Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Kova työmies ja hyvä maksumies

  • He olivat tutustuneet toisiinsa vankilassa, jossa mies oli ollut suorittamassa vapausrangaistusta.
    He olivat tutustuneet toisiinsa vankilassa, jossa mies oli ollut suorittamassa vapausrangaistusta.
  • Myöhään yöllä, kun lukuisia ravintoloita on käyty läpi samalla periaatteella.
    Myöhään yöllä, kun lukuisia ravintoloita on käyty läpi samalla periaatteella.
  • Onnellisen elämän takaa henkinen tasapaino ja viisaan huoleton elämä.
    Onnellisen elämän takaa henkinen tasapaino ja viisaan huoleton elämä.

Mies kävelee pimeällä ja sateisella kadulla kohti päämääräänsä. Hänen aivoissaan on paikka johon pyrkiä, hän ei kuljeksi päämäärättä. Krapulastaan huolimatta hänen on kohtuullisen hyvä olla, sillä hän on liikkeellä parhaan kaverinsa, työmuurahaisen kanssa. He olivat tutustuneet toisiinsa vankilassa, jossa mies oli ollut suorittamassa vapausrangaistusta tekemistään törkeistä väkivaltarikoksista. Mies oli säännöllisesti ruokkinut työmuurahaista yhteisön hänelle antamista ruoka-annoksista. Hän oli jopa antanut työmuurahaiselle lempinimeksi oman nimensä, Farine. Siten heistä oli tullut ohittamattomat ystävät. Asiallisesti katsottuna he olivat hyviä ryyppykavereita.

Kun miehen tuomio oli päivälleen suoritettu, otti hän vapauteen mukaan myös työmuurahaisen. Miehellä oli tärkeä periaate: kaikkien, paitsi hänen itsensä, piti tehdä töitä koko ajan elantonsa eteen. Mies oli tehnyt paljon kertaluonteista suunnittelutyötä yrittäessään keksiä, miten työmuurahaista voisi työelämässä käyttää siten, että siitä olisi miehelle mahdollisimman suurta hyötyä. Mies tiesi, että työ tuottaa lisäarvoa, eli arvonlisäystä, jonka se saa tekovaiheessa ja jakelussa. Miehen mukaan se kuuluu sille, joka toisella työn tuottaa. Lopulta hän sen keksi: työmuurahainen saisi toimia hänen henkilökohtaisena maksumiehenään.

Maksajana, joka ainakin osittain vastaisi hänen kuluistaan. Siksi mies kävelee niin määrätietoisesti kohti ravintolaa. Ravintolassa mies tilaa tuopillisen olutta. Sen hörpittyään hänen kohmeloinen olonsa hieman tasoittuu. Sitten hän antaa työmuurahaiselle luvan toimia. Hän tilaa toisen tuopillisen olutta, juo sen yhdellä väkivaltaisella kulauksella, vain aataminomena hieman kurkussa heilahtaa. Muiden katseilta salaa hän laittaa työmuurahaisen tyhjään tuoppiin, jossa on vain vähän kellertävää vaahtoa pohjalla. Mies vinkkaa viinuria paikalle. - Katsokaa itse, tuossa on työmuurahainen! huutaa mies. Ja ikään kuin elävöittääkseen tilannetta, hän ottaa työmuurahaisen pois tuopista ja laittaa sen kävelemään pöydälle.

- Tuokaa uusi, ilmainen olut puhtaasta tuopista! Kun viinuri lähtee hakemaan miehelle uutta olutta, ottaa mies työmuurahaisen pois pöydältä ja laittaa sen takaisin povitaskuunsa. Mies juo ilmaista olutta samalla hymyillen salaperäisesti. Kukaan ei tiedä, että hänellä on salainen kaveri, työmuurahainen, Farine, joka on kova työmies ja hyvä maksumies. On aika vaihtaa ravintolaa. Myöhään yöllä, kun lukuisia ravintoloita on käyty läpi samalla periaatteella, on kumpikin Farine humalassa. On aika lähteä kotiin. Päästyään kotiinsa mies antaa työmuurahaiselle vähän leipää ja vettä. Työmuurahainen tietää, että onnellisen elämän takaa henkinen tasapaino ja viisaan huoleton elämä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat