkaan vaan elättää vapaan elämänsä robottien tekemästä työstä, lisäksi myös syntyy ihmisluokka jolla ei ole työtä muttei myöskään tuloja elämisen rahoittamiseen. Myöskin kautta historian ihmiset ovat haaveilleet haaveeksi jääneen kommunismin kaltaista utopista maailmantilaa jossa kaikki ovat tasa-arvoisia eikä kukaan elä puutteessa eikä mikään aiheuta sotia.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kommunismista vielä niin sen ydinidea idea jäi toteutumatta koska se olisi vaatinut ainakin Trotskysta maailman laajuisen liittoavaltion, näimpä Neuvostoliitosta tuli Stalinein ja Leninin ohjaamassa suunnassa valtiokapitalistinen kompromissi joka hallitsi korruptoituneena kansaa pelolla ja pyrogratialla sekä karsimalla ihmisoikeuksia sikoina sikojen paikalla. Jos eurooppa on kehittymässä liittovaltio kennostoksi sen tulisi tapahtua ihmisoikeuksien ehdoilla eikä vapaan markkinatalouden, muuten Euroopan unioni kohtaa Neuvostoliiton kohtalon. Niin kuin moni onkin jo todennut ollaan menossa pahasti keskiaikaiseen fedoaaliin aikaan jossa valta on keskittynyt harvoille ja rikkaille kun taas alimmassa luokassa ovat orjat, maaorjat, työttömät ja kerjäläiset.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Daniel Malinen,

poliittisen väkivallan seurauksena on tuhoutunut mittaamaton määrä ihmissukua. Kommunistisen ideologian toteuttamisen yritysten seurauksena kuolleiden määrä on suuri. Afganistan, Kambodza, Neuvostoliitto, Kiina. Pohjois-Korea, Vietnam ja Itä-Eurooppa yltävät kaikki vähintään miljoonaan uhriin. Taas toisaalla fasismin tuhoamat ihmismassat, niissä olleet miljoonat ihmiset sekä teollinen ryöstömurhaaminen kielii ihmissuvun rivosta raivosta itseään vastaan kammottavaa kieltä. Espanjan sisällissodasta on kulunut 80 vuotta. Siinä sodassa nationalistit taistelivat laillista ja legaalista valtaa edustaneita tasavaltalaisia vastaan. Pelkässä terrorissa kuoli yli 100 000 ihmistä. Kaikkiaan sota tuhosi suoraan 600 000 ihmistä. Muu inhimillinen kärsimys ei ole mitattavissa.

Euroopan unionin kaikkein tärkein idea piilee yleisessä eurooppalaisuudessa. Jotta Euroopan unionin kansalaiset eivät ryhtyisi sotaan keskenään. Muut seikat ovat sen rinnalla vähäarvoisia. Kansallisvaltiot ovat yhtä agressiivisia kuin yksittäiset ihmisetkin ovat, siksi koko mennyt aika on pelkkää toisen ihmisen tuhoamista täynnä. Suuret kokonaisuudet ovat pyrkimystä vähentää väkivaltaa tai sen uhkaa omalla alueellaan ja muualla maailmassa. Se on samalla yritys yhdistää ihmiskunta torjumaan sitä uhkaavia vaaroja vastaan. Kansakunnan alueella voi elää monta kansaa. Siten nationalismi ei voi olla periaatteessa rasistista. Sillä kansakuntaa kuuluminen ratkaistaan kansalaisuuden avulla. Euroopan unionin alueella elää monta kansakuntaa, joiden kansalaisilla on myös Euroopan unionin kansalaisuus. Siten nationalismissa elävä väkivaltainen siemen ei tuollaisessa systeemissä voi menestyä ympäristön olosuhteista johtuen.

"Jos eurooppa on kehittymässä liittovaltio kennostoksi sen tulisi tapahtua ihmisoikeuksien ehdoilla..." On siis sama kuin yllä olevassa tekstissä on mainittu "... jossa on voimassa universaalinen yleispätevä ja yhtenäinen lakijärjestelmä."

Talous on ajamassa politiikasta ohi päätettäessä suurista asioista. Kansallisvaltiot ovat maailman suurien lainaajien ja muiden sellaisten voimien edessä voimattomina polvillaan. Siksi maailman yhdentyminen tapahtuu vapaan kapitalismin ehdoilla. Kapitalismin voi pysäyttää vain talouskasvun pitkäaikainen pysähtyminen. Silloinkin tilalle tulisi jonkin sortin säädelty markkinatalous. Utopistisessa näkymässä voisi olla rauhantahtoinen maailmanhallitus, joka jakaisi maapallon kaikki resurssit oikein kaikkien alueiden ihmisten kesken. Tosin ihmispsyyke tuskin pystyy rakentamaan järkensä ja tietonsa mukaista hallintoa, joka edustaisi koko ihmispopulaatiota.

Jos kapitalismi todella kaatuu, sekä sen mukana suurien kansakuntien muodostamat unionit ja liittovaltiot, se voi vain tarkoittaa tuhat vuotta kestävää pimeyttä ja tuhoa. Sitten kaikki alkaisi taas pienestä yhteisöstä, jossa vallitsisi vihamielinen tribalismi...

Toimituksen poiminnat