Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Humalassa ei polttopulloa kapakassa rakenneta

  • Aluksi pikkuporvalisto voi liittoutua ammattitaidottoman ja muun työväestön kanssa.
    Aluksi pikkuporvalisto voi liittoutua ammattitaidottoman ja muun työväestön kanssa.
  • Kun fasisti katsoo autiolta näyttävää asuinrakennusta, se syttyy palamaan leimahtamalla.
    Kun fasisti katsoo autiolta näyttävää asuinrakennusta, se syttyy palamaan leimahtamalla.

Aluksi pikkuporvaristo voi liittoutua ammattitaidottoman ja muun työväestön kanssa, mutta fasismin luonteisia piirteitä omaava puolue päästyäään mukaan vallanjakoon kääntyy yläluokan ja suurkapitalistien puolelle. Fasismin  piirteitä voi löytyä monista organisaatioista ja yhteisöistä.  Ne kaikki toimivat jonkin toisen nimen kuin fasismin alla.  Sellainen puolue on kuin toukka, joka on edennyt hentoa oksaa pitkin tyhjiä lupauksia ladellen kohti valtaa, mutta se ei voi enää kääntyä turvallista ja vakaata puunrunkoa kohti menettämättä kasvojaan ja kunniaansa.  Silloin alkaa jonkinlainen väkivalta, syntipukin etsiminen, joka mahdollistaa valitun poliittisen linjan jatkumisen katkeraan perikatoon asti. 

Suomessa tälläinen poliittinen kehitys on jo alkanut, vaikka sen olemassaoloa ei tulla myöntämään vielä vähään aikaan. Myös jotkut suomalaiseen älymystöön kuuluvat ihmiset ovat alkaneet puhua päättömyyksiä. Natsismi on fasismin yksi sovellutus, se oli muutama sukupolvi sitten hyvin suosittua akateemisissa piireissä.  Professorit, lääkärit, tuomarit, papit ja muut sellaiset ilmoittautuivat silloin innolla mukaan toimintaan.

Rikollisena pidetty toiminta voi muuttua hyväksytyksi tavalliseksi toiminnaksi. Sillä se mitä pidämme oikeana perustuu vertaistemme toimintaan, siihen mitä he pitävät oikeana ja arvokkaana.  Palavan nesteen tahallinen levittäminen asumiseen kelpaavaan rakennukseen ei ole humalaisen päähänpisto. Ei sitä polttopulloa kapakassa humalassa rakenneta. Vaan sellainen näperrellään harkiten suuren hiljaisuuden vallitessa.

Poliittinen voima tarttuu fasistiin ja hänen hampaansa murskaantuvat ikenistä käsin. Fasistin silmät pullistuvat ja hän menettää näkökykynsä osittain. Aivan kuin hän katsoisi maailmaa kirkaan polttopullon lävitse. Fasisti on raivatulla takaniityllä, perkiöllä, kun yllättäin hän huomaa, että minne hän katsookin, niin katseessa on tulista voimaa.  Fasisti saattaa siinä tilassa loikkia kevyesti kymmenenkin metrin loikkia.  Aluksi fasisti nauraa uusille kyvyilleen, mutta aina kun hän käyttää kykyjään, ne valtavasti voimistuivat. Kun fasisti katsoo autiolta näyttävää asuinrakennusta, se syttyy palamaan leimahtamalla.  Ja voima fasistissa kasvaa koko ajan, lopulta hän tuntee olevansa yli-ihminen.  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Kari Ahveninen

Mitenkähän minulle tulikaan mieleen Tiedonantaja ja neuvostoliittolainen kommunismi?

