Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Kerjäläinen on tuhoutumisvaarassa oleva ihminen

 • Kaikki maapallolle tuleva energia on lähtöisin auringosta.
  Kaikki maapallolle tuleva energia on lähtöisin auringosta.
 • Helsinginkadulla joku mieshenkilö pyysi rahaa ruokaan.
  Helsinginkadulla joku mieshenkilö pyysi rahaa ruokaan.
 • Ohikulkija osti nälkäiselle asunnottomalle ison makkaran nakkikioskilta.
  Ohikulkija osti nälkäiselle asunnottomalle ison makkaran nakkikioskilta.
 • Oma pelko voidaan karkottaa vihaamalla tuhoutumisvaarassa olevia ihmisiä.
  Oma pelko voidaan karkottaa vihaamalla tuhoutumisvaarassa olevia ihmisiä.


Kaikki maapallolle tuleva energia on lähtöisin auringosta. Kasvissyöjät syövät kasveja saadakseen osan niihin kertyneestä energiasta omaan käyttöönsä. Sitten lihansyöjät syövät kasvissyöjiä saadakseen osansa kertyneestä energiasta oman ruumiinsa ja henkensä käyttövoimaksi. Kaikenlaiset pieneliöt, madot ja tuhatjalkaiset saavat vähän myöhemmin energiansa kasvisyöjien ja lihansyöjien kuoleman jälkeisistä jäänteistä. Energia ja aine kiertävät ravintoketjussa eliöstä toiseen. Mikään ravintoketjun linkki ei voi edustaa kovin pitkään itsepäistä nöyryyttä kuolematta nälkään. Siten kaikki  elossa olevat ovat kohtalonomaisella tavalla toistensa hautoja. Tämänkaltainen ravintoketju  ohuella elonkehällä on ilmaantunut maapallon ympärille pienten muutosten kautta miljardien vuosien kuluessa. Järjestelmän ulkopuolella ei ole mitään elollista, mutta sen sisäpuolella kaikkien elävien  kidat aukeavat jatkuvasti syödäkseen jotakin elävää.
 

Kaikenlainen rasismi edellyttää paradoksaalisesti korkeakulttuuria, jossa ihmiset ovat suhteessa toisiinsa tasa-arvoisia, sekä sellaisia suotuisia olosuhteita, joissa kaikki ihmiset saavat syntyessään samat ihmisoikeudet. Sitten tulevat monenlaiset rasistiset ideologiat, jotka väittävät johonkin kansaan, rotuun, uskonnolliseen ryhmään tai muihin ihmisjoukkoihin kuuluvia ihmisiä vähempiarvoisiksi, jotka eivät siten ansaitse suhteessa muihin ihmisiin tasa-arvoa, eivätkä erityisesti ihmisoikeuksia. 

Ensin ovat kaikki ne ihmiset, jotka kuuluvat  turvallisessa asemassa oleviin. Sitten ovat toiset ihmiset jossakin maan päällä, jotka edustavat erilaisuutta. Heidän päälle voidaan heittää yhteisön jäsenten turvattomuuden tunteesta, pelosta, epäonnistumisesta ja ennakkoluulosta kumpuava viha, väkivalta, häpeä ja muu sellainen. Kauan aikaa sitten saattoi Euroopassa saada luvattomasta kerjäämisestä kuolemantuomion, tai vaihtoehtoisesti julkisen ruoskimisen sekä korvien silpomisen. Kerjäämiseen syyllistyneitä kuulusteltiin kiduttamalla heitä peukaloruuvilla, tai nostamalla heidät katonrajaan roikkumaan kädet selän taakse sidottuina. Ryysyköyhä irtolaisnainen saattoi saada kerjäämisestä helposti tuomion lisäksi leiman "täysi lumppu". Kerjäläiselle saatettiin polttaa tuomioksi kerjäämisestä reikä poskeen tulella häpeäpaalussa. Kerjäläiset voitiin toimittaa pakkotyöhön rautaisissa kahleissa julkiseen kohteeseen, tai hirttää tolppaan lyhyehkön mutta tiiviin kuulustelun jälkeen. Kiduttamalla, ruoskimalla ja tappamalla eivät tosin ryysyköyhät ja nälkäiset loppuneet, vaan heitä oli yhä enemmän kaduilla ja kujilla.  Yhdennellätoista hetkellä aletttiin ymmärtämään, etteivät köyhien ihmisten tappaminen ja häpäiseminen poista köyhyyttä, kurjuutta ja siitä johtuvaa rikollisuutta, vaan pikemminkin lisäävät sitä. 

Manchesterissa asunnottomalla miehellä on kova nälkä, niinpä ohikulkijan on ostettava hänelle iso makkara nakkikioskilta. Krakovassa eräs mies on pukeutunut vanhaksi mummoksi voidakseen uskottavasti kerjätä muutaman kolikon ohikulkevilta ihmisiltä. Aidotkin mummot kerjäävät siellä rahaa ruokaan itkien. Prahassa ryysyköyhät miehet anelevat rahaa makaamalla maassa nöyryyden merkiksi yhdessä koiransa kanssa. Las Palmasissa vanha kerjäävä mies alkaa itkemään kun satunnainen kulkija antaa hähelle vähän rahaa ruokaan. Kysyttäessä hän vastaa olevansa entinen puolalainen työläinen. Tallinnassa vanhat miehet pyytävät rahaa ruokaan. Tukholmassa turisti vei yhden nälkäisen miehen syömään ravintolaan. Budapestissa mies kerjää ruokaan rahaa pienen villakoiransa kanssa alikulkutunnelissa.  Helsinginkadulla mieshenkilö pyysi rahaa ruokaan. Hän sanoi olleensa syömättä useita päiviä, sekä olevansa muutoinkin pahassa pulassa.

Nykypäivän eurooppalaiset sanovat tavallisesti, että ne toiseuden hahmon ottaneet kerjäläiset ja muut osattomat eivät kuulu hyvinvointiyhteiskunnan katukuvaan.

Se kaikki puhe voi johtua pelosta tulla itse ryysyköyhäksi.  Pelko voidaan karkottaa vihaamalla tuhoutumisvaarassa olevia  ihmisiä.  Halveksimalla heitä tavalla tai toisella voidaan vahvistaa omaa identiteettiä.  Yhteisön marginaalisista ihmisistä voidaan tehdä vieraita ja kummallisia yhteiskunnan vihollisia, jotka pitää teilata pois päiviltä.

384 400 kilometrin etäisyydellä oleva Kuu on nähnyt Maapallolla alkaneen elämän evoluution alusta alkaen. Se on ollut  4500 miljoonaa vuotta aivan hiljaa.  Ja kun elämä on kaikonnut joskus kaukaisessa tulevaisuudessa maapallolta, se ei silloinkaan pidä ääntä itsestään. Myös useimmat kerjäläiset kulkevat viimeiseen majaansa   sanomatta lääkärille, papille, poliitikolle tai viranomaiselle yhtään mitään.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Kirjoitusta en osaa kommentoida, mutta ensimmäinen lause on hieman epätarkka eikä pidä paikkaansa.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Jouni, ensimmäinen lause ( Kaikki Maapallolle tuleva energia on lähtöisin Auringosta.) on epätarkka. Elävät olennot muodostuvat etupäässä alkuräjähdyksessä syntyneistä vetyatomeista. Tärkeät alkuaineet syntyvät tähtien sisemmissä osissa hevetillisissä oloissa. Ihminen voi näkemälleen ja kokemalleen antaa haluamansa selityksen, mutta se ei muuta universumissa vallitsevia pakottavia olosuhteita. Kaikki elämä maapallolla oli kerran hyvin alkeellisessa muodossa valtamerissä. Vanhoissa korkeakulttuureissa on ollut monia auringon jumalia, joita palvottiin elämän ja hyvinvoinnin lähteenä.

Toimituksen poiminnat