Kai Backman Hyväntahtoisuus kaikkia ihmisiä kohtaan on ehdoton velvollisuus.

Hyvä päivä vanhan isän kanssa tänään

 • Tyhjä ja kuollut keittiö.
  Tyhjä ja kuollut keittiö.
 • Hyvän kosketus tarkoittaa usein vanhan ihmisen kohdalla pillerien kemiallista vaikutusta kehossa.
  Hyvän kosketus tarkoittaa usein vanhan ihmisen kohdalla pillerien kemiallista vaikutusta kehossa.
 • Televisio ja turvaranneke korvaavat inhimillisen kosketuksen.
  Televisio ja turvaranneke korvaavat inhimillisen kosketuksen.
 • Yksityisellä ja henkilökohtaisella esineellä on ikuinen olemus ja tila.
  Yksityisellä ja henkilökohtaisella esineellä on ikuinen olemus ja tila.

Prologi

 

  Raihnainen 86-vuotias vanha mies pystyy enää kävelemään yhteen suuntaan vain neljä metriä. Siispä hän kävelee jääkaapille syödäkseen hampaattomalla suulla vähän jotakin, mustikkakeittoa ja pehmeää ranskanleipää, sitten hän kävelee takaisin vaatimattomalle vuoteelleen. Vanhan ihmisen keittiö on tyhjä ja kuollut. Vaimo on ollut poissa lopullisesti jo kauan. Vanhuksen neljästä lapsesta vain yksi käy säännöllisesti tervehtimässä ja pitämässä seuraa. Poissa ovat hänen kolme muuta lastaan, kuusi lastenlastaan ja seitsemän lastenlasten lasta. Poissa ovat kaikki muutkin, vieläpä hän itsekin on kohta ikuisesti poissa. Vielä vanhus on riittävän vahva käymään vessassa, mutta heiveröisten ja horjuvien askelten matka lyhenee päivä päivältä. Ihmisarvoiseen vanhuuteen kuuluisi myös toisten ihmisten seura. Mutta hyvän kosketus tarkoittaa usein käytännössä vanhan ihmisen kohdalla pillerien kemiallista vaikutusta kehossa. Vanhan ihmisen riski kuolla yksin kauhuissaan kotonaan on huomattavan suuri. Televisio ja turvaranneke korvaavat inhimillisen kosketuksen ja läsnäolon usein juuri silloin, kun ihminen on lähellä kuolemaa ja ikuista poissaoloa.

  Yleisen käsityksen mukaan tukehtuminen on varsin kauhistuttava tapa kuolla. Monilla hyvin vanhoilla ihmisillä on vaikeita hengitysvaikeuksia. Ihmisistä 25 % pitää kuolemaa niin kauhistuttavana, että he eivät voi puhua siitä lainkaan. Monet vanhat ihmiset rukoilevat joka päivä varjelusta hirvittävältä kuolemalta. Yksin kuolemisessa on kauhistuttavaa psykologista lisäkuormaa. Aikoinaan ihmisyhteisöissä käytettiin synkkänä rangaistuksena sitä, että yhteisöä vastaan toiminutta ei enää oltu näkevinään.  Nykypäivän vanhukset ovat usein siinä tilanteessa, että heistä tehdään tarpeettomia epäihmisiä, joita ei ole mukamas olemassa. Vasta kuoleman korjattua vanhuksen sukulaiset saattavat tulla sanomaan joitakin onttoja ja autioita loppusanoja. Mutta kuollut ei enää koskaan kaipaa toisten ihmisten seuraa eikä sanoja.

 

Lopuksi

 

  Hyvä päivä tänään isän kanssa.  Hän puhuu sota-ajan pommituksista Helsingin Vaasankadun asunnossa koettuna ja nähtynä pikkupojan silmin. Isä muistelee turkkurina ollessaan tehneensä hyviä vaatteita 1950-luvulla. Hänen mielestä on täysin selvää, että luonnonvarat loppuvat seuraavan sadan vuoden kuluessa. Hän sanoo todenneensa shakissa sisialaisen puolustuksen olevan kestävällä pohjalla. Isä ei halua sairaalaan, koska siellä hän olisi potilas. Isä haluaa olla omassa kodissaan, sillä silloin hän on ihminen. Pitkien keskustelujen jälkeen isä nukahtaa.  Täysin pimeässä huoneessa kuulen vain hänen rahisevan ja epätasaisen hengityksen.

  Yksityisellä ja henkilökohtaisella esineellä on ikuinen olemus ja tila,  jossa se on muistuttamassa meitä kerran keskuudessamme eläneestä ihmisestä.  Äiti kuoli 19 vuotta sitten.  Edelleen hänen silmälasinsa ovat sillä paikalla vanhan miehen asunnossa, johon hän itse ne riisui viimeisen kerran nukkumaan mennessään.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Hieno kirjoitus. Kiitos.
Arjen yksityiskohtia kuvaamalla nousee esiin todellinen elämä ja sen raja.

Käyttäjän AnneliKoivunen kuva
Anneli Koivunen

Me haemme Kansalaisaloitteella Arvokas vanhuus seuraavaa;
Hoitajia on saatava lisää kotipalveluun, jotta niitä jotka kotona tulevat toimeen, voidaan auttaa pärjäämisessä.
Vähävaraiset, huonokuntoiset ja muistisairaat eläkeläiset eivät pärjää kotihoidossa. On saatava pitkäaikaishoitopaikkoja, joissa maksut huomioidaan tulojen mukaan. Vielä vuonna 2013 oli kunnan omistamia paikkoja joissa eläkeläiset maksoivat 85% eläkkeestään ja saivat siitä hyvästä ilman Kelan tukia kaiken mitä tarvitsivat; hoidon 24/7, myös tarvittaessa erikoissairaanhoidon, lääkkeet, ruuan, asumisen, puhtauden ym. Siis kaiken mitä tarvitaan hyvään hoitoon.
Eläkkeestä jäi 15% omaan käyttöön ( 90,00-200,00), tukan siistimiseen, vaatteisiin ja ym. henkilökohtaiseen.
Vuonna 2014 tuli suurimpaan osaan kuntia/kaupunkeja pitkäaikaishoitopaikkoja, joissa sitten jokainen alkoikin maksaa itse kaikesta ja osa ei enää hoitopaikkoihin päässytkään, koska rahat eivät yksinkertaisesti riittäneet. Kelalta omaiset hakivat kaikki tuet mitä irti saivat ja niillä yritettiin sitten maksaa hoitopaikka. Kaikilta se ei onnistunut ja sosiaalitoimistosta haettiin vanhuksille toimeentulotukea. Suurin osa näistä vanhuksistamme julistettiin köyhiksi ja minkä takia;
Koska heidän eläkkeensä oli niin pienet ettei niillä tullut toimeen.
He ovat kuitenkin niitä jotka tämän Suomen ovat rakentaneet sodan jälkeen.
Nyt on suuntaus että kotiin hoidetaan kaikki, myös sellaiset henkilöt jotka tarvitsisivat kipeästi 24/7 hoitoa. Kotipalvelut pyörähtävät kotona sen 15 minuuttia 4 kertaa päivässä ja tämäkin tapahtuu vain arkisin. Viikonloput on sitten miten sattuu. Omaisia velvoitetaan hoitamaan, vaikka asuisi 500km päässä ikäihmisestään. Kotipalvelut veloittavat myös palveluistaan ja sekään ei ole halpaa. Kaiken mitä mitä Kelasta saat etuisuuksina, käytetään tiukkaan ja köyhyysraja senkun lähenee.
Meillä eläkeläiset jonottavat leipäjonoissa, niillä paikkakunnilla missä niitä on, pakosta koska ihmisen täytyy myös syödä enemmän kuin kerran päivässä. Kaikki vähävaraisten ja huonokuntoisten eläkeläisten rahat menevät lääkkeisiin, sairaalassa käynteihin usean kerran viikossa, kotipalvelumaksuihin, ruokapalvelumaksuihin ym. ja jos ei ole omaisia hakemassa sosiaalitoimiston luukulta rahaa, jää osa maksuista suorittamatta ja maksut viedään ulosottoon.
KYLMÄÄ KYYTIÄ SUOMEA RAKENTANEILLE IHMISILLE.
Kiitos teille kaikille jotka ymmärrätte asiamme tärkeyden.
Tarvitsemme kaikkia teitä, yli 18 v. äänioikeutettuja Suomen kansalaisia, tukemaan ja antamaan kannatuksenne saadaksemme muutosta aikaiseksi vähävaraisten, huonokuntoisten eläkeläisten olotilan turvaamiseksi 24/7 hoitopaikan saamisen osalta.
Nopeampi tapa kannatuksen antamiseen lakimuutoksen aikaan saamiseksi on tehdä se sähköisesti osoitteessa; https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1282
Tulostettavia ja täytettäviä lomakkeita saa osoitteesta;
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/kannatusilmoitus...
Lomakkeiden palautus; Anneli Koivunen, Otsontie 3, 05400 Jokela.

Käyttäjän KaiBackman kuva
Kai Backman

Anneli Koivunen,

kiitos asiasi esittämisestä! Olen allekirjoittanut kansalaisaloitteen "Arvokas vanhuus". Toivottavasti muutkin katsovat asiakseen sen allekirjoittamisen.

Toimituksen poiminnat