Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Ihmisen tehtävä on löytää oma yhteisönsä

 • Yhteisö antaa tukea ja turvaa sekä yhteenkuuluvuuden tunnetta.
  Yhteisö antaa tukea ja turvaa sekä yhteenkuuluvuuden tunnetta.
 • Ihminen tunnistaa oikean yhteisönsä järkensä avulla.
  Ihminen tunnistaa oikean yhteisönsä järkensä avulla.
 • Ihmisen tärkein tehtävä syntymisen jälkeen on löytää oma yhteisönsä.
  Ihmisen tärkein tehtävä syntymisen jälkeen on löytää oma yhteisönsä.
 • Vain oikeassa yhteisössä oleva ihminen kykenee kehittämään rakastamiskykynsä ja järkensä täyteen mittaansa.
  Vain oikeassa yhteisössä oleva ihminen kykenee kehittämään rakastamiskykynsä ja järkensä täyteen mittaansa.

Nykyihmisen rauhaton elämäntapa sekä taloudellisen taantuman myötä tullut pitkäaikaistyöttömyys, velkaantuneisuus, rahattomuus sekä  hätä ja huoli huomisesta on johtanut tilanteeseen, jossa ihminen on aikaisempaa kyvyttömämpi ratkaisemaan näitä ja muita ongelmia. Ihmisen on kuitenkin helpompi yrittää ratkaista nämä päivänpolttavat ongelmat jos hän löytää oman oikean yhteisönsä. Yhteisö antaa tukea ja turvaa sekä yhteenkuuluvuuden tunnetta.  Nykyinen yhteiskunnallinen tilanne on senkaltainen, että laajoissa kansalaispiireissä koetaan taloudellista, sosiaalista ja henkistä hätää. Tähän liittyy  turvattomuuden, toivottomuuden ja ahdistuneisuuden tunnetta. Ihmiset kokevat olevansa kyvyttömiä, voimattomia ja neuvottomia niiden ongelmien edessä, joita he joutuvat jokapäiväisessä elämässään kohtaamaan.

Monet puhuvat Suomessa vallitsevasta taloudellisen eriarvoisuuden luokkasodasta. Ahdistuneen köyhän ihmisen erottaa muusta väestöstä huonot kengät. Markkinatalouden pitkäaikainen kriisi Suomessa ja muualla Euroopassa, jonka seurausta laaja työttömyys ja yleinen apatia on, on ratkaisevalla tavalla vaikuttanut ihmisten poliittiseen ajelehtimiseen tavalla, joka on antanut mahdollisuuden kaikennäköisille puhujille edustaa poliittisesti taloudellisessa hädässä olevia ihmisiä. Ihmisten yleinen heittelehtiminen poliittisesta kannasta toiseen, elämän näköalattomuus sekä maailmankuvan puutteellisuus on aiheuttanut suurelle joukolle ihmisiä paljon henkistä kärsimystä.  Yhä useampi ihminen pitää Suomen yleistä yhteiskunnallista ilmapiiriä kalseana ja vihamielisenä.

Löydä oma oikea yhteisösi

Ihmisen tehtävä syntymisen jälkeen on löytää oma yhteisönsä, johon voi tuntea yhteenkuuluvuuden tunnetta sekä jakaa huolensa ja murheensa yhteisönsä kanssa.  Kun samanlaisen elämänkatsomuksen omaavat ihmiset liittyvät omaan yhteisöönsä ovat he tähän yhteisöön kuuluessaan tyytyväisempiä elämäänsä, sillä heidän on siellä helpo toteuttaa sosiaalisia ja muita yhteisöllisiä tarpeitaan. Ihminen tunnistaa oikean yhteisön järkensä avulla, siksi on tuiki tärkeää että tämä järki myös toimii, jotta hän voi ilman omatunnon soimaamista toimia yhteisössään kaikkien parasta ajatellen. Omaa yhteisöään etsiessään ihmisen pitää olla huolellinen ja kriittinen, jotta ei vahingossa joutuisi väärään yhteisöön. Suurella joukolla on sellainen tunne, että valtakunnassa ei ole halllitusta lainkaan tai että se on tarpeettoman yksipuolinen. 

Moniin hyväntuoksuisiin ihmisyhteisöihin houkuttelijoita riittää. Erilaisilla populistisilla ja demagogisilla keinoilla luvataan kaunista ja hyvää tosiasialliset tarkoitusperät huolellisesti salaten. Historiassa on lukemattomia esimerkkejä ihmisistä, jotka ovat traagisella tavalla joutuneet kärsimään siitä, että ovat huolimattomuuttaan ja herkkäuskoisuuttaan joutuneet väärään yhteisöön kohtalokkain seurauksin. Ihmisten monet onnettomuudet, kärsimykset ja surkeat ihmiskohtalot sekä muut poliittiset erheet olisivat olleet vältettävissä, jos ihmiset olisivat olleet tarkkoja ja huolellisia siitä, etteivät olisi joutuneet väärän yhteisön johtajan populistisen vyörytyksen pauloihin. Poliittinen terminologia on muuttunut Suomessa kummalliseksi. Ensin saadaan jytky, siten jumpataan, lopulta vatuloidaan.

Näin vältyt väärältä yhteisöltä

Yhä taitavammat yhteisöjohtajat houkuttelevat yhteisönsä jäseneksi ihmisiä joiden irrallisuus, ajelehtivuus ja vaillinainen maailmankuva antavat vain osittaisen mahdollisuuden arvioida sitä yhteisöä, jota kulloinkin tarjotaan hyvillä lupauksilla. Paras tapa välttyä joutumasta väärään yhteisöön  ja siten väärään seuraan tuomituksi  on suhtautua kaikkeen kriittisesti sekä kyseenalaistaa poliittiset, taloudelliset, sotilaaliset sekä uskonnolliset yhteisöjohtajat.  Erilaisiin oppisuuntiin, ideologioihin, aatteisiin ja uskomuksiin on erityisen hyvä tutustua huolella ennen yhteisön valitsemista. Opiskelemalla ja itsenäisellä asioiden tutkimisella voi vähentää riskiä joutua väärään yhteisöön ja  väärien tarkoitusperien uhriksi. Jos ihminen kuitenkin kaikista varotoimista huolimatta on joutunut väärään yhteisöön on hänen päättäväisesti myönnettävä itselleen erehtyneensä ja korjattava tilanne huolimatta mahdollisista painostustoimista, mitä niin monet väärään yhteisööön joutuneet ovat joutuneet kokemaan yrittäessään irtautua yhteisöstä. Vain oikeassa yhteisössä oleva ihminen kykenee kehittämään rakastamiskykynsä ja järkensä täyteen mittaansa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Yksilö/egokeskeisyys on ehkä meidän länsimaalaisten pahin virheemme.

Meidän pitäisi alkaa siirtymään takaisiin yhteisölliseen suuntaan. Esimerkkinä voi käyttää esim. välimerellistä/latinalaista kulttuuria. Kuten vaikka Espanja: Yhteiskunta on sosiaalisesti niin vahva, että edes lähes 50% nuorisotyöttömyys ei ole aiheuttanut minkäänlaista väkivaltaista liikehdintää.

--

Kouluihin lisää yhdessä tekemistä, vähemmän kilpailua ja mittaamista, enemmän toisten auttamista ja tukemista.

Lapsukaisten pitää oppia että oman egon korostaminen ei ole hyve vaan pahe.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Jari Rutanen, kiitos viisaasta kommentista. Suomalainen yhteiskunta on monellakin tapaa hajaantumassa erilaisiin sosioekonomisiin yhteiskuntaluokkiin. Kielenkäyttö kovenee koko ajan asenteiden ja muun käytöksen ohella. Yhteisöllisyyden tunne vähenee yhtä aikaa tervejärkisen kansallisen yhteenkuuluvaisuuden tunteen kanssa. Yhteiskunnallinen yhteistyö ja yhteisöllisyys on aina parempi vaihtoehto pitkällä aikavälillä kuin yhteiskuntaluokkien tai yksilöiden välinen narsistinen kilpailu.

Toimituksen poiminnat