Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Hyvin koulutettu fasisti on vaarallinen

  • Hyvin koulutettu fasisti on vaarallinen.
    Hyvin koulutettu fasisti on vaarallinen.
  • Tyhjästä taskusta varastaminen muuttuu rikokseksi vasta kun taskussa on jotakin varastamista.
    Tyhjästä taskusta varastaminen muuttuu rikokseksi vasta kun taskussa on jotakin varastamista.
  • Äänessä oli enimmäkseen rasismi, piilotajuinen väkivalta ja matalalla mielellä varustettu mentaliteetti.
    Äänessä oli enimmäkseen rasismi, piilotajuinen väkivalta ja matalalla mielellä varustettu mentaliteetti.

Hyvin koulutettu fasisti on vaarallinen. Hitlerin natsi-Saksassa akateemisesti koulutetuilla oli merkittävä rooli kaikkein surkeammissa rikoksissa ihmistä vastaan. Keskitysleireillä oli hammasharjoja, matkalaukkuja, tonneittain ihmisten hiuksia. Ruumiin häväistys ja omaisuuden ryöstäminen sujui kätevästi professorilta, tuomarilta, filosofilta, monelta muulta kunnon kansalaiselta sekä erityisesti hallituksen virkamiehiltä. Natsismi on fasismin sovellutus, sen pääasiallinen kannatus piilee arvonsa heikossa taloustilanteessa menettäneessä keskiluokassa. Natsien rahoitus tuli suurkapitalisteilta ja muulta yhteiskunnan taloudelliselta eliitiltä. Vasemmistolainen älymystö teilattiin ensimmäisenä, he löysivät itsensä löyhkäävistä keskitysleireistä. 

Äänessä oli enimmäkseen rasismi, piilotajuinen väkivalta ja matalalla mielellä varustettu mentaliteetti. Lopulta tapettiin ja tuhottiin mielivaltaisesti ihmisiä siksi, että he olivat syntyneet ihmisiksi. Kun natseja kuulusteltiin epäiltynä rikoksista ihmisyyttä vastaan, he eivät omien sanojensa mukaan olleet tehneet yhtään mitään, vaikka kyteviä ihmisten ruumiita lojui rivoissa asennoissa kaikkialla. Ylivoimaisen toimijan oli tuhouduttava yhteisön luomisen ja tuhoutumisen jälkeen, jotta yhteisön jäsenet eivät muka olisi osallisia hänen tekemistään rikoksista.

Naisia natsit halusivat varjella uudella tavalla. Me suojelemme teitä ulkoista vihollista vastaan. Tosin he eivät kertoneet, keitä naisia he suojelevat. Suojelun jälkeen monesta naisesta ei jäänyt kuin verinen hiustupsu lattialle sekä vähän nokea savupiippuun. Ja saman kohtelun saivat heidän lapsensa. Koska sattumalta valituksi tulleita ministereitä ja hallituksia on kaikkialla, ja koska kaikki hallitukset käyttävät aina väkivaltaa, on myös ihminen tuomittu olemaan järjetön ja käyttämään keskinäisissä suhteissaan väkivaltaa hallitusten välityksellä. Yhden poliittisen puolueen aatemaailman antamalla haavekuvalla ei ole oikeutta rikkoa väkivaltaisesti koko yhteiskuntaa. Väkivalta johtuu vain ja ainoastaan lähimmäisen pelosta. Vaikka lähiavaruudessa on elämää ylläpitävä aurinko, siitä huolimatta aina on olemassa ihmisiä, jotka kiistävät parhaiten näkyvän tosiasian. 

Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan hallitsija, Kaarle viides, luopui vapaaehtoisesti vallasta 1500-luvulla. Hän meni luostariin ja alkoi hoitamaan suurella suvaitsevuudella kaneja.
Kukaan ei tiedä miksi systeemi romahtaa juuri silloin kun se romahtaa, siksi kenenkään ei pidä horjuttaa venettä tahallaan. On olemassa tilanteita, joissa tekemättömyys on kaikkein väkivaltaisin teko. Kapitalistisen maailman raivopääoma kasvaa niiden ihmisten toimesta, jotka eivät voi itselleen myöntää omaa pelkoaan ja ahdistustaan toista ihmistä kohtaan. Moni lähimmäinen ihminen haisee monen mielestä pahalta. Ehkä juuri siksi kapitalistit myyvät niin paljon hajusteita annettavaksi lahjaksi lähimmäiselle.
Tyhjästä taskusta varastaminen muuttuu rikokseksi vasta kun taskussa on jotakin varastamista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Hyvä kirjoitus. On uskallettava katsoa ihmistuhoisen ajattelun syitä myös, ei vain sen seurausten perusteluja.

mm. Alice Miller on jo 1980-luvulla tuonut julki, että fasismin nousun Saksassa mahdollisti lasta alistaneet sukupolvelta toiselle käytetyt lasten kasvatusohjeet: ankara ja kova kasvatus.
Kasvatuksella ja lapsuuskokemuksilla on selvä vaikutus ihmisen psyykkiselle kehitykselle, sillekin tuleeko hänestä ihmisrakas vai ihmisvihaaja.

Aikuinen voi, ymmärtämättä omaa psyykkistä taustaansa ja tilaansa, aina selittää älyttömänkin toimintansa järjellä, mikä on vaarallista varsinkin silloin, kun selittäjä on älykäs sanantaitaja.

Yksinkertaistetut ideologiat ja mustavalkoiset ratkaisut houkuttelevat ihmisiä, joiden on vaikea käsitellä monimutkaisen maailman ongelmia tuntematta turvattomuutta tai ahdistusta.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Eeva Vallius,

Varsovan gettossa nuorena ollut psykologi Alice Miller tuo julki kirjoissaan seikkoja, jotka osaltaan auttavat ymmärtämään millaisissa olosuhteissa ihmislapsesta kehityy paljas peto. Omassa ajassamme, Euroopan monissa maissa, kävee keskuudessamme täysin konkreettisia fasisteja. He ovat kääriytyneet moniin sanoihin sekä peittäneet persoonansa älykkyyttä ja tehokkuutta ilmentävien kasvojen taakse. He ovat fasisteista vaarallisimpia toisten ihmisten hengelle ja hyvinvoinnille.

Hitler oli väkivaltaisen sekä alkoholisoituneen isän ja ylihuolehtivan äidin jälkeläinen. Häntä hakattiin ja piiskattiin lapsena armottomasti. Aikuisena hän oli itävaltalaisen suurkaupungin kulkuri, joka hankki elantonsa taidemaalarina. Fasismia on ollut ainakin Italiassa, Saksassa, Ranskassa, Romaniassa, Englannissa, Irlannissa, Norjassa, Ukrainassa sekä Unkarissa, vain joitakin maita mainitakseni. Fasismi on väkivaltaa: pelkästään tuhottuja siviilejä on ainakin 25 000 000. Päälle tulevat kymmenet miljoonat sodassa tuhkaksi muuttuneet ihmisuhrit sekä mittaamaton kauhu ja kärsimys.

Kilpailuyhteiskunnan anti ihmisyhteisölle on osoittaa voittajille häviäjät. Siinä vieressä istuu fasistinen raivo ja tuhovoima. Tavara ohjaa ihmisen värähtelyä olemisen ja olemattomuuden rajapaalun karhella pinnalla.
Säätelemätön markkinatalous asettuu tosiolevaisena oliona kuluttajan käytettäväksi päämääränään oleminen kaikkialla samanaikaisesti. Sen kulumaton, joustava ja kaikki iskut kestävä koneisto tarvitsee loputtomaan nieluunsa koko maapallon elonkehän elämän ylläpitämiseen tarvittavat resurssit. Lopulta koneiston herruus ja mahti ihmiseen on rajaton.

Markkinatalouden yhä kiihtyvää teknistymistä seuraa kaiken byrokratisoituminen. On vain yhtiöiden päämajojen lasisista ja metallista tehtyjä teräväreunaisia pilvenpiirtäjiä, jotka huokuvat ihmisvihaa, tietokoneita ja matematiikkaa. Ihmisestä tulee sen seurauksena pelkkä riekaleinen kalvo, jonka yksilöllinen merkitys on tuhoutunut. Koneita ja tavaroita täynnä olevassa yhteisössä kaikki ihmissuhteet muuttuvat ensin tavaraksi, sitten tuotteiksi, lopulta niillä on vain esineiden vaihtoarvo. Se tarkoittaa ihmisyhteisön poliittista ja kulttuurillista rappeutumista uudenlaiseen fasismiin, sillä sellaisissa olosuhteissa ei voi olla luovuutta eikä kriittisiä arvioita mistään asiasta.

Euroopassa ovat uudet fasismin siemenet jo kylvetty aikoja sitten. Ne voivat asettua täyteen mittaansa milloin tahansa niille sopivissa olosuhteissa. Fasismilla ei ole ideologiaa, vaan se on toimintaa ja sen tulosta. Intellektuellit näkevät fasismin kokonaiskuvana, jonkinlaisena mielenkiintoisena ja houkuttelevana filosofisena maisemana, joka on usealle älymystön edustajalle liian suuri houkutus. Lisäksi heitä kiinnostaa rajattoman vallankäytön ihanuus toista ihmistä kohtaan.

Maapallo on ainoa paikka ihmisen elää käsittämättömän tyhjässä avaruudessa. Siten Ihmiskunnan ainoa tehtävä eksistentiaalisessa mielessä on hoitaa maapalloa puutarhana ja rauhallisena kotiseutuna. Ydinasekaudella ihmisten pitää vaatia poliittisilta johtajiltaan todistus onnellisesta lapsuudesta.

Toimituksen poiminnat