Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Palvelijalla on aina suuri valta hallitsijaansa

 • Useimpien kieltojen alle on piilotettu toinen kielto, jonka olemassaolo kielletään.
  Useimpien kieltojen alle on piilotettu toinen kielto, jonka olemassaolo kielletään.
 • Palvelijalla on aina suuri valta hallitsijaansa, mutta tämä ei läheskään aina tiedä tai tajua sitä.
  Palvelijalla on aina suuri valta hallitsijaansa, mutta tämä ei läheskään aina tiedä tai tajua sitä.
 • Militarismin kantava ajatus pohjautuu valtion turvallisuuteen, joka saavutetaan sotilaallisella järjestyksellä ja väkivallalla.
  Militarismin kantava ajatus pohjautuu valtion turvallisuuteen, joka saavutetaan sotilaallisella järjestyksellä ja väkivallalla.
 • Siihen rajalinjalle ammuttiin moni Itä-Saksan kansalainen konetuliaseilla kuoliaaksi.
  Siihen rajalinjalle ammuttiin moni Itä-Saksan kansalainen konetuliaseilla kuoliaaksi.

Palvelijalla on aina suuri valta hallitsijaansa, mutta tämä ei läheskään aina tiedä tai tajua sitä. Viimeisessä kädessä kaikki hallinto perustuu siihen yksinkertaiseen parasiittimaiseen perusajatukseen kerätätä ahkerien ihmisten tuottamassa työssä ja muussa toiminnassa syntynyt ylijäämä joidenkin harvojen tuhlattavaksi ja kulutettavaksi. Poikkeuksen tästä tekee vain hyvinvointiyhteiskunta, joka ainakin periaatteessa toimii vapaan sopimisen pohjalta. Suurinkaan herra ei ole jokaisessa asiassa lainkaan mahtavampi kuin vähäarvoisin palvelijansa. Useimpien kieltojen alle on piilotettu toinen kielto, jonka olemassaolo kielletään. Juuri siksi kukaan ei ole koskaan tehnyt mitään moitittavaa. Täysin pitäväksi todistetut tapahtumat ja teot kielletään loppuun asti. Johannes Kastaja mestattiin sattuman oikusta vähän jälkeen ajanlaskun alun. Galilean kuvernööriksi asetettu Herodes Antipas hullaantui erään naisen tanssiesityksestä siinä määrin, että lupasi toteuttaa naisen aivoelimeen tulleen minkä tahansa toivomuksen. Nainen halusi Johannes Kastajan pään irtileikattavaksi ja laitettavaksi tarjottimelle. Niin sai hyväsydäminen mies surmansa vain siksi, että jotkin eroottiset tanssiaskeleet olivat saaneet tetrarkki Herodes Antipaksen pään sekaisin.

Vain kauppa-ja kulttuurisuhteiden lisääminen naapurivaltioiden kanssa lisää keskenäistä luottamusta. Kaikenlaiset pakotteet ovat omavaltaisia ja vaarallisia toimia, joiden seuraukset voivat olla arvaamattomia ja väkivaltaisia. Pitäisi olla koko sivilisaatiota koskeva suvereeni oikeusjärjestelmä, joka voisi tuomita ihmismassojen väliset eturistiriidat pakottavasti riippumatta siitä, mikä taho kulloinkin on toiminut moitittavalla tavalla. Helsingin työväentalo eli Paasitorni  sijaitsee Hakaniemen Siltasaaressa. Työväentalon suunnitteli arkkitehti Karl Lindahl ja sen rakensivat työläiset talon paikalla olleesta kalliosta hakatuista kivistä. Tyyliltään se on myöhäisjugendia, jonka tekee eläväksi talon yksityiskohtien koristeellisuus ja taitava käsityö. Tuomiokirkko rakennettiin Venäjän keisarin Aleksanteri ensimmäisen käskykirjeellä Senaatintorin pohjoisenpuoliselle kalliolle. Kirkko edustaa uusklassista tyyliä ja sen on pääasiassa suunnitellut saksalainen arkkitehti Carl Ludvig Engel. Suomen sisällissodassa vuonna 1918 saksalainen tykkituli tuhosi Työväentalon tornin ja julasalin, jotka jouduttiin rakentamaan kokonaan uudestaan.

Militarismin kantava ajatus pohjautuu valtion turvallisuuteen, joka saavutetaan sotilaallisella järjestyksellä ja väkivallalla sisä-ja ulkopolitiikassa. Poliittinen toimeenpanovalta on tuollaisessa järjestelmässä armeijalla ja poliisilla, sillä poliittisten puolueiden johtajat ja muut edustajat on laitettu sementtiselliin tai kalmistoon. Aseet ovat militaristisessa valtiossa toimeenpanovallan välikappaleita. Mitä enemmän armeijalla ja poliisilla on rahaa ja aseita käytettävissään, sen militaristisempia ovat yhteiskunta ja valtio. Jostakin syystä aika ajoin poliitikot ajavat sellaista poliittista ohjelmaa, joka mahdollistaa yhteiskunnan militarisoitumisen. Silloin aktiivisia ihmisiä katoaa jäljettömiin suuressa mittakaavassa tai syttyy sota naapurikansojen välillä. Siksi sotilasmenojen on oltava parlamenttia ja demokratiaa arvostavassa ja kunnioittavassa valtiossa tervejärkisen niukat.

Vuonna 1989 kävin Länsi-Berliinissä hakkaamassa irti palasen Berliinin muurista, jonka takana alkoi todentunut kommunistinen todellisuus. Tuon muurin ylittäminen tiesi monelle ihmiselle kuolemantuomiota. Siihen rajalinjalle ammuttiin moni Itä-Saksan kansalainen konetuliaseilla kuoliaaksi. Jotkut jäivät haavoittuneina huutamaan turhaan apua kovissa tuskissa valtioiden rajalinjojen välissä olleelle ei-kenenkään maalle. Rajalla avasin taksin takaoven rööki suussa näyttääkseni passini rajavartijalle. Hän vain sanoi, että alkakaa mennä nyt vain siitä. Vasta pyytämällä sain passiini romahtamaisillaan olleen Itä-Saksan valtion leiman.  Myöhemmin yöllä kävelin yksin Itä-Berliinin katuja ihmetellen kaikkea sitä hiljaisuutta ja pimeyttä, joka siellä silloin vallitsi. Parin päivän päästä tilasin paikallisen taksin -kuhmuisen ladan - viemään minut lentokentälle. Se taksinkuljettaja sanoi minulle, ettei tässä taksissa sitten polteta tupakkaa, koska siitä jää auton sisätilojen verhoiluun paha haju pitkäksi aikaa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Muurilla ja DDR:n rajalla kuoli kuitenkin vain mikroskooppisen pieni murto-osa verrattuna siihen kuolonuhrien määrään, jotka ovat hukkuneet yrittäessään päästä Välimeren yli Eurooppaan.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Mikko Ahola, viimeisessä kädessä kysymys on koko ihmiskunnasta. Kauppiaskulttuuri sallii rahan ja tavaran vapaan liikkumisen rajattomassa maailmassa. Vain ihminen ei saa likkua haluamaansa suuntaan. Yritän vähän tarkentaa seuraavassa tätä ajatusta.

Maapallo, sikäli kun se voidaan ymmärtää eläväksi olennoksi, on vakavasti sairas. Ja se kaikki sairaus on peräisin ihmisestä. Jokainen väkivaltainen teko maailmanyhteisössä vie ihmiskuntaa lähemmäksi täysimääräistä perikatoa. Ihmisten päiden yläpuolella on suunnaton ja lähes tyhjä avaruus. Jalkojemme alla on tulista kivimassaa juoksevassa muodossa. Siinä välissä oleva elonkehä on täynnä ihmisen tuhoamiseen valmistettuja joukkotuhoaseita, ohjuksia, lentokoneita, satelliitteja. Kaikkein tärkeintä Euroopassa on pysyvä rauha ja vakaat yhteiskunnalliset, poliittiset, uskonnolliset ja taloudelliset olosuhteet. Kaikki muu poliittinen puhe Euroopan unionin ympärillä on kevyttä sanahelinää vailla mitään järkeä ja mieltä. Kansainvälinen oikeus on vasta lyhyen aikaa ollut olemassa. Joitakin ihmisiä on tuomittu kansanmurhista tai tahallisesta ihmistuhonnasta. Ihmisen pystyttämät sivilisaatiot ovat kuitenkin toistaiseksi olleet niin alkeellisella tasolla, että esimerkiksi väkivaltaa ja julmuutta ei ole saatu kahlituksi, sillä ihmisen rakentamien instituutioiden, poliittisten ja uskonnollisten järjestelmien, valtioiden ja niiden muodostamien väkivaltakoneistojen etujen valvomiseksi väkivalta on ollut välttämätöntä.

Ihmisyhteisössä kaikkein yksinkertaisimmatkin totuudet ja ilmeisimmät tosiasiat kielletään, sillä aina on jokin ylin ihmiskerrostuma jossakin, joka ei karta keinoja ahnaita mielihalujaan toteuttaessaan. Tämä ei koske ainoastaan suuria ja pieniä ihmisyhteisöjä, vaan myös kaikkia ihmisen organisaatioita, instituutioita, laitoksia ja järjestelmiä. Sitten on vielä kaunaiset puolueet, kiihkoisat uskonnolliset opit, sotasysteemit, kaikenlaiset salaseurat ja vehkelevät ihmisjuntat. Valehtelun, kiihkoilun ja harhaan johtamisen saavat maksaa hengellään tavalliset ihmiset, jotka vain haluavat tehdä työtä, lisääntyä ja elää sovussa ympäristönsä kanssa. Ihmisen velvollisuus on olla velvollisuudesta hyvä, muu on pelkkää mielivaltaista hyväntekeväisyyttä. Ei ole olemassa muuta kuin yksi ja sama ihminen, joka hyvin pienen syyn tähden tappaa toisen ihmisen. Ihmisyhteisö yhtä pienen syyn tähden voi tuhota toisen ihmisyhteisön. Toisten ihmisten tuhoutuminen on monille ihmisille pelkkää viihdettä. Teknologinen ylivoima tekee ihmisestä hirviön, mutta sama ihminen on alakynnessä ollessaan kaiken kiistävä liero, joka ei ole tehnyt omasta mielestään pahaa yhdellekään toiselle ihmiselle.

Ihmisten määrä maapallolla, pääoma, luonnonvarojen kaikkinainen käyttö, sekä saasteet kasvavat eksponentiaalisesti. Sellainen kasvu saavuttaa nopeasti maapallon kaikki todelliset rajat, joiden takana alkaa kuoleminen ja tuhoutuminen. Maan kantokyvyn rajat on selvästi ylitetty, eikä rikkaimmalla ihmiskunnan osalla ole todellista poliittista, taloudellista tai uskonnollista halua palata kantokyvyn rajan alapuolelle. Siksi politiikassa, uskonnossa, taloudessa ja kulttuurissa ei puhuta juuri lainkaan näistä rajoista, joita ei voida pysyvästi ylittää ilman siitä koituvaa romahdusta. Valheet ovat ihmisyhteisöjen seireenejä. Niiden tehtävä on salata epämiellyttävä totuus siitä, että ihminen on ylittänyt kaikki ekologisesti kestävät rajat jo aikaa sitten. Valheet ovat tahallisia ja harkittuja. Niillä ylläpidetään ylemmyyden tunnetta, välinpitämättömyyttä ja kuolemattomuutta. Valheiden yksi tarkoitus on saastuttaa tietovirtoja, jotta vääristynyt todellisuus voisi pysyä pystyssä mahdollisimman kauan. Kun järjestelmä on rakennettu rajattoman kasvun maailmaan, jossa maapallon rajoja ja resursseja ei tunnusteta, ovat kaikki systeemin jäsenet osallisia tulevasta ympäristön romahduksesta. Silloin mikään määrä rahaa, omaisuutta tai ylimielisyyttä ei pelasta yksilöä eikä yhteisöä miltään ympäristön romahduksen seurauksilta.

Teknologinen imperatiivi vaatii ihmistä toimimaan yhä tehokkaammin. Ihmisen luiden ympärillä oleva hauras elämänkudos ymmärretään teknisessä välinekulttuurissa fyysiseksi esineeksi, jonka prosessit ja muutokset ovat tehokkaiden tieteiden valvonnassa. Maapallo on suuri ihmisen keinoin valmistettu mekaaninen tehdas, jonka toimintaa arvioidaan ja kehitetään määrällisillä mittareilla ja älykkäillä tietokoneilla. Lähitulevaisuudessa ihmiskunta joutuu käymään läpi sellaisia murskaavia ekologisia muutoksia, joita se ei ole aikaisemmassa historiassaan koskaan kokenut. Ilmastomuutos voi tarkoittaa satojen miljoonien ihmisten suoraa kuolemaa - paljon pahempaakin. Ainakin lisääntymiskykyisten ihmisten olisi syytä vakavasti miettiä sitä, mihin kauhistuttaviin tulevaisuuden olosuhteisiin he ovat mahdollisia rakkauden hedelmiään panemassa. Kuivilta kuolemanvyöhykkeiltä sadat miljoonat ihmiset lähtevät vaeltamaan kohti pohjoista luvattua maata. Ja tämän kaiken saastan ja kauhun keskellä kalsallisvaltioiden poliittiset johtajat liikuttelevat asevoimiaan kuin leikkikaluja.

Ihanteellista olisi koko ihmiskunnan sivilisaation kattavan hallinnon luominen, jossa ihmisryhmien välisiä sotia ei olisi. Silloin voitaisiin yrittää koko ihmiskuntaa vaivaavien kauhistuttavien eturistiriitojen voittamista humaanilla järjen käytöllä. Mikään järjellinen seikka ei voi olla esteenä tälläisen koko sivilisaation hallinnon rakentamiselle, sillä maapallolla ei ole kuin yksi ja sama ihmislaji. Vain YK:n rauhanturvajoukot saisivat kantaa mukanaan kevyttä aseistusta järjestyksen ylläpitämiseksi ja niin edelleen. Me ihmiset olemme aivan yksin rajattomassa avaruudessa pienellä maapallo nimisellä veneellä. Nykyisen kaltaiseen mielettömään hulluuteen ja kaiken tuhoavaan narsistiseen raivoon ihmisten välillä ei ole enää varaa, jos haluamme yhtenä lajina välttyä tuskalliselta sukupuutolta. Jos huomaat muukalaisen olevan ihminen, silloin olet itsekin ihminen vieraalla maalla, missä on erilaisia ihmisiä kuin itse olet. Niinpä saksanjuutalainen filosofi Herman Cohen (1842 - 1918 ) totesi kerran, että "muukalaisessa löytää ihmisen." Luonnolla ei ole missään rajoja, ne kaikki ovat ihmisen pystyttämiä keinotekoisia vallan viivoja.

Toimituksen poiminnat