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Kari Ahveninen. ??? Ehkäpä mielteesi johtuu juuri tästä: "Sillä se mitä pidämme oikeana perustuu vertaistemme toimintaan, siihen mitä he pitävät oikeana ja arvokkaana." Jos ihmiset ovat vain vuorovaikutuksessa vertaistensa kanssa, yleinen luottamus muuhun yhteisöön vähenee nopeasti. Sellainen yhteiskunta, joka ei ole yhtenäinen, jossa vahvin ryhmä hallitsevana määrittelee tahtonsa kaikien tahdoksi, kun poliittinen valta ei vastaa yhteiskuntaryhmien rajoja, silloin todennäköisyys väkivallalle kasvaa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kyllä rakennetaan. Se on niin juupelin yksinkertainen tekele, että sellaisen värkkää vaikka kaatokännissä. Ja sellaisessa niistä ainakin muutamat on todistettavasti tehtykin. Ja tämä ei sitten tarkoita mitenkään sitä, että pitäisin moista touhua millään lailla hyväksyttävänä. Kyllä se on rikollista, hölmöilyä ja rikollista hölmöilyä.

Tuossa lyhyessä tekstipätkässä muuten oli niin monta fasisti -sanaa, että Suomen jokainen todellinen fasisti taisi saada oman mainintansa.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Jaakko Aalto
"Tuossa lyhyessä tekstipätkässä muuten oli niin monta fasisti -sanaa, että Suomen jokainen todellinen fasisti taisi saada oman mainintansa." Se on nyt vain sellainen tyyli, sellaista karikatyyristä tekstiä siinä lopussa. Todellinen fasismi ei ole laskettavissa niistä tyypeistä, jotka sanovat olevansa fasisteja. "Fasismin piirteitä voi löytyä monista organisaatioista ja yhteisöistä." Tekemällä havaintoja avoimin mielin ja katse vakaana voi yksittäinen tarkkailija nähdä Suomen yleisen poliittisen ilmapiirin muuttuneen sellaiselle toiminnalle otolliseksi. Fasismi sanalla on niin negatiivinen lataus, että fasistisia piirteitä omaavat toimijat ovat jonkin toisen nimen kuin fasismin alla.

Fasistisia piirteitä on alkanut hahmottua eri tavalla kaikissa yhteiskunnan kerrostumissa, yhteiskuntaluokissa, yhdistyksissä, yhtiöissä, puolueissa ja niin edelleen. Sen huomaa kansalaisten asenteissa, tavassa käyttää kieltä, suhtautumisessa tiettyihin ilmiöihin, hienoviritteisissä kasvotusten tapahtuvissa vuorovaikutustilanteissa, väestöryhmien luottamuksen puutteena sekä yleisenä ihmisten välisenä raivona, ylimielisyytenä...
Fyysisenä aparaattina polttopulloa ei rakenneta kapakassa ihan käytännön syistä johtuen. Kyllä siinä tapahtumassa on ennalta jotakin suunniteltu, jolloin mahdollisesti kuolemaan johtaneessa tuhopoltossa saattaisi hyvinkin täyttyä murhan tunnusmerkit.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Allekirjoitan otsikkosi, mutta itse teksti on liian julistavaa vasemmistolaisuutta.

On kuitenkin selvää, ettei esimerkiksi vastaanottokeskukseen tapahtunut polttopullohyökkäys milloinkaan voi olla hetken päähänpistosta seurannut "kepponen", vaan sitä on edeltänyt suunnitelmallinen projekti ja pitkäkestoinen motivaatio.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Juha Kuikka,

arvostan siis politiikassa esteettisiä ja eettisiä kysymyksiä valtapolitiikan ja riitelevien ihmisten sijaan. Jonkun on puhuttava kaikkein köyhimpien ja heikoimpien ihmisten puolesta. Heidän peloistaan ja toiveistaan. Pyrin välttämään yksilöivää osoittelua viimeiseen asti. Yllä olevassa tekstissä ei ole mainittu yhtään persoonallisesti yksilöityä tahoa vaan siinä arvioidaan menneitä, nykyisiä tai tulevia tapahtumia. Ajassa tapahtuvaa sattumaa ei voi välttää. Filosofi Albert Schweitzerin mukaan länsimainen yhteisö on matkalla kohti rappiotaan ja tuhoaan, koska se on hukannut olemassaolonsa eettisen perustan - elämän suojelemisen.

Yleistä

Niin kauan kuin maata viljeleviä ihmisyhteisöjä on ollut, ne ovat jakaantuneet muutamiin luokkiin niissä olevien ihmisten ominaisuuksien mukaan. Älyköt, sotilaat, varsinaiset kauppiaat, orjat ja muiden töiden tekijät. Näistä ihmisjoukoista vain älyköt, sotilaat ja varsinaiset kauppiaat ovat pystyneet pitämään vuoronperään valtaa pitkiä aikoja. Muiden töiden tekijät ja orjat ovat olleet vallassa lyhyaikaisesti vain paikallisesti ja satunnaisesti. Varsinaiset kauppiaat ovat olleet nyt vallassa joitakin satoja vuosia. Heidän kaikki ponnistelunsa on tähdännyt rahan ja omaisuuden haalimiseen yksityiseen omistukseen. Ne poliittiset voimat, jotka ovat ottaneet asiakseen todellisen varallisuuden tasaamisen, eivät ole koskaan saaneet vaikuttaa pitkiä aikoja missään tunnetussa yhteiskunnassa koko ihmiskunnan kulttuurievoluution aikana. Tuloksena on ollut vain kytevät ruumiskasat ja toivoton surkeus. Ehkä tämä on se perimmäinen syy ihmiskunnan nykytilaan.

Mennyttä mutta totta.

Berliinissä kävin pienessä natsi-Saksan vankilassa, jossa ihmisiä oltiin teloitettu giljotiinilla ja hirttämällä pöyristyttävien kidutusten jälkeen. Prahassa kävin kidutuksen museossa, jossa oli kuvattuna karmaisevaa väkivaltaa menneiltä vuosisadoilta. Saatana ei kykene sellaiseen pahuuteen. Budapestissa kävin Kauhujen talossa, jossa videot, valokuvat, arkistomateriaalit ja muut todisteet kertovat totalitarismin uhrien kauhistuttavasta kohtelusta. En unohda ikinä Auschwitzin keskitysleirin polttouuneja, satojentuhansien ihmisten henkilökohtaisia tavaroita, matkalaukkuja, kenkiä, silmälaseja, partakoneita, keittovälineitä. Eräässä huoneessa oli seitsemaän tonnia murhattujen ihmisten hiuksia.
Birkenaun portin vartiotornissa katsoin eteeni avautuvaa näkymää keskitysleiristä. Miljoonien avuttomien ihmisten murhaamiselle ei ollut mitään syytä. Heidät kaikki murhattiin sattuman oikusta ihmisen tiedostamattomassa olevan mielettömyyden tähden. Loputtomat ihmisjoukot kävelivät Auschwitzin keskitysleirin kaasukammion ovesta sisään. Kaasukammiosta ei ole kuin 200 metriä matkaa silloisen leirin komendantin, Rudolf Hössin, loistohuvilalle. Rudolf Höss hirtettiin Auschwitzin keskitysleirin krematorio I:n edessä sodan jälkeen. Tonavan rannalla, Budapestissa, ammuttiin talvella toisen maailmansodan aikana tavallisia siviiliilejä suoraan jokeen. Tapahtuneesta on muistomerkkinä joen töyräällä rautaisia kenkiä, jotka kuvaavat teloitettujen ihmisten jalkineita. Paljon, todella paljon on naisten ja lasten kenkiä. Heidän ruumiit työnnettiin jään alle pitkillä seipäillä.

Ihmistä suututtaa erityisesti konkreettinen pahuus ja epäoikeudenmukaisuus.

Ihmisyhteisössä kaikkein yksinkertaisimmatkin totuudet ja ilmeisimmät tosiasiat kielletään, sillä aina on jokin ihmiskerrostuma jossakin, joka ei karta keinoja ahnaita mielihalujaan toteuttaessaan. Tämä ei koske ainoastaan suuria ja pieniä ihmisyhteisöjä, vaan myös kaikkia ihmisen organisaatioita, instituutioita, laitoksia ja järjestelmiä. Sitten on vielä kaunaiset puolueet, kiihkoisat uskonnolliset opit, sotasysteemit, kaikenlaiset salaseurat ja vehkelevät ihmisjuntat. Valehtelun, kiihkoilun ja harhaan johtamisen saavat maksaa hengellään tavalliset ihmiset, jotka vain haluavat tehdä työtä, lisääntyä ja elää sovussa ympäristönsä kanssa. Ihmisen velvollisuus on olla velvollisuudesta hyvä, muu on pelkkää mielivaltaista hyväntekeväisyyttä.

Autoritaarisesta järjestelmästä

Autoritaarinen järjestelmä kertoo, ettei ihminen tiedä mikä on hyvää ja mikä pahaa. Siksi tarvitaan ylivoimainen säätelijä, joka on kaikissa tapauksissa yksilön yläpuolella oleva ehdoton auktoriteetti. Tuollaisessa systeemissä ei anneta yksilölle lupaa olla täysin järjellinen olento, jolla voisi olla objektiivista tietoa hyvästä ja pahasta. Autoritaarinen järjestelmä siis perustuu säätelijän kunnioitukseen, tottelevaisuuteen, kurinalaisuuteen sekä sen tunnustamiseen, että yksittäinen ihminen on heikko ja täysin riippuvainen auktoriteetista. Auktoriteetti saa voimansa ja oikeutensa tuntemattomalta taholta, eikä yksittäinen ihminen saa asettaa tätä tahoa kyseenalaiseksi. Autoritaarinen järjestelmä ei salli mitään mielenosoitusta tai kapinointia, vaan kuuliaisuus on systeemin suurin hyve.

Berliinin muurista

Vuonna 1989 kävin Länsi-Berliinissä hakkaamassa irti palasen Berliinin muurista, jonka takana alkoi todentunut kommunistinen todellisuus. Tuon muurin ylittäminen tiesi monelle ihmiselle kuolemantuomiota. Siihen rajalinjalle ammuttiin moni Itä-Saksan kansalainen konetuliaseilla kuoliaaksi. Jotkut jäivät haavoittuneina huutamaan turhaan apua kovissa tuskissa valtioiden rajalinjojen välissä olleelle ei-kenenkään maalle. Rajalla avasin mersun takaoven rööki suussa näyttääkseni passini rajavartijalle. Hän vain sanoi, että alkakaa mennä nyt vain siitä. Vasta pyytämällä sain passiini romahtamaisillaan olleen Itä-Saksan valtion leiman. Myöhemmin yöllä kävelin yksin Itä-Berliinin katuja ihmetellen kaikkea sitä hiljaisuutta ja pimeyttä, joka siellä silloin vallitsi. Parin päivän päästä tilasin paikallisen taksin -kuhmuisen ladan - viemään minut lentokentälle. Se taksinkuljettaja sanoi minulle, ettei tässä taksissa sitten polteta tupakkaa, koska siitä jää auton sisätilojen verhoiluun paha haju pitkäksi aikaa.

lopuksi

Tämän sijaan hyviä yhteiskunta-ja kulttuuriarvoja ovat päätöksenteko kekustelemalla yhteisymmärrykseen pääsemiseksi, muiden kunnioittaminen, huolenpito ihmisistä, suhteiden ylläpito, avoimuus ja lämminhenkisyys, sallivuus, perheen ja yhteisön palveleminen, eläinten, maan, veden , ilman, ympäristön ja luonnon kunnioittaminen, luova ja kekseliäs toiminta, sekä erityisesti kaikkein köyhempien ihmisten eduista huolehtiminen. Utopistisessa näkymässä ihmisyhteisöissä olisi vain vähän ihmisiä ilman hierarkioita ja muita hallintokoneistoja. Ihmiset voisivat vapaasti sopia asiansa toisten ihmisten kanssa kasvotusten ystävällisessä hengessä.

Maailmankaikkeus ilmestyy itsestään tyhjästä kuin unimaailma. Ensin kaikkeus laajenee samanaikaisesti kaikkialla. Hassun hetken kuluessa vety puristuu pienempään tilaan painovoiman vaikutuksesta. Syttyy ydinroihu, jossa vety muuttuu heliumiksi ja alkuaineet muodostuvat kovassa paineessa ja lämmössä. Ilmiömaailmassa on luonnonilmiöitä, kuten muutamia kärpäsiä ja suurempi joukko järjestäytyneitä tähtiä. Unimaailman hävittyä ei jää jäljelle edes hajua tapahtuneesta, sillä mitään ei ole tapahtunut oikeasti.

Toimituksen poiminnat