Kerjäämisestä on tehtävä arvostettu ammatti

Kerjäläisen keho on tullut vanhaksi, mutta älykkään ihmisen valo ei himmene hänessä milloinkaan. Hän on ollut yli kuusikymmentä vuotta ihmisten ylimielisen katseen alla kadulla polvillaan rukoilemassa muutamaa lanttia. Se on ollut hänen ainoa mahdollisuutensa pysyä hengissä. Maailman laajuisessa teknologisessa markkinataloudessa suuri joukko ihmisiä ei voi koskaan saada asiallista palkkatyötä. Uusliberaalinen syvenevä luokkayhteiskunta altistaa myös keskiluokan samalle väkivaltaisen riiston vaikutukselle kuin mistä työväenluokka on kärsinyt koko olemassaolonsa ajan. Raskaasti velkaiseksi pitkäikäistyöttömäksi on lyhyt matka hyvin palkatusta vakituisesta toimesta. Matka jatkuu heikontuvan sosiaaliturvan lävitse mutaiseen pohjaan asti. Jo seuraavana päivänä voi alkaa yhteistoimintaneuvottelut. Silloin hyvä palkka, työsuhde, työterveydenhoito, vuosiloma, työyhteisöön kuuluminen, sekä paljon muuta on vaakalaudalla. Se kaikki alkaa taas jonakin päivänä mukamas yllättäen uudelleen. 

Uusliberaalit haluavat palauttaa yläluokalle sen loiston ja ylivoimaisen vallan aikakauden takaisin pitkän sosialidemokraattisen hyvinvointivaltion poliittisen ajanjakson jälkeen. Kaikkein ylimmän yhteiskunnallisen eliitin varallisuus kasvaa kiihtyvällä vauhdilla. Muutama prosentti väestöstä alentaa kaikki muut yhteiskuntaluokat rahassa, vauraudessa sekä vallassa mitattuna, vaivaisiksi maassa luikerteleviksi pikku madoiksi. Yläluokan vallitsevan aseman päämäärä on todellinen pysyvä valta, joka sallii alemmille luokille ulkokultaisen demokraattisen järjestelmän, jolla ei ole muuta mahdollisuutta kuin järjestää yläluokan sponsoroinnilla kuluttajille muodollinen mahdollisuus vaikuttaa vaaleissa käyttämällä äänioikeutta. Kaikenlaisia ihmisiä on jo lähitulevaisuudessa riittävän suuri reservi, joka murtaa ammattiyhdistysliikkeen mahdollisuuden solmia sellaisia yhteiskuntaan laajemmin vaikuttavia sopimuksia, jotka antaisivat inhimillistä hyvinvointia sekä mahdollisuuksia alemmille yhteiskuntaluokille.

Palkkatyöntekijät pirstoutuvat edelleen erilaisiksi ryhmittymiksi sen mukaan, kuinka kauan heille kauppiaskulttuurin myötä- tai vastatuuli puhaltaa. Heidän alapuolellaan on valtava syrjään vetäytynyt alaluokka, joka voi toisinaan työllistyä muutaman euron tuntipalkalla lyhytaikaisesti ilman kunnollista sosiaaliturvaa. Politiikassa heidän etujaan mukamas ajavat lumevaikutteiset viihdettä ja vitsejä viljelevät puolueet. Kerjäämisestä on tehtävä laillinen elinkeino, johon voidaan tarjota ammatillinen pätevyys jossakin tähän tarkoitukseen perustetussa oppimisyhteisössä. Yhä uusien yhteiskuntaluokkien pudotessa heikontuneen sosiaaliturvan varaan on välttämätöntä saada näille ihmisille jostakin elinkeinosta toimeentuloa eloonjäämisen mahdollisuuden parantamiseksi. Tulevaisuuden kerjäläinen voi olla katutaiteilija tai ohikulkijoiden taitava viihdyttäjä. Pikkuhiljaa heistä voisi kehittyä hyvin toimeentulevia suuria tähtiä, joiden yhteiskunnallinen arvostus olisi korkea. Silloin he olisivat itsearviointiin kykeneviä pienyrittäjiä.

Ahdistettu ja kurjuuksille altistettu keskiluokka ei tule jäämään omaa tuhoutumistaan ja nöyryytystään nielemään vastaan panematta. Monien tuntema köyhä syö paljon keräkaalia, sillä se on halpaa ja terveellistä. Neljän päivän kaalin järsimisen jälkeen hän on omien sanojensa mukaan melko vihainen. Satojentuhansien ihmisten kuukausitulot ovat alle 800 euroa kuukaudessa. Rahaa elämiseen vuokran ja muiden välttämättömien menojen jälkeen ei oikeastaan jää mitään. Köyhän ihmisen ruokakaapissa on kaalin lisäksi kuivia herneitä, vähän jauhoja, suolaa, sokeria ja teetä. Köyhä ihmismassa on aikaan ja paikkaan kiinni taottu poliittisten päätösten mukaisesti. Jos kadulla suoritettavaa ammattimaista kerjäämistä ei poliittinen oikeisto salli Suomessa, on heidän ennemmin tai myöhemmin kannatettava kaikille maksettavaa perustuloa, tai hyväksyttävä ihmisten tuomitseminen köyhään, raakaan surkeuteen. Vähin mitä poliitikko voi tehdä köyhtyvien kansalaisten hyväksi on olla lisäämättä heidän suuttumustaan huonolla poliittisella terminologialla.

 

KaiBackman
Helsinki

Olin Helsingin Vasemmiston piirihallituksen jäsenenä vuosina 2017 - 2019. Olin vuosia Vasemmistoklubin johtokunnan jäsenen. Toimin Vasemmistoliiton eläinpoliittisessa työryhmässä vuosina 2020 -2022 sekä puoluevaltuuston varajäsenenä. Olin kuntavaaleissa Vasemmistoliiton ehdokkaana 2021 Helsingissä. Näinä päivinä olen sitoutumaton kansalaisaktivisti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu