Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Tulevaisuuden kaunis suuryhtiö

  • Halutaan ruumiiltaan vankka mitään kyselemätön työvoimareservi, jolle ei anneta hyvää ja laadukasta sosiaaliturvaa.
    Halutaan ruumiiltaan vankka mitään kyselemätön työvoimareservi, jolle ei anneta hyvää ja laadukasta sosiaaliturvaa.
  • Ihminen pakotetaan kylmäksi, tunteettomaksi, nimettömäksi, valoa voimakkaasti heijastavaksi teräslevyn kaltaiseksi persoonaksi.
    Ihminen pakotetaan kylmäksi, tunteettomaksi, nimettömäksi, valoa voimakkaasti heijastavaksi teräslevyn kaltaiseksi persoonaksi.
  • Heistä valmistuu aikanaan äärimmäisen luotettavia yhtiöiden elinikäisiä kannattajia.
    Heistä valmistuu aikanaan äärimmäisen luotettavia yhtiöiden elinikäisiä kannattajia.

Ympäristömme on täynnä hiljaista ja suuremmoista tekniikkaa. Yhä tehokkaamman tekniikan suunnittelemisesta ja käyttöön ottamisesta ei päätetä kansanäänestyksellä missään vaaleissa. Ilman riittävää määrää inhimillisen elämän symboleita ihminen on ilmaisukyvytön tehokkaiden aparaattien vyöhykkeellä.

Valtavalle määrälle ihmisiä annetaan tulevaisuudessa, uudelleen järjestyneessä, epäsymmetrisessä valtasysteemissä vain vähäinen mahdollisuus hyvään sivistykseen. Halutaan ruumiiltaan vankka mitään kyselemätön työvoimareservi, jolle ei anneta hyvää sosiaaliturvaa. Siihen kuuluvien henkilöiden ei tarvitse tietää mitään käsitteellisistä, korkeammista olettamuksista ja oivalluksista, sillä sellaisen elämyksen tuottaminen työvoimareserville julkisella opinahjolla ei ole tarkoituksenmukaista rujossa valtahierarkiassa. Riittää, kun he pystyvät kuluttamaan ihmisen yhä typerämmäksi tekeviä helposti hajoavia tavaroita, tuotteita ja esineitä, jotka ajan mittaan tulevat hyvin halvoiksi. Kaikkivaltiaat yhtiöt takaavat korkeamman tiedon kaikkein oudoimmille, mystisien piirteiden yksilöille, joiden tulevana tehtävänä on mitata sekä hallita työvoimareservejä yhtiöiden arvon ja tarpeiden mukaisesti.

Yhtiö pakottaa ihmisen olemuksen itsensä näköiseksi. Kovaksi, kylmäksi, tunteettomaksi, nimettömäksi, valoa voimakkaasti heijastavaksi teräslevyn kaltaiseksi persoonaksi, joka tekee aina mitä yhtiö häneltä kussakin tilanteessa edellyttää. Politiikassa objektiivinen totuus on joko kadoksissa tai katoamassa todellisuudesta. Siksi ne asiat tai seikat mitkä kulloinkin sopivat parhaiten kulloiseenkin tilanteeseen riippumatta siitä ovatko ne tosia vai eivät - jäävät tosiasioiksi. Eräässä todellisuudessa muuan nuorimies ammuttiin laillisesti kadulle kuoliaaksi rikollisena. Korttelipoliisina toiminut valkoinen hahmo oli päätellyt nähneensä tummaihoisessa 17-vuotiaassa tyypissä pirullisen roiston. Ihmisen pimeys koostuu kaikenlaisen valon puutteesta. Isähahmoihin perustuvissa yhtiöissä vaaditaan aina erilaisille auktoriteeteille normaalin ihmisen kehoon tai mieleen käyvää kurinpitomenettelyä. 

Vastaan haraavat professorit, dosentit, tohtorit ja muut opettajat saavat jättää toimensa ja askareensa. Heidän tilalleen alueellisen yhteisön sivistystoimen tarpeisiin tulee huonosti koulutettuja,  hyvin aivopestyjä uusia nupopäisiä sivistäjiä. Heillä on tarvittavan karkeat otteet alkeellisen sivistyksen istuttamiseksi seuraavaan sukupolveen. Heistä valmistuu aikanaan äärimmäisen luotettavia yhtiöiden kannattajia.  Korporatiivinen systeemi antaa yksituumaisen ansion yhtiön laatimilla perusteilla. Normaali ihminen ahdistuu kuoleentuneiden vallankäyttäjien edessä, sillä hän ei tiedä mistä häntä kulloinkin syytetään. Mikä on normaalin ihmisen tekemä rikos? Mikä tahansa vapaan ihmisen teko voi olla vakava rikos. Muutama sanottu tai kirjoitettu loistava sana, runo tai hyvin organisoitu mielenosoitus voi riittää pidätykseen ja väkivaltaan. 

Suuret peräkkäiset muutaman puolueen vaalivoitot ovat yhteisön rappion merkkejä, sillä ne heikentävät demokratian valtaa. Suurta vaikutusvaltaa haluavan puolueen on toivottava ennen kaikkea vastustajiensa menestystä. Normaali ihminen ei kerjää, matele tai mielistele. Hän on älykäs, tarkka, harkitsevainen, kärsivällinen sekä nopea toimessaan ja toimissaan. Hänen syvempi olemuksensa on ikuisesti turmeltumaton idea. Maximilian Kolbe pelasti toisen ihmisen hengen menemällä vapaaehtoisesti hänen puolestaan kauheaan kuolemaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Kirjoituksiasi on ollut mukava lukea, ne poikkeavat selkeästi Puheenvuoron valtavirrasta.
Tämä muistuttaa minua roolipelistä jota pelasin nuorempana. Cyberpunk 2020 sijoittui 2020-luvulle ja 2005 julkaistiin uusi versio Cyberpunk v3 jossa seikkaillaan 2030-luvulla megakorporaatioden hallitsemassa maailmassa jossa teknologia on kehittynyt huimasti ja sosiaalinen järjestys muuttunut radikaalisti.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Hyvä Kai Backman, kirjoitatte "Normaali ihminen ei kerjää, matele tai mielistele. Hän on älykäs, tarkka, harkitsevainen, kärsivällinen sekä nopea toimessaan ja toimissaan." ( Suosittelen Nobel-palkitun psykologin Daniel Kahnemanin teosta Thinking, Fast and Slow. Kahnemanin mukaan nopeus ei aina ole valttia) Ilmeisesti tarkoitatte normaalin ihmisen olevan tuon normin mukainen. Asettamassanne viitekehyksessä normin mukainen normaali ihminen on varmaankin enemmistönä. Oikein mainio olisi tuollainen ihminen! Minun ymmärrykseni mukaan vapaissa oloissa normaali-ihmistä ei ole, sellaisiksi pakotettuja löytyi Neuvostoliitosta ja edelleen vaikkapa Pohjois-Koreasta.

Aiemmin tekstissänne kuitenkin määrittelette ihmiset jokseenkin tahdottomiksi, täysin johdettavissa oleviksi... Näette myös lapsista kasvatettavan "äärimmäisen luotettavia yhtiöiden kannattajia". Olen puolestani ymmärtänyt, että kasvatuksen ja koulun tavoitteet Suomessa ovat aivan muuta.

Väitätte myös että politiikassa "objektiivinen totuus on joko kadoksissa tai katoamassa todellisuudesta." Eipä taida tieteen piiristä löytyä objektiiviseen totuuteen uskovaa. Mauno Koivisto kirjoitti kirjan "Väärää politiikkaa" ja lyhyesti sanoen totesi minkä tahansa esitetyn, noudatetun tai toteutetun politiikan olevan väärää jonkin toisen näkökulman ottajan kriteereillä tai mielestä.

Hyvänä voinee pitää sekä "objektiivisen totuuden" kaatumista Neuvostoliiton mukana että ajanmukaista pyrkimystä saada yleistymään ja kasvattaa itsenäisesti ajattelevia, oma-aloitteisia ja yhteistyökykyisiä ihmisiä, joita ei alisteta, manipuloida eikä käskytetä millään objektiivisilla totuuksilla, objektiivisilla filosofioilla eikä objektiivisilla uskomusrakennelmilla, jotka perimmiltään ovat spekulatiivisia.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Taisto, kiitos mielenkiitoisesta kommentista, joka sai minut hieman tarkentamaan ajatuksiani aiheesta.

"Aiemmin tekstissänne kuitenkin määrittelette ihmiset jokseenkin tahdottomiksi, täysin johdettavissa oleviksi... Näette myös lapsista kasvatettavan "äärimmäisen luotettavia yhtiöiden kannattajia".

Monilla ihmisillä ei tule olemaan yhä kiihkeämmin kehittyvässä tavaroiden muovaamassa maailmassa mielikuvaa siitä mikä on oikein ja väärin. Ihmisen keinoilla valmistettu tekninen toimintaympäristö on tavaroiden todellisen olemuksen mukaisesti kuollut keinomaailma. Eloton tavara valtaa alaa luonnon luomalta elämältä sekä vastustaa elämän esiintuloa kaikkialla uusilla valtaamillaan alueilla. Siksi elollinen maailma voi tuhoutua keinotekoisen voimasta. Keinotekoisessa teknisessä sokkelossa ihmisen arvot väistämättä saavuttavat ympäristönsä laadun. Lasiset käytävät ja teräksiset liukuportaat ovat elottoman talousjärjestelmän (olion) myrkyllisiä kuona-aineita kuljettavia väyliä. Siinä yleisen liikkuvan tavaramassan joukossa ihminen itse muuttuu kuonaksi, vaaralliseksi syöpäsoluksi kaikelle muulle elämälle maapallolla. Ihminen on muuttunut pikkuhiljaa automaatiksi, joka kyllä tarkkailee kylmillä ja väkivaltaa huokuvilla silmillään ympäristöään, mutta ei ole kiinnostunut siitä, jos ei saa ryöstösaalistaa sitä. Tälläinen ihminen tuhoaa biologisen kukkapurkkinsa, kasvualustansa, eikä hänellä siten ole enää sijaa muiden elollisten joukossa.

"Ilmeisesti tarkoitatte normaalin ihmisen olevan tuon normin mukainen. Asettamassanne viitekehyksessä normin mukainen normaali ihminen on varmaankin enemmistönä. Oikein mainio olisi tuollainen ihminen!"

Ainoa toivo piilee siinä, että ihminen löytää aidon, hyväntahtoisen uteliaisuuden joka johtaa luoviin, humaaneihin ratkaisuihin ihmiskunnan pelastamiseksi väärin ymmärretyn teknologian olemuksen valmistamalta tuholta. Normaali ihminen ei kerjää, matele tai mielistele. Hän on älykäs, tarkka, harkitsevainen, kärsivällinen sekä nopea toimessaan ja toimissaan. Normaali ihminen ei ole keinotekoisen ympäristön muokkaama keskivertoihminen. Normaalit Ihmiset pitävät luonnostaan elinympäristöstä, jossa on vuoria ja laaksoja, metsiä, järviä, solisevia puroja, polveilevia vihreitä maaston muotoja, vieläpä muita silmää ja mieltä miellyttäviä luonnon kirkkaita värejä, niiden vivahteita, varjon ja valon vaihteluita, sekä sammakoita, hyönteisiä, muurahaisia, kaloja, hirviä ja kaikkia muita eläimiä - erityisesti lintuja. Luonnontilaisessa ympäristössä yöt ovat pimeitä ja päivät auringon valaisemia. Toisiaan vuorottelevat tuuli ja sade tekevät kaikkien elollisten elintilasta kukoistavan, vehreän ja miellyttävän. Kauniit ja symmetriset muodot ovat seurausta luonnon väistämättömästä viisaudesta, oikeudenmukaisuudesta, hyvyydestä, suuremmoisuudesta. Kaikkinainen luonnon monimuotoisuus pyrkii kurottautumaan hyvän täydellisen idean suuntaan mahdollisimman vähäisen haitan kautta. Normaali ihminen on siten kuolleen keinotekoisen ympäristön aito ja elävä kapinallinen.

"Väitätte myös että politiikassa "objektiivinen totuus on joko kadoksissa tai katoamassa todellisuudesta." Eipä taida tieteen piiristä löytyä objektiiviseen totuuteen uskovaa. Mauno Koivisto kirjoitti kirjan "Väärää politiikkaa" ja lyhyesti sanoen totesi minkä tahansa esitetyn, noudatetun tai toteutetun politiikan olevan väärää jonkin toisen näkökulman ottajan kriteereillä tai mielestä."

Tieteellinen objektiivinen totuus tai sen puuttuminen, lienee kuitenkin eriasteinen totuus kuin ihmisten avoelimien tuottama poliittinen totuus, joka on aina tosiasia riippumatta totuudesta. Jos kapitalismi on tulevaisuudessa voimakkaasti kehittyvän teknologian ansiosta kaikkialla samanaikaisesti oleva yksi, silloin subjekti ja objekti katoavat politiikasta. Siten tulevaisuuden politiikka on yhtä kuollutta kuin tekstissä kuvattu ihmisen valmistama keinotekoinen ympäristö, eli politiikassa objektiivinen totuus on joko kadoksissa tai katoamassa.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Eilinen päivä meni myöhään iltaan vakavasti sairaan läheisen kannustamisessa - ettei luovuttaisi, kun toivoa vielä on.

Tavaran paljoudesta ja sen turhasta tuotannosta, lasipalatseista ja niiden liukuportaista yms. olen kanssanne yhtä mieltä, vieläpä normaalin ihmisen ominaisuuksista. Kritiikkini näköjään ei kohdistunut niinkään sisältöihin vaan muotoihin eli terminologiaan. Tuli mieleen Pikku Prinssin Kettu, joka totesi sanojen harhauttavan. En edelleenkään kykene käyttämään ilmaisuja normaali ihminen ja objektiivinen totuus. Ymmärrän nyt lyhyesti hahmottelemanne totuus-käsitteen enemmän relatiiviseksi kuin objektiiviseksi, mutta tällaisen palstan lyhyillä ja kapeilla kujilla näihin on mahdoton syvällisesti paneutua.

Lyhyesti: ilmeisesti ihmettelemme maailman menoa enemmän saman suuntaisin miettein ja päätelmin kuin aivan eroavien.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman Vastaus kommenttiin #4

Toista ihmistä on aina vaikea ymmärtää. Kukaan muu ihminen, kuin yksittäinen ihminen itse ei voi tietää, miltä mansikka maistuu hänen suussaan. Kirjoitettu kieli on kuollutta, sillä sitä ei voi muuttaa tai korjata kuten normaalisti kehittyvässä kahdenkeskisessä keskustelussa.

Yksityisistä suuryhtiöistä tulee maailman todellisia valtiaita. Valtio on ansassa fysikaalisten rajojensa piirittämänä. Se mikä on fysikaalisesti rajattua hajoaa joko sisäisen tai ulkoisen paineen vaikutuksesta. Sitten rakentuu suurempia valtioiden rakentamia kokonaisuuksia, mutta nekin hajoavat vähän myöhemmin. Sen sijaan suuryhtiöt, koska ne ovat perimmäiseltä olemukseltaan aineettomia olioita, voivat olla läsnä kaikkiallla samanaikaisesti käyttäen suurinta mahdollista taloudellista valtaa. Sillä on vääjäämättä seurauksia ihmisten välisiin sosiaaalisiin ja muihin suhteisiin. Ihmisestä itsestään tulee tavara, joka ei enää tunnista luonnollisella, normaalilla tavalla lajitovereitaan.

Uskon kuitenkin yllä olevan tekstin tekevän selväksi sen, mihin teknologian valjastaminen tavaratuotannon ja muun rojun palvelukseen johtaa. Katsokaa ihmisten kasvoja heidän kävellessään saastepilvessä vaikkapa Pekingin kaduilla, sillä siinä kävelee tulevaisuuden ihmisten prototyyppi. Mutta kuten itse totesit, - mutta tällaisen palstan lyhyillä ja kapeilla kujilla näihin on mahdoton syvällisesti paneutua - niin on selvää, että se kaikki lopulta jää lukijan mielikuvituksen varaan. Tulevaisuuden tietäminen on tunnetusti vaikeaa.

Kaikkea hyvää lähelläsi oleville ihmisille.

Toimituksen poiminnat