Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Kadunlakaisija

  • Ehkä pysähtyisin hetkeksi istumaan jollekin puistonpenkille tarkkailemaan kesykyyhkyjä ja ihmisiä.
    Ehkä pysähtyisin hetkeksi istumaan jollekin puistonpenkille tarkkailemaan kesykyyhkyjä ja ihmisiä.
  • Kadunlakaisijana voisin helposti tutustua aitoihin ihmisiin kaupungin katujen ja puistojen hyvin valaistuissa paikoissa.
    Kadunlakaisijana voisin helposti tutustua aitoihin ihmisiin kaupungin katujen ja puistojen hyvin valaistuissa paikoissa.

Jos olisin nuori mies valitsemassa ammattia, niin kouluttautuisin kadunlakaisijaksi jossakin vaativassa alan ammattikoulussa. Sitten kävelisin vain kaupungilla katuja lakaisten ja laulaen iloisia lauluja.  Välillä söisin paksuja makkaravoileipiä.  Ehkä pysähtyisin hetkeksi istumaan jollekin puistonpenkille tarkkailemaan kesykyyhkyjä ja ihmisiä. Joitakin eksyneitä ihmisiä voisin auttaa tai neuvoa kulkemaan oikeaan suuntaan heidän elämänsä taipaleella. Palkastani voisin antaa osan kadulla kerjääville  ryysyköyhille ja muille  tavalla tai toisella rikoutuneille ihmisille, siten tasaten markkinataloudessa esiintyviä räikeitä tuloeroja. Kadunlakaisijana voisin helposti tutustua aitoihin ihmisiin kaupungin katujen ja puistojen hyvin valaistuissa paikoissa. Tarkkakatseiselta kadunlakaisijalta ei mikään yhteiskunnallinen maalattia jäisi vaille tarkkaa kadulla kävellessä tehtyä analyysia. Samalla voisin kadunlakaisijana kuulla  ihmisten keskusteluja puistoissa ja kaduilla.
 

"Kun vauraus keskittyy tuloerojen rajun kasvun johdosta liian pienelle joukolle ihmisiä, kaiken tuotannon pitkäaikainen laskukausi alkaa."

"Se on väistämätöntä, sillä Ihmisyhteisöjen ympärillä olevien luonnonrikkauksien määrä on rajallinen. Jatkuva rikastuminen voi tapahtua vain toisten ihmisten kustannuksella. Sen seurauksena keskiluokka köyhtyy ja rappeutuu.  Lopulta se vajoaa pelkäksi velkaiseksi palkkatyön raatajaksi. Viimein on yhteiskunnassa vain omistajia ja palvelijoita. Silloin vallanpitäjät ja kauppiaat haluavat neuvotella maltillisesta palkasta ja yhteiskuntarauhasta."

"Verohelpotukset suuryhtiölle ja miljonääreille ovat merkki talouden taantuman muuttumisesta vähitellen lamaksi. Riskisijoituksiin ja osinkoihin niillä on nyt varaa, mutta me maksamme sen kaiken myöhemmin."

"Sana säästö on täysin väärä sana leikkauksista puhuttaessa. Politiikkan aaltoliike ottaa joiltakin pois taloudellisia resursseja antaakseen ne toisille.  Markkinataloudessa ei säästetä mitään minkään syyn tähden vaan kaikki kulutetaan, jotta voidaan jatkossa kuluttaa yhä enemmän. Kannattavuus ja voitto ratkaisevat, kaikki muu on sille alisteista mykkää materiaa."

Platonin opettaja, Sokrates, oli tunnetusti  oman aikansa viisain. Hän keskusteli kenen tahansa kadunlakaisijan kanssa milloin mistäkin - ilmaiseksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei kadunlakaisija nykyisin kävele lakaisemassa, vaan istuu ohjaamassa lakaisukonetta.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Ainakin Budabestissa monet miehet toimivat kadunlakaisijoina. Samoin nyös Manchesterissä se on hyvin miehinen ammatti.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Suomessakin se on miehinen ammatti. Luudanvarressa sensijaan olen nähnyt täälläkin naispuolisia puistotyöntekijöitä.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Helsingissä, muistan 1960-luvulla olleen kadunlakaisijoita, jotka työnsivät kaksipyöräisiä isoja kärryjään paikasta toiseen. Niissä kärryissä oli iso "pönttö", joka jalalla painamalla aukesi ammolleen. Se ei ollut mikään huono työ, vaan varsin vakaa palkkatyö, jolla saattoi hyvinkin saada kohtuullisen toimeentulon. Viralliselta ammattinimikkeeltään he olivat piirilakaisijan apulaisia. Sellainen työ kelpaisi tänä päivänä monelle kansalaiselle varman toimeentulon lähteenä. Manchesterissä nämä kadunlakaisijoina toimivat miehet näyttävät viihtyvän hyvin toimessaan. Heidän kärryissään lukee "Pidä Manchester siistinä". Budabestissa kadunlakaisijoina toimivat miehet uhkuvat työniloa, eikä ihme, sillä se työ on ihanteellinen omia polkuja kulkevalle vapaalle miehelle. Ja mikä parasta, katu ei lakaisemalla tule kulutusyhteiskunnassa koskaan puhtaaksi, vaan se on joka päivä lakaistava puhtaaksi kuluttajien kadulle heittämistä roskista. Siksi kadunlakaisija saa pankista lainaa, sillä hänelle on pysyvät tulot. Vanhaksi tultuaan hän saa täyden työeläkkeen.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Josk ajattelin että toiveammatti on bumerangien koeheittäjä. Jos ne eivät toimi, niistä on päästy eroon.
Sittemmin opin että ei kannata hakeutua yhdelle haavealoista. Jos käy huono tuuri niin se voi toteutua.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

"Sitten kävelisin vain kaupungilla katuja lakaisten ja laulaen iloisia lauluja."
Eipä taida kadunlakaisijat iloisesti lakaista katuja luudalla iloaisesti laulellen vaan heidät istutetaan lakaisukoneen rattiin mikä vaatii ajokortin ja lakaisukoneen kuljettajan koilutuksen. Jyväskylässä heillä on tiukka aikataulu eikä aamuyöstä kun muut nykkyvat ehdi rupattelemaan, joskus kiireessä jää jokukohta putsaamatta. Sitten vielä aamuvarhaisella käyvät juoksujalkaa jyväskylän autottomankävelykadun lehtipuhaltimilla läpi ennenkuin katu täyttyy ihmisistä ja huoltoliikenteestä.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

"Jyväskylässä heillä on tiukka aikataulu eikä aamuyöstä..." Kyse on yhteiskuntasopimuksesta. Juha Sipilän hallituksen suunnitelmiin kuuluu siis mm seuraavaa: julkisen sektorin lomien leikkaaminen, ensimmäisen sairauapäivän tekeminen palkattomaksi, loppiainen ja helatorstai palkattomiksi vapaapäiviksi, sunnuntaityökorvauksen alentaminen 100%:sta 75%;iin, ylityökorvausten puolittaminen.
Suomen valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) arvelee näillä toimilla hallituksen voivan asettaa työn etusijalle. Hallitus ajattelee siten voivan syntyä kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja. Jos asiasta ei päästä työmarkkinajärjestöjen kanssa sopimukseen, sitä seuraavat toimet tehdään pakottavalla lainsäädännöllä.

Yhteiskuntasopimuskeskustelussa ammattiyhdistysliikkeellä vaikuttaa olevan kadunlakaisijan rooli. Jos se hyväksyy yhteiskuntasopimuksen, se leikkaa itse vaivalla jäsenistölleen hankkimiaan etuja. Jos ammattiyhdistysliike ei hyväksy sopimusta, se "osallistuu" hallituksen pakottavan lainsäädännön osoittamiin leikkauksiin.
Monet sanovat sen johtavan väestön ostovoiman heikentymiseen, sekä aktiivisessa kansanosassa työttömyyden lisääntymiseen. Suomen vienti on vahvan euron alla. Tällä hetkellä eurolla on hyvä arvo - siihen siis ihmiset luottavat, sillä se on hintavakautta ylläpitävä valuutta. Euroopan keskuspankin tarkoitus on pitää inflaatio alle 2%. Keskuspankilla ei ole kuitenkaan poliittista ohjausta, vaikka se juuri tekee rahapolitiikkaa. Siten Suomi ei voi alentaa valuutan arvoa. Siksi ainoa mikä tuntuu joustavan on työvoimakustannukset. Monien mielestä se on täysin kohtuutonta.

"Sana säästö on täysin väärä sana leikkauksista puhuttaessa. Politiikkan aaltoliike ottaa joiltakin pois taloudellisia resursseja antaakseen ne toisille. Markkinataloudessa ei säästetä mitään minkään syyn tähden vaan kaikki kulutetaan, jotta voidaan jatkossa kuluttaa yhä enemmän. Kannattavuus ja voitto ratkaisevat, kaikki muu on sille alisteista mykkää materiaa."

Suomessa on työttömiä pilvet mustana. Heistä suurempi osa kuin naisia oli miehiä. Olisi mukavaa, jos mahdollisimman moni saisi sellaisen työpaikan, jolla olisi pysyvyyttä pitkälle tulevaisuuteen. Roskat kadulla eivät koskaan lopu...

Toimituksen poiminnat