Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Yhteiskunnan normalisoitua brutaalin väkivallan kukaan ei ole turvassa

  • Yhteiskunnan normalisoitua brutaalin väkivallan kukaan ei ole turvassa.
    Yhteiskunnan normalisoitua brutaalin väkivallan kukaan ei ole turvassa.
  • He haaveilevat yli-ihmisen hahmosta, korporaatiosta, kansallisesta yhtenäisyydestä, hierarkisen systeemin järjestyksestä.
    He haaveilevat yli-ihmisen hahmosta, korporaatiosta, kansallisesta yhtenäisyydestä, hierarkisen systeemin järjestyksestä.
  • Kauneudesta tehdään ihmishirviöiden toimesta kaikkein kauheimpien rikosten äänetön kumppani.
    Kauneudesta tehdään ihmishirviöiden toimesta kaikkein kauheimpien rikosten äänetön kumppani.

Politiikan universaalinen läsnäolo, esi-isien veren haju, suuruuden hulluus, rasismi, rodullinen ylemmyys sekä murhanhimoinen nihilismi saa paljaan pedon tulemaan totalitaarisen järjestyksen johtaja-aatteesta hulluksi. Paljas peto haaveilee yli-ihmisen hahmosta, korporaatiosta, kansallisesta yhtenäisyydestä, hierarkkisen systeemin järjestyksestä. Siihen sisältyvät järjestys, uskollisuus ja kuuliaisuus, velvollisuus, uhrautuminen sekä sokea johtajan seuraaminen mielettömyyden vyöhykkeelle, jossa millään tapahtumalla ei ole järjellistä merkitystä. Toisen ihmisen voi helposti tuhota ilman omatuntoa, jos tapahtumalle ei anneta järjellistä merkitystä. Viha sivistyneistöä kohtaan alkaa yliopistojen alas painamisella, vähän myöhemmin poltetaan intellektuellien kirjoittamat oppikirjat valtavalla roviolla. Sitten palavat aidot ihmiset poliittisen mielivallan liekillä. Soihtua kantava tyyppi kostuttaa huulensa esi-isien mystiseen vereen haistellen sitä tylpällä nenällään.

Väkivallan hyväksyminen on aseiden ja ajatusten kaunistelua. Kauneudesta tehdään ihmishirviöiden toimesta kaikkein kauheimpien rikosten äänetön kumppani. Sattuman ajoittamat joukkoteloitukset, normaalien persoonien tekeminen tyhjiksi, tarkoituksettoman työn tekeminen tappavaksi, ihmisten järjetön silpominen. Yhdenmukaisen joukon saaminen katoamaan kauniisti on toiminnan ja tapahtuman tekemistä politiikaksi, johon kauneus on kiedottu ihmisten mieliä kiihottavalla tavalla. Rajatonta valtaa, kohtuuttomia rangaistuksia, ihmiseläimestä kumpuavia rivoja toiveita ja haluja, ennakkoluulojen mystinen avaruus, vitaalisen lihaksiston voitto järjen ohuesta kalvosta. Silloin ei enää ihmisen surkeus kaipaa suurimman saatanan kehotusta pahaan. Ilman kunnollista karvoitusta oleva rappeutunut ihminen ensin mittaa ja sitten punnitsee kohteen älynsä antamalla valtakirjalla. Tuloksen tuomalla sivistyksellä ei ole väliä, sillä sota polttaa kaiken hyvän tehden maan autioksi miellyttävästä hyväilystä ja kosketuksesta.

Ihmisarvo ei kiinnosta kansaa, sille riittää ilmainen sateenvarjo ja kiva ilmapallo. Kansa haluaa seurata jotakin johtajaa valottomaan kuiluun, jossa ei ole hyvinvointia, viheriöivää kotiseutua, auringonpaistetta, vilpoisia varjoja, mielekästä työtä, ystävällisiä ihmisiä, raikasta tuulta ja mukavia valkoisia pilviä. Laattamaisen ihmismassan yksittäinen jäsen haluaa pitää ja hallinnoida söpöä lemmikkieläintä, koska hänellä on oikeus tuhota eläin laillisesti. Syödä valaan lihaa ja juoda porsaan verta, siitä on lyhyt poliittinen matka toisten ihmisten mielivaltaiseen tuhoamiseen. Tarvitaan vain joitakin paisuneita poliitikoita, muutamia järjettömiä ajatuksia, vähän totuutta vailla totuusarvoa, hiukan turmeltunutta oopperaa, näytelmää, lavastusta sekä kirjallisuutta ja runoutta. Sitten ruoskaniskut ja nyrkit syrjäyttävät poliittiset keskustelut. Yhteiskunnan normalisoitua brutaalin väkivallan kukaan ei ole turvassa.           

Vuonna 1896 Italian sivistyneet aseet hävisivät Adowan taistelussa Etiopian sotavoimille. Francesco Crispin hallitus joutui eroamaan. Siitä kumpusi myöhemmin järjetöntä väkivaltaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Reijo Jokela

Hyvin osuva kuvaus Neuvostoliiton historiasta. Vasemmistolaisiin ideologioihin kuuluva väkivalta on maksanut miljoonien toisrotuisten, toiskansallisten ja toisinajattelijoiden hengen. Sananvapaus ja totuus ovat kuitenkin aina olleet ensimmäiset uhrit.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Reijo Jokela,
totalitaaristen hallintojen uhreiksi joutuneita ihmisiä on pelkästään 1900-luvulla ainakin 125 miljonaa. Päälle tulevat vielä kymmenet miljoonat kuolleet sotilaat. Inhimillinen kärsimys, suru ja tuska eivät ole mitattavissa. Mitään vasemmistolaista tai oikeistolaista väkivaltaa ei ole olemassa. Ihminen pystyy rakentamaan lajinsa ominaisuuksien mukaan vain ihmiselle ominaisia yhteisöllisiä valtajärjestelmiä, jotka ovat koko järjestäytyneen ihmiskunnan ajan olleet vain ja ainoastaan väkivaltaisia. Samasta syystä uskonnot ovat vastuussa kymmenien miljoonien viattomien ihmisten tuhoutumisesta. On mahdollista että ihminen ei pysty lopettamaan rikoksiaan ihmistä vastaan, vaan hänet on tuomittu kulkemaan autioituneen maan äärestä toiseen etsien viimeistä murhattavaa lajitoveria.

Myös liberaalinen yhteiskunta tappaa tehokkaasti, sillä sen on pystyttänyt sama ihminen. Ihminen on vastuussa yksilönä siitä tilasta, jonka hänen olemuksena universumista täyttää. Siksi yksilön pidättäytyminen kaikesta väkivallasta aiheuttaa väkivallattomuuden pistemmäisiä merkkejä menneisyyden näkyvään horisonttiin osoitukseksi tuleville sukupolville siitä, että kaikki ihmiset eivät ole olleet väkivaltaisia. Rauhallisia ja toisten ihmisten kanssa tehtävää yhteistyötä varjelevia ihmisiä on vähän, mutta heitä kuitenkin on olemassa. He ovat se vieno järjen ääni joka ei milloinkaan vaikene, vaan se kaikissa olosuhteissa aina muistuttaa valtaapitäviä väkivallan tarpeettomuudesta.

Sotien ja muiden laillisten väkivaltapurkausten syynä on kansallisvaltioiden hallitukset. On kaikkein suurin ihmispsyykeen mysteeri, miksi nämä muutamat ihmiset, jotka sattuman tuuli on heittänyt valtaan haluavat ja toteuttavat verilöylyjä, joissa miljoonien ihmisten on kuoltava täysin ilmeettömästi vuodattamalla verensä maan sorapinnalle. Erityisen vaarallisen hallinnon tunnusmerkit on yllä olevasta tekstissä luettavissa. On täysin selvää, että maailma on menossa uudestaan kohti hirveää väkivaltaista aktia. Tällä hetkellä maailmassa on vain suurkapitalistien jättimäisiä yhtiöitä, jotka ovat pakotetut taistelemaan kaiken tappavan jatkuvan talouskasvun nimissä maapallon viimeisistä luonnonvaroista. Silloin astuu näyttämölle paljas peto, jonka politiikan universaalinen läsnäolo, esi-isien veren haju, suuruuden hulluus, rasismi, rodullinen ylemmyys sekä murhanhimoinen nihilismi saavat tulemaan totalitaarisen järjestyksen johtaja-aatteesta hulluksi. Paljas peto haaveilee yli-ihmisen hahmosta, korporaatiosta, kansallisesta yhtenäisyydestä sekä hierarkisen systeemin järjestyksestä.

Reijo Jokela

"Viha sivistyneistöä kohtaan".
Sivistyneistöäkin Suomessa suojaa legitiimi väkivaltakoneisto.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Totalitarismissa väkivallan suorittaa siis laillinen väkivaltakoneisto. Valtiovalta voi joutua laillisin keinoin poliittisten rikollisten käsiin. Siitä siis seuraa historian mukaan seuraavaa.

Toisen ihmisen voi helposti tuhota ilman omatuntoa, jos tapahtumalle ei anneta järjellistä merkitystä. Viha sivistyneistöä kohtaan alkaa yliopistojen alas painamisella, vähän myöhemmin poltetaan intellektuellien kirjoitamat oppikirjat valtavalla roviolla. Sitten palavat aidot ihmiset poliittisen mielivallan liekillä. Sattuman ajoittamat joukkoteloitukset, normaalien persoonien tekeminen tyhjiksi, tarkoituksettoman työn tekeminen tappavaksi, ihmisten järjetön silpominen. Yhdenmukaisen joukon saaminen katoamaan kauniisti on toiminnan ja tapahtuman tekemistä politiikaksi, johon kauneus on kiedottu ihmisten mieliä kiihottavalla tavalla. Rajatonta valtaa, kohtuuttomia rangaistuksia, ihmiseläimestä kumpuavia rivoja toiveita ja haluja, ennakkoluulojen mystinen avaruus, vitaalisen lihaksiston voitto järjen ohuesta kalvosta.

Yhteiskuntaa muutetaan siis vähän kerrallaan, yksi koossapitävä niitti viikossa riittää siihen hyvin. Lopulta jonakin aamuna, kuin huomaamatta, yhteiskunta on muuttunut totalitaristisen yhteiskunnan jättimäiseksi rotanloukuksi.

Useissa Eurooppalaisissa maissa on tuollainen kehityssuunta jo alkanut. Suomessakin suuret leikkaukset kohdistuvat juuri älymystön yliopistoihin.

Reijo Jokela

"Suomessakin suuret leikkaukset kohdistuvat juuri älymystön yliopistoihin".
Olisiko parempi ilmaisu "älymystönä itseään pitävien"?
On kyllä jo melkoisen lapsellista puhetta, ettäjos yliopistotkin joutuvat luopumaan jatkuvan kasvun periaatteesta, niin tämä olisi tie totalitarismiin. Voihan totalitarismin siemen kyteä myös yliopistoissa. Viimeisin osoitus lienee tämä sananvapauden rajoittamiseen tähtäävä kampanja.
Kirjojen polttamisessa ovat kunnostautuneet lähinnä kommunistit, natsit ja uskonnot. Noissa kaikissa liikkeellepaneva voima ovat olleet niiden piirien intellektuellit. Ennen valtaannousuaan Hitlerkin eleli tuollaista "intellektuellin" elämää.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Niin kauan kuin maata viljeleviä ihmisyhteisöjä on ollut, ne ovat jakaantuneet muutamiin luokkiin niissä olevien ihmisten ominaisuuksien mukaan. Älyköt, sotilaat, varsinaiset kauppiaat, orjat ja muiden töiden tekijät. Näistä ihmisjoukoista vain älyköt, sotilaat ja varsinaiset kauppiaat ovat pystyneet pitämään vuoronperään valtaa pitkiä aikoja. Muiden töiden tekijät ja orjat ovat olleet vallassa lyhyaikaisesti vain paikallisesti ja satunnaisesti. Varsinaiset kauppiaat ovat olleet nyt vallassa joitakin satoja vuosia. Heidän kaikki ponnistelunsa on tähdännyt rahan ja omaisuuden haalimiseen yksityiseen omistukseen. Ne poliittiset voimat, jotka ovat ottaneet asiakseen todellisen varallisuuden tasaamisen, eivät ole koskaan saaneet vaikuttaa pitkiä aikoja missään tunnetussa yhteiskunnassa koko ihmiskunnan kulttuurievoluution aikana. Tuloksena on ollut vain kytevät ruumiskasat ja toivoton surkeus. Ehkä tämä on se perimmäinen syy ihmiskunnan nykytilaan.

Varsinkin fasistit vihaavat yliopistoja ja kirjastoja. Älyn puute halutaan korvata ulkoilmassa tapahtuvalla liikunnalla, rytmikkäillä liikesarjoilla, joiden tarkoitus on politisoida ihmisruumiin fyysinen voima. Materiaaliset yhteiskuntarakennelmat kommunismi ja kapitalismi perustuvat samaan ideaan: aineelliseen hyvinvointiin. Sen yhtenä vastakkaisena ilmiönä on antimaterialistinen fasismi, joka saa käyttövoimansa materiaan ja aineelliseen hyvään tähtäävän talousjärjestelmän epäonnistumisesta varsinkin taloudellisten laskukausien aikana.

Fasistisen elämäntavan intelektuellit ovat opportunismin tahraamia pervertikkoja tai aineettomaan todellisuuteen ajautuneita runoilijoita, kirjailijoita, uskonnollisia fanaatikkoja, mystikkoja, sekavia spiritualisteja sekä erilaisia myyttejä palvovia hahmoja. On huomattava, että fasisteja kannattavat tulevat lopulta kaikkilla yhteiskunnan alueilla toimivien ihmisten parista. Siksi se saakin aikaan niin laajoja tuhoja ihmisyhteisöissä.

Hitlerkin eleli tuollaista "intellektuellin" elämää. Hitler oli ajoittain asunnoton kulkuri Wienin kadulla, jolla oli ollut lapsuudessa väkivaltainen alkoholisti isä ja ylisuojeleva äiti. Ihmismassojen irrationaalinen luonne tuleekin tässä hyvin esiin: vahvasti häiriintyneestä ihmispolosta tuli miljoonien ihmisten mielestä nero ja yli-ihminen, vaikka kaikki järjettömyys oli koko ajan kaikkien ihmisten silmien ja ymmärryksen edessä paljaana. Samalla tavalla näinä aikoina ihmisen väheksyvät tai mitätöivat kaikki ilmiselvät yhteiskunnassa ilmenevät fasismin ensimmäiset merkit ja viitteet. Esimerkiksi maahanmuuttajat nähdään traumaattisina raiskaajina, jotka saavat monen tavallisesti rauhallisen ihmisen kokonaan pois tolaltaan vailla järjellistä syytä.

Ohut sivistyksen pilvikerrostuma yhteiskunnan päällä on nopeasti pois puhallettu, kun paljastettu brutaali ihminen päästää alkuperäisen raivonsa vallitsevaan asemaan arkipäiväisessä toiminnassaan harkinnan sijaan. Vastaan haraavat professorit, dosentit, tohtorit ja muut opettajat saavat jättää toimensa ja askareensa. Heidän tilalleen alueellisen yhteisön sivistystoimen tarpeisiin tulee huonosti koulutettuja, hyvin aivopestyjä uusia nupopäisiä sivistäjiä. Heillä on tarvittavan karkeat otteet alkeellisen sivistyksen istuttamiseksi seuraavaan sukupolveen.

Valtavalle määrälle ihmisiä annetaan tulevaisuudessa, uudelleen järjestyneessä, epäsymmetrisessä valtasysteemissä vain vähäinen mahdollisuus hyvään sivistykseen. Halutaan ruumiiltaan vankka mitään kyselemätön työvoimareservi, jolle ei anneta hyvää sosiaaliturvaa. Siihen kuuluvien henkilöiden ei tarvitse tietää mitään käsitteellisistä, korkeammista olettamuksista ja oivalluksista, sillä sellaisen elämyksen tuottaminen työvoimareserville julkisella opinahjolla ei ole tarkoituksenmukaista epäsymmetrisessä valtahierarkiassa. Riittää, kun he pystyvät kuluttamaan ihmisen yhä typerämmäksi tekeviä helposti hajoavia tavaroita, tuotteita ja esineitä, jotka ajan mittaan tulevat hyvin halvoiksi.

Toimituksen poiminnat