Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Narsisti ei pysty useimmiten puhumaan muusta kuin itsestään

  • Narsisti pystyy toisinaan vähäisessä määrin häpeämään tekojaan.
    Narsisti pystyy toisinaan vähäisessä määrin häpeämään tekojaan.
  • Narsistin manipulaation kohteita ovat usein tarpeettoman kiltit ihmiset.
    Narsistin manipulaation kohteita ovat usein tarpeettoman kiltit ihmiset.

Narsisti pystyy toisinaan vähäisessä määrin häpeämään tekojaan, mutta se on vain lyhyt ja pian ohimenevä hetki hänen ja muiden ihmisten elämässä. Narsisti ei pysty useimmiten  puhumaan muusta kuin itsestään. Toiset ihmiset ovat olemassa hänelle vain silloin, kun he suostuvat ihailemaan hänen persoonaansa, tai jos heistä on jotakin muuta hyötyä aineellisesti tai välineellisesti. Ylimielinen puhe- ja suhtautumistapa sekä sellainen käsitys, että toisten ihmisten täytyy riemuiten toteuttaa hänen toiveensa ja vaatimuksensa, ovat muilta varauksetonta ihailua vaativalle narsistille itsestäänselvyys kaikessa arkipäiväisessä elämässä. 

Narsistin manipulaation kohteita ovat usein tarpeettoman kiltit ihmiset, joiden ominaisuuksiin yleensä kuuluu velvollisuudentunto erityisesti heikkoja kohtaan, ystävällisyys sekä yleinen empaattisuus. Siis juuri  ne ihmiset, jotka pyrkivät auttamaan toisia ihmisiä. Narsisti määrittelee ja tulkitsee liian kiltin ja ystävällisen ihmisen sen mukaan mitä hän itse kulloinkin tarvitsee, siksi hän muuttaa oman totuutensa yhteiseksi ja yleiseksi totuudeksi. Tämä on helppoa, sillä narsisti saa puheillaan haluamansa ihmiset puolelleen näyttämällä heille vain valoisan puolensa persoonastaan. Uhrit saavat kokea muiden tietämättä narsistin pimeän puolen kaikki kauheudet.

Asiallisessa katsannossa voidaan sanoa, että ihminen aina tietää puheensa todenperäisyyden hyvin suurella varmuudella. Mutta on olemassa jonkinmoinen joukko ihmisiä, jotka ovat valmiita oleilemaan ihmisolennon mattapintaisella alueella seurauksista piittaamatta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Käsittääkseni myös kyky itseironiaan puuttuu.

Parantumattomia tapauksia, kannattaa vain vältellä.

Käyttäjän viovio kuva
Viola Heistonen

Jari Rutanen Kirjoitti: [Parantumattomia tapauksia, kannattaa vain vältellä],

- entä jos pomosi sattuisi olemaan narsisti? Miten välttelisit häntä? Kuulemma johtotehtäviin hakeutuukin narsisteja. He osaavat taitavasti manipuloida ihmisiä...ja käyttää heitä pelinappuloina toinen toistaan vastaan...
Sellaisestakin olen kuullut! En ole itse enää työelämässä.

Toimituksen poiminnat