Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Saatana ei kykene sellaiseen pahuuteen

  • Kansallisvaltiot ovat kuin suurikokoisia ihmisiä, siksi ne ovat vaarallisia, petollisia ja ailahtelevia.
    Kansallisvaltiot ovat kuin suurikokoisia ihmisiä, siksi ne ovat vaarallisia, petollisia ja ailahtelevia.
  • Rudolf Höss hirtettiin Auschwitzin keskitysleirin krematorio I:n edessä sodan jälkeen.
    Rudolf Höss hirtettiin Auschwitzin keskitysleirin krematorio I:n edessä sodan jälkeen.
  • Murhaamisesta on muistomerkkinä Tonavan rannalla rautaisia kenkiä, jotka kuvaavat teloitettujen ihmisten jalkineita.
    Murhaamisesta on muistomerkkinä Tonavan rannalla rautaisia kenkiä, jotka kuvaavat teloitettujen ihmisten jalkineita.

Miljoonien neliökilometrien suuruinen elävä valtameri pysähtyy jalkojesi juurelle pimeässä tuulisessa yössä, jos osaat asettautua täsmälleen oikeaan paikkaan. Eräänä hetkenä valtameri on kadonnut yön pimeyteen. Lähden sitä etsimään sen pitämän äänen suunnasta. 

Kansallisvaltiot ovat kuin suurikokoisia ihmisiä, siksi ne ovat vaarallisia, petollisia ja ailahtelevia.

Berliinissä kävin pienessä natsi-Saksan vankilassa, jossa ihmisiä oltiin teloitettu giljotiinilla ja hirttämällä pöyristyttävien kidutusten jälkeen. Prahassa kävin kidutuksen museossa, jossa oli kuvattuna karmaisevaa väkivaltaa menneiltä vuosisadoilta. Saatana ei kykene sellaiseen pahuuteen. Budapestissa kävin Kauhujen talossa, jossa videot, valokuvat, arkistomateriaalit ja muut todisteet kertovat totalitarismin uhrien kauhistuttavasta kohtelusta. En unohda ikinä Auschwitzin keskitysleirin polttouuneja, satojentuhansien ihmisten henkilökohtaisia tavaroita, matkalaukkuja, kenkiä, silmälaseja, partakoneita, keittovälineitä. Eräässä huoneessa oli seitsemaän tonnia murhattujen ihmisten hiuksia.

Birkenaun portin vartiotornissa katsoin eteeni avautuvaa näkymää keskitysleiristä. Miljoonien avuttomien ihmisten murhaamiselle ei ollut mitään syytä. Heidät kaikki murhattiin sattuman oikusta ihmisen tiedostamattomassa olevan mielettömyyden tähden. Loputtomat ihmisjoukot kävelivät Auschwitzin keskitysleirin kaasukammion ovesta sisään. Kaasukammiosta ei ole kuin 200 metriä matkaa silloisen leirin komendantin, Rudolf Hössin, loistohuvilalle. Rudolf Höss hirtettiin Auschwitzin keskitysleirin krematorio I:n edessä sodan jälkeen. Tonavan rannalla, Budapestissa, ammuttiin talvella toisen maailmansodan aikana tavallisia siviiliilejä suoraan jokeen. Tapahtuneesta on muistomerkkinä joen töyräällä rautaisia kenkiä, jotka kuvaavat teloitettujen ihmisten jalkineita. Paljon, todella paljon on naisten ja lasten kenkiä. Heidän ruumiit työnnettiin jään alle pitkillä seipäillä.

Ihmisyhteisössä kaikkein yksinkertaisimmatkin totuudet ja ilmeisimmät tosiasiat kielletään, sillä aina on jokin ylin ihmiskerrostuma jossakin, joka ei karta keinoja ahnaita mielihalujaan toteuttaessaan. Tämä ei koske ainoastaan suuria ja pieniä ihmisyhteisöjä, vaan myös kaikkia ihmisen organisaatioita, instituutioita, laitoksia ja järjestelmiä. Sitten on vielä kaunaiset puolueet, kiihkoisat uskonnolliset opit, sotasysteemit, kaikenlaiset salaseurat ja vehkelevät ihmisjuntat. Valehtelun, kiihkoilun ja harhaan johtamisen saavat maksaa hengellään tavalliset ihmiset, jotka vain haluavat tehdä työtä, lisääntyä ja elää sovussa ympäristönsä kanssa. Ihmisen velvollisuus on olla velvollisuudesta hyvä, muu on pelkkää mielivaltaista hyväntekeväisyyttä.

Ihminen pystyy omassa ajassamme hallitsemaan irrallisia fyysisiä objekteja ja voimia mielihalujensa mukaisesti tekemällä niistä vaikkapa atomipommin. Omien menttaalisten voimiensa suhteen hän on täysin voimaton. Mikään mahti maailmassa ei voi mitään tribalismin myrkyllisille juurille, jotka antavat kauhujen tulla ihmisten päälle.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat