Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Poliitikoilla täytyy olla todistus onnellisesta lapsuudesta

  • Kansalaisen hengellä ja omaisuudella on politiikan suhdanteissa toisinaan vain kuivan heinän arvo.
    Kansalaisen hengellä ja omaisuudella on politiikan suhdanteissa toisinaan vain kuivan heinän arvo.
  • Ydinasekaudella ihmisten pitää vaatia poliittisilta johtajiltaan todistus onnellisesta lapsuudesta.
    Ydinasekaudella ihmisten pitää vaatia poliittisilta johtajiltaan todistus onnellisesta lapsuudesta.
  • Irma Grese oli mahtavassa asemassa Auschwitz-Birkenaussa.
    Irma Grese oli mahtavassa asemassa Auschwitz-Birkenaussa.

Valtion neuvottelufunktion toiminnan perusteella vallitsee joko sota tai rauha. Plebiskiittinen demokratia tuottaa yhden poliitikon rautaisen tahdon kaikkien kansalaisten tahdoksi. Valtion legimiteetikaava saadaan johtajan ylivoimaisista ominaisuuksista. Vallankäyttäjä käyttää sellaisessa tapauksessa korkeinta mahdollista voimaa muuttaakseen toisten ihmisten käyttäytymistä haluamaansa suuntaan. ( Montesquieun ...ikuinen käsitys on, että jokainen ihminen jolla on valtaa, päätyy käyttämään sitä väärin. ) Kansalaiset ajattelevat johtajalla olevan suoritettavanaan suuremmoinen ja ylevä tehtävä. Sillä lailla kansalaisten erilaiset poliittiset päämäärät vähitellen sammuvat, sekä fyysinen oppositio tuhoutuu ja katoaa poliittisesta ilmiömaailmasta.

Pluralistisesta yhteiskunnasta jää aikalaisten aivoihin vain haalea muistikuva siitä, että kaikki oli vielä vähän aikaa sitten toisella lailla rakennettu, järjestetty, organisoitu. Hitler oli väkivaltaisen sekä alkoholisoituneen isän ja ylihuolehtivan äidin jälkeläinen. Häntä hakattiin ja piiskattiin lapsena armottomasti. Aikuisena hän oli itävaltalaisen suurkaupungin asukas, joka hankki elantonsa taidemaalarina. Maapallo on ainoa paikka ihmisen elää käsittämättömän tyhjässä avaruudessa. Siten Ihmiskunnan ainoa tehtävä eksistentiaalisessa mielessä on hoitaa maapalloa puutarhana ja rauhallisena kotiseutuna. Ydinasekaudella ihmisten pitää vaatia poliittisilta johtajiltaan todistus onnellisesta lapsuudesta.
 

Hypatia Aleksandrialainen ( 355–415 ) oli antiikin ajattelija, matemaatikko, tähtitieteilijä, korkeasti sivistynyt opettaja, poliittinen vaikuttaja ja filosofi. Totalitaarinen  miesjoukko murhasi älykkään ja kauniin Hypatian poliittisista syistä. Hakattuaan hänet terävillä kivillä kuoliaaksi, miehet polttivat hänen maalliset jäänteensä tuhkaksi. Paikallinen absoluuttinen valta voidaan antaa ihmisten toimesta toisille ihmisille. Hypatian murhaajat eivät koskaan joutuneet vastuuseen tekemästään rikoksesta. Vähän yli 1500 vuotta Hypatian raakalaismaisen murhan jälkeen elänyt Irma Grese ( 1923-1945 ) toimi vartijana Auschwitzissa ja eräissä muissa keskityleireissä toisen maailmansodan aikana. Irma Grese oli siviilissä ennen sotaa tehnyt joitakin sekalaisia työtehtäviä. Hänen lisänimensä keskitysleirillä oli "kaunis peto".

Irma Grese oli mahtavassa asemassa Auschwitz-Birkenaussa. Hänen valvonnassaan oli kymmeniä tuhansia naisvankeja. Keskitysleirillä hän murhasi ja kidutti, ruoski ja hakkasi toisia naisia hengiltä perversillä ja julmalla tavalla. Hänet hirtettiin sotarikollisena Hamelnissa Ala-Saksin osavaltiossa vuonna 1945.  Hypatia Aleksandrialainen ja Irma Grese kokivat kauhistuttavan kuoleman toisten ihmisten käsissä poliittisen toimintansa vuoksi. Hypatiaa eivät pystyneet suojelemaan järjettömältä kuolemalta hänen älynsä, järkensä, kauneutensa, hyveellisyytensä eikä sivistyksensä. Irma Grese kuoli rumien tekojensa varjossa toisen maailmansodan voittajien rakentamassa  hirsipuussa. Hän sai oikeutta osakseen Hypatian jäädessä absoluuttisen mielivallan uhriksi. Maailman satunnaiset poliittiset ilmiöt heittävät ihmisen sokeasti valoon tai pimeyteen riippumatta siitä, mitä he täällä maan päällä puuhaavat.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat