Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Kuolemanrangaistusta ei voida hyväksyä

  • Muuttuvissa ja kärjistyvissä poliittisissa olosuhteissa kuolemantuomio on pelottava väline valtaapitävien käsissä.
    Muuttuvissa ja kärjistyvissä poliittisissa olosuhteissa kuolemantuomio on pelottava väline valtaapitävien käsissä.
  • Vain laillisen hallitusten väkivalta on laillista väkivaltaa, siten kaikki muu väkivalta on rikollista.
    Vain laillisen hallitusten väkivalta on laillista väkivaltaa, siten kaikki muu väkivalta on rikollista.
  • Saalistajan suhde saaliiseen on selvä.
    Saalistajan suhde saaliiseen on selvä.

Kuolemantuomion kannattajat olettavat lapsenomaisesti, etteivät he itse ikinä joudu viranomaisten surmaamaksi hirttämällä tai jollakin muulla tavoin.  Muuttuvissa ja kärjistyvissä poliittisissa olosuhteissa kuolemantuomio on pelottava väline valtaapitävien käsissä. Poliittiset vastustajat voivat tuhoutua laillista kanavaa pitkin. Sillä kuten muissakin järjestelmissä, myös valtionjohto voi ajautua epätavallisissa olosuhteissa poliittisten rikollisten käsiin. Ihmisestä ei jäänyt jäljelle kuin silmälasien toinen linssi,  kun hän kohtasi poliittisen yli-ihmisen Auschwitzin keskitysleirillä. Mutta myös normaaleissa olosuhteissa kansalainen voi arkielämän tapahtumissa tuhoutua oikeuden päätöksellä kuolemantuomion kummallisissa käänteissä. 

Kuolemantuomio ei ole mikään rangaistus, sillä kuolleen ihmisen kaikki kokemukset ovat päättyneet. Siten siis ihminen voidaan tuomita kuolemantuomion myötä enintään vähän aikaa kestävään kuolemanpelkoon.  

Kuolemantuomiota ei pidä hyväksyä, sillä kaikki oikeus voi toteutua vain elossa olevalle ihmiselle. Yhteisöllä ei ole oikeutta surmata jäseniään.  Aikaisemmin ihmiskunnan historiassa ihmisille jaettiin kauhistuttavia kuolemantuomioita täysin järjettömin  perustein.  Niinpä ihmisiä riipustettiin naulojen varassa erilaisiin irvokkaisiin asentoihin ja paikkoihin tuhatmäärin kerralla. Mitä sadistisempi ristiinnaulitseminen oli, sitä enemmän kansa hurrasi ja riemuitsi sitä katsellessaan. Tavallinen ihmisjoukko huusi kidutetuille uhreille törkeyksiä, sekä pilkkasi heidän kuolemankouristuksiaan viimeiseen asti. 

Politiikassa sadistiset ihmiset voivat olla hyvin suosittuja, vaikka heidän pahat aikeensa ja julmuutensa olisivat avoimesti esillä kaikkien nähtävillä. Saalistajan suhde saaliiseen on selvä. Saaliin osana on kokonaan tuhoutua saalistajan elimistössä.  Harhaluuloiset ihmiset luulevat käärmeen edustavan pahuutta. Monet näkevät enkeleiden leijuvan keskuudessamme. Kuolemantuomio poistettiin Suomen  rangaistusjärjestelmästä kokonaan vuonna 1972. Mutta jos kuolemantuomio  olisi voimassa Suomessa, silloin suomalaisia tuomittaisiin kuolemaan. Tuomitut surmattaisiin viranomaisten toimesta. 
 

Vain laillisen hallituksen väkivalta on laillista väkivaltaa, siten kaikki muu väkivalta on rikollista, josta seuraa laillisen hallituksen asettama ankara rangaistus.

Jokainen íhminen on vastuussa siitä tilasta, jonka hänen ruumiinsa ja mielensä täyttävät avaruudessa. Alkupuoli elämää sujuu hiljalleen kiivetessä vuorenrinnettä ylöspäin kirkasta taivasta katsellen. Loppupuoli elämää vyörytään vuorenrinnettä alaspäin kiihtyvällä vauhdilla pimeää kuilua tuijottaen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat