Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Ihminen vailla henkilötunnusta on tuomittu paikkaan ja aikaan

  • Nyt voi muutamassa tunnissa matkustaa saman matkan mihin aikaisemmin ihmiseltä meni lukemattomia sukupolvia.
    Nyt voi muutamassa tunnissa matkustaa saman matkan mihin aikaisemmin ihmiseltä meni lukemattomia sukupolvia.
  • Mutta jos aikamme ihmisellä ei ole henkilötunnusta hän on näkymätön ja olematon.
    Mutta jos aikamme ihmisellä ei ole henkilötunnusta hän on näkymätön ja olematon.
  •  Pohjoisella pallonpuoliskolla asuvat ihmiset ovat jatkuvasti jonkun koneen sisällä.
    Pohjoisella pallonpuoliskolla asuvat ihmiset ovat jatkuvasti jonkun koneen sisällä.

Kahdella jalalla kävelevä olento tallusteli Afrikassa ehkäpä seitsemän miljoonaa vuotta sitten. Sama hahmo sytytti nuotion 700 000 vuotta sitten. Ihmistä muistuttava hahmo sai ilmiasunsa 200 000 vuotta sitten.  On kulunut vaivaiset 10 000 vuotta siitä, kun tämä outo olento alkoi viljellä maata. Sama tyyppi rakensi joitakin kaupunkeja 5000 vuotta sitten, sekä aloitti teollisen tuotantotavan 150 vuotta sitten.  Sitten valju, lihava ja litteillä kynsillä varustettu kahdella jalalla kävelevä älykäs ihminen suoriutui teknologisesta vallankumouksesta helposti 30 vuodessa.

Sen seurauksena Ihminen näki maan pilvien ylläpuolelta ensimmäistä kertaa vasta aivan hiljattain. Nyt hän voi muutamassa tunnissa matkustaa saman matkan mihin aikaisemmin ihmiseltä meni lukemattomia sukupolvia. Näinä päivinä korkealla taivaalla kilometrien korkeudessa matkustaa miljoonia ihmisiä tuhannen kilometrin tuntinopeudella jonnekin määränpäähän isojen ja värikkäiden matkalaukkujen kanssa tekemään jotakin tärkeää. Turistit ovat sotilaiden jälkeen Telluksen olennoista oudoimpia. He menevät tuhansien kilometrien päähän ihmettelemään jotakin rantakaistaletta tai historiallista muuria, sekä tulevat melkein heti takasin kotiinsa tiskaamaan ja siivomaan, sekä syömään tehtaassa valmistettua makkaraa ja muita sellaisia eineksiä. Pohjoisella pallonpuoliskolla asuvat ihmiset ovat jatkuvasti jonkun koneen sisällä. Yleensä he istuvat autossa, junassa, rautiotievaunussa, lentokoneessa, laivassa tai metrossa. He pesevät hampaansa koneella, veivaavat taikinansa koneella, sekä keskustelevat keskenään koneen välityksellä koneen luoman verkon sisällä. Ihmisellä on melkein jokaisella kellonlyömällä joku kone kädessä, tai sitten hän on koneella tai koneen osa. Maalla, merellä, ilmassa ja avaruudessa ihminen etenee koneen avulla määränpäähänsä.

Mutta jos aikamme ihmisellä ei ole  henkilötunnusta hän on näkymätön ja olematon.  Sillä henkilötunnus on todiste siitä, että juuri tämä ihminen on olemassa. Ilman sitä henkilöllä ei ole mahdollisuutta olla osallinen oleskelemansa ihmisyhteisön alueen mahdollisuuksista, oikeuksista ja velvollisuuksista. Ihminen vailla henkilötunnusta on tuomittu paikkaan ja aikaan ilman mahdollisuutta tehdä normaalia työtä, saada terveydenhoitoa, koulutusta, arvostusta ja sosiaalista pääomaa. Myöskään pankkitiliä ja muita sellaisia selviytymiskeinoja ei voi olla sellaisen henkilön käytössä, joka ei pysty yksilöimään olemassaoloaan henkilötunnuksella. Suurkaupunkien varjoissa heitä kohdellaan toisten ihmisten taholta kaikkein surkeimmalla tavalla. He saattavat joutua toimimaan orjina seksimarkkinoilla, tai olemaan muilla tavoilla kauppatavarana. He ovat lähteneet kotiseudultaan toiseen maahan ilman henkilöllisyystodistusta. Ilman sitä heidän pelkkä oleminen maassa toisten ihmisten joukossa voi olla rikos, vaikka rikoksen uhria voi olla vaikea osoittaa. Ihmisen täytyy olla sellaisessa tilanteessa äärimmäisen kyvykäs ja älykäs voidakseen selviytyä olemassaolonsa taakasta kuolematta niille sijoilleen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